EPIDEMIJA

TEŠKI DANI INES STRENJE 'Moj sin boluje od koronavirusa, nisam ga vidjela već četiri mjeseca, a ja sam u samoizolaciji jer spadam u rizičnu skupinu'

 
Ines Strenja Linić
 Goran Mehkek / Hanza media

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja je u samoizolaciji na koju je prisiljena vlastitim izborom jer spada u najrizičniju skupinu kojoj bi inficiranje koronavirusom značilo ozbiljno igranje životom.

Za Novi list je progovorila o samoizolaciji, bolesti zbog koje spada u rizičnu skupinu te sinu koji je obolio od koronavirusa.

– Ponajprije moram naglasiti da sam u nekoj vrsti dobrovoljne samoizolacije posljednja dva tjedna, s obzirom na bolest od koje bolujem i zbog koje spadam u najrizičniju skupinu. Dakle, nisam bila ni s kim tko je obolio u kontaktu, niti sam negdje putovala. Radi se o autoimunoj intersticijskoj bolesti pluća s fibrozom od koje bolujem već više od desetak godina i poradi koje sam na ozbiljnoj imunosupresivnoj terapiji rituksimabom. Sve to me u ovom trenutku čini jako podložnom većini infekcija pa tako i ovoj koja bi po mene, kako kažu stručnjaci, završila loše.

Otkrila je kako izgleda njezina svakodnevica.

- Ja osobno sam u stalnom kontaktu s kolegama diljem Hrvatske. Moj saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i dalje radi punom parom. Kao što znate, njegov djelokrug rada kao matičnog radnog tijela Hrvatskog sabora je praćenje funkcioniranja zdravstvene zaštite i organizacija zdravstvene službe i socijalne skrbi. No, s obzirom da sam neurolog i nije mi drago što u ovoj situaciji ne mogu biti sa svojim kolegama, stavila sam se na raspolaganje za sve konzultacije i kolegama i bolesnicima koji u ovom trenutku ne mogu obaviti kontrole. Sve pohvale i našim vrijednim djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo naše županije, koji danonoćno i vikendom dežuraju uz telefone. Naravno, i dalje mi je glavna razonoda film, film, film… Jer sam nepopravljivi filmofil…. pa malo knjige.

Evo što je rekla o sinu koji se zarazio Covidom-19.

– Moj sin se dobro osjeća, najteže je to što ga nisam vidjela skoro četiri mjeseca, a tako će biti sve dok se ne negativizira. Marko studira i radi u Nottinghamu već neko vrijeme i sagledavajući sve epidemiološke podatke i informacije iz Velike Britanije, moja procjena nakon razgovora s epidemiolozima je bila da se treba vratiti jer će u Hrvatskoj biti sigurniji. Napravljen je plan, auto ga je čekao na aerodromu i on se sam odvezao u samoizolaciju. Nakon 4 dana dobio je blažu temperaturu, odmah je nazvao epidemiolog koji ga je uputio da se testira, vratio ga u samoizolaciju te po prispjeću nalaza da je pozitivan organizirao sanitetski prijevoz koji ga je uza sve mjere predostrožnosti prevezao u KBC na Infektologiju. Ovo navodim jer je jako bitno da se svi pridržavaju propisanih pravila i procedura koje onemogućavaju širenje infekcije. On sam ne zna gdje se zarazio, sveučilište i kampus nisu u trenutku kad se on vratio još poduzeli nikakve protuepidemijske mjere, jer je u tom trenutku još bio stav da će pustiti da se virus spontano širi u populaciji. Nasreću od toga su odustali, mada smatram prekasno. Podaci i budućnost će pokazati, poručila je.

Pohvalila je sve napore koje Nacionalni stožer poduzima u suzbijanju širenaj koronavirusa.

– Nacionalni krizni stožer ima moju punu podršku, što sam već više puta komunicirala. Možete biti sigurni da bih kao oporba već žestoko kritizirala i upozoravala, kao što sam uvijek i činila u svom dosadašnjem saborskom mandatu, sve propuste u zdravstvenom sustavu kojima sam svjedočila. Nacionalni krizni stožer je pravodobno i jasno komunicirao svo ovo vrijeme, nisu niti umanjivali, niti uvećavali. Spremni su se korigirati, što smo već imali prilike vidjeti. Ministar Vili Beroš nije klasični političar, on nastupa s pozicije struke, što se i vidi, kao što sve potrebno adresira kolegi Kreši Capaku ili prof. dr Alemki Markotić, njima prepušta krizno komuniciranje iz stručnih domena. To je dobro. Sustav su pravodobno stupnjevito podizali, razmjestili su bolničke krevete, formirali respiracijske centre, pripremili primarne i sekundarne centre, uz kontinuirani predani 24-satni rad epidemiologa koji su dosad odradili lavovski posao, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:12