Tekući retardant postao skliski vosak

ZAGREB - Vještačenje MUP-ovog Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić pokazalo je da se retardant TG300, kojim je bila tretirana pruga u Rudinama prije izlijetanja “vlaka smrti”, pretvara u tvar poput voska ako se nanosi na ravnu i zagrijanu površinu. Prema nalazu vještaka, sporni retardant se u roku od samo 10 do 15 minuta kristalizira te na kraju nastaje kristalična krutina nalik na vosak.  Vještačenje je pokazalo i da je vlak bio ispravan, no brzina kojom je vlak vozio u vrijeme stravične nesreće još nije poznata.



Ivan Medak
, direktor poslova ekologije i zaštite u HŽ Infrastrukturi, poznat po pismu “barba Luka”, dogovorio je sklapanje ugovora o nabavi spornog retardanta, a tužiteljstvo sumnja da je upravo on naredio da se pruga tretira tim retardantom. Ipak, on tvrdi da nije kriv za nesreću te da je obranu od požara na trasama željezničkih pruga provodio sukladno Vladinom planu. Unatoč tome, sumnja se da to retardant TG300 nije prošao provjere, a da je Medak bio upoznat s tom činjenicom.



Drago Rogulj, šef splitske ispostave za ekologiju, upravljao je nanošenjem kobne smjese na tračnice. HŽ Infrasturtura kupila je sporni retardant od zagrebačke tvrtke Intrade koja se bavi prodajom opreme i hrane za kućne ljubimce. ( JL)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:05