LAKŠE DO POSLA

TEČAJ HIGIJENSKOG MINIMUMA NEĆE BITI OBAVEZAN ZA KONOBARE Neće ga morati pohađati ni radnici u skladištima s teže kvarljivom robom, mesari i drugi

Mali Losinj, 270217.
Zaposlenici hotela Bellevue prolaze godisnju edukaciju gastro akademije uoci nove sezone. Na fotografiji: konobar.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / HANZA MEDIA

Konobari u kafićima, radnici u skladištima s teže kvarljivom robom, mesari, radnici u ribarnicama i mnogi drugi zaposleni u objektima niskog rizika, ubuduće više neće morati svake četiri godine odlaziti na tečaj higijenskog minimuma već će se o osnovama higijene informirati putem web materijala, a potvrdu da mogu raditi s hranom dobivati nakon položenog ispita pred Komisijom.

Tako je, naime, predloženo Nacrtom Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane koje je do 4. srpnja dostupno na javnom savjetovanju.Ministarstvo zdravstva, stoji u obrazloženju, njime je odlučilo pojednostaviti način na koji osobe - prvenstveno one koje rade u objektima niskog rizika kao što su to kafići i objekti za usluživanje hrane izvan prostorija - dobivaju edukaciju o zdravstvenom odgoju, dok je obveza pohađanja tečajeva po proširenom programu ostala za sve ostale koji rade s hranom.

Oni će tako svakih pet godina morati proći prošireni tečaj higijenskog minimuma u trajanju od 15 nastavnih sati, a potom će provjeru znanja obavljati pred Ispitnom komisijom te s potvrdom o položenom ispitu moći nastaviti obavljati svoj posao.

Ti će se tečajevi, kao i dosad, provoditi zavodi za javno zdravstvo županija i grada Zagreba, jednako kao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pored već nabrojenih, higijenski minimum po osnovnom programu, dakle bez prisustvovanja tečaju, moći će pristupiti i osobe koje rade u objektima u kojima se isključivo peku pekarski proizvodi, osobe koje rade na OPG-ovima te osobe koje u privatnim objektima pripremaju svježi sir i vrhnje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo