ENERGETSKA BOMBA

Tedeschi razvio superbombon za preživljavanje vojnika

Razvoj sredstva za preživljavanje počeo je 2006., a projekt je sa 195.500 kuna financirao MORH

ZAGREB - Hrvatski vojnici u setu za preživljavanje odnedavno imaju i paketić komprimiranih bombona koji su zajednički razvili Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Atlantic grupa. Riječ je o bombonima koji vojnicima mogu poslužiti da u slučaju nedostatka hrane mogu preživjeti u izvanrednim situacijama i paketić bombona dnevno dovoljan je da vojnik u ekstremnim situacijama izbjegne hipoglikemički napad.

Traju barem četiri godine

Razvoj novog sredstva za preživljavanje počeo je 2006. i trajao pune četiri godine. Ministarstvo obrane projekt je financiralo sa 195.500 kuna. U MORH-u kažu da je proizvođač, Atlantic grupa, vojsci zasad isporučio početne količine paketa bombona.

Ovo je prvi put da će vojnici koristi bombone za preživljavanje iz domaće proizvodnje. Sve ozbiljne vojske imaju tvz. obroke za preživljavanje koji sadrže oko 3600 kalorija potrebnih za prehranu vojnika u jednom danu. Ti obroci moraju biti što manjeg volumena i moraju sadržavati oko 150 grama ugljikohidrata dnevno. Paketi su predviđeni za šestodnevno preživljavanje, a u njima nisu preporučljivi proteini ili masti jer povećavaju žeđ.

Rok trajanja takvih paketa je barem četiri godine pri sobnoj temperaturi, kaže prof. dr. Damir Karlović s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Specifični obroci

Jedan bombon ima 108 kalorija i riječ je pravoj energetskoj bombi. Iako je namjera da se paketićima opskrbe svi vojnici, zbog nedostatka novca bombone su zasad dobili pripadnici Bojne za specijalna djelovanja, vojnici u misijama, piloti i mornari. Kutijica sa šest paketića bombona upakirana je u vakumiranu vodootpornu vrećicu. Vojniku je dnevno dovoljan jedan paketić. Radi se o tzv. komprimatu dobivenom prešanjem raznih vrsta šećera poput saharoze, glukoze i trehaloze, kaže jedan od autora recepture “slatke pločice” prof. dr. Damir Karlović s Prehramebno biotehnološkog fakulteta.

Dodaje da je bombon nastao zahvaljujući odličnoj suradnji znanosti, industrije i vojske, od čega bi svi mogli imati koristi, a dio je projekta Specijalne vojne prehrane u kojem je i razvoj specifičnih obroka za situacije preživljavanja vojnika.

Otporan na vrućinu i led

Inače, uz razne vrste šećera, od kojih je, primjerice, trehaloza poznata kao tremostabilna, što je bitno kod hrane koja mora preživjeti i visoke i niske temperature, energetski bombon sadrži i želatinu te razne vrste škroba monoglicerida, diglicerida i triglicerida, kao i razne voćne dodatke i arome. Tijekom razvijanja bombona vojnicima je ponuđeno da između više okusa odaberu one koji im se sviđaju. Oni su izabrali okus zelene jabuke, naranče i kole.

Inače, direktorica korporativnih komunikacija Atlatic grupe Gabrijela Kasapović kaže kako vjeruje da bi tvrtka s bombonom mogla biti konkuretna i u opskrbi drugih vojski, odnosno njihovih paketa za preživljavanje. Naime, ako se novi bomboni pokažu kvalitetnim kod hrvatskih vojnika, Atlantic grupa bi mogla konkurirati da oni postanu dio tzv. Survival ration paketa drugih vojski NATO-a.

Energetska moć: u 27 grama 100 kalorija golog šećera

Bombon k’o bombon, što se tu uopće ima pričati. Manje ili više slatko, okus nekog voća... No, ovaj koji smo jučer probali, a sastavni je dio paketa za preživljavanje vojnika, ipak nije tako običan. Riječ je o energetskoj bombi jer u samo 27 grama ima više od 100 kalorija šećera.

“Zabava” sa samo jednim bombonom traje gotovo desetak minuta. Dugo valjda zato da se do daske iskoristi sva hranidbena namjera. Srećom, svu silu šećera koju u tom kratkom vremenu konzumiramo ipak uspješno prikriva u našem slučaju okus jabuke. No, i bez uputa u kojima piše da je potrebno piti puno vode kad se energetski “punimo” vojničkim bombonima, brzo smo posegnuli za dvije-tri čaše kako bismo na brzinu “neutralizirali” enegetsku bombu. Za one na dijeti ovaj bombon svakako nije, ali za one koji nisu od bogatog tanjura, ne vole kuhati, niti im je hrana na prvom mjestu jedno je sigurno - uz “komprimirani bombon” sigurno neće biti anoreksični.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:34