GOTOVININA PUNICA

'Teško nam je, da ga osude na 27 godina, to bi bilo prestrašno'

Supruga Ante Gotovine vrlo rijetko izlazi u javnost. Supruga je redovito posjećivala u haaškom zatvoru. Traženje kazne od 27 godina za obitelj Gotovina je ravna smrti. Antina punica i šogorica su za Jutarnji izjavile kako su u mislima stalno uz njega

Supruga Ante Gotovine, Dunja Zloić Gotovina, ovih dana nije u Haagu . Iz izvora bliskog obrani doznajemo da je ‘kod kuće pratila završne riječi sudskog procesa’.

- Obitelj je bila u stalnom kontaktu s odvjetnicima. Ali nisu željeli svojim dolaskom na suđenje odvratiti pažnju s iznošenja i sadržaja završnih riječi obrane - doznajemo iz izvora bliskog obrani.

U 10 godina, otkako je u srpnju 2001. general Gotovina bio u bijegu te kasnije kad je pritvoren u Haagu, Dunja Zloić Gotovina za medije nije dala ni jednu izjavu.

Svekrva u suzama

Svih tih godina držala se samozatajno. Potpuno se povukla iz javnog života. Tek se nekoliko puta pojavila na nekim javnim događajima. No, redovito je bila u kontaktu s odvjetnicima obrane njezina supruga. Također je redovito, doznajemo, posjećivala Gotovinu u haškom pritvoru te se brinula o njihovom sinu Anti. Informacije o njoj ponekad bi procurile u javnost, pa je tako nedavno objavljeno da se raspitivala o tome kako ona i sin Ante mogu dobiti francusko državljanstvo koje Gotovina ima već 30 godina otkako je bio u Legiji stranaca.

Na razgovor dosad nisu bili spremnii ni njezini najbliži prijatelji, a ni obitelj. No, ovih dana roditelji Dunje Zloić Gotovine, kao i svi iz Gotovinine blizne, su pod velikim pritiskom. Majka Dunje Zloić Gotovine, Matija Zloić, uznemirana je, na rubu suza, u iščekivanju presude...

Zato je odlučila svom zetu putem javnosti poslati kratku poruku podrške. - Najsretniji bi bili na svijetu kad bi Ante Gotovina bio oslobođen... Ali kad bi ga osudili na 27 godina?! To bi bilo prestrašno... - izjavila je jučer Matija Zloić, koju smo dobili na telefon u obiteljskom domu u njemačkom gradiću Ludwigshafenu. Kad je izgovorila mogućnost da Gotovina bude osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, majka Dunje Zloić Gotovine promjenila je boju glasa. Zaplakala je.

Tijekom kratkog razgovora, nekoliko je puta ponovila da ne bi smijela ništa govoriti, ali da su joj ovi dani posebno tešk i može samo reći da joj je:

Prestrašno je to...

- Teško. I da se Dunja sa svime teško nosi. Pa, vidjeli ste, kako joj je, kao i svaka žena kojoj bi se tako nešto dogodilo, prestrašno je to. Nisam je smijela ništa ni pitati o svemu tome. Bili smo kod nje u Zagrebu, ali ne znam gdje je sada. Ne smijem govoriti - rekla je Matija Zloić.

Ona sa suprugom Nikolom u Njemačkoj živi već više od 40-tak godina. Porijeklom su iz mjesta Otrić Seoci pokraj Metkovića. Dunja Zloić Gotovina rodila se u Njemačkoj 1963. gdje je odrasla sa sestrama. Jedna od njih, Nikolina Zloić Okadar, sa suprugom Draganom Okadarom živi u Mannheimu gdje vode restoran. Nikolinu smo također uspjeli dobiti na telefon.

Reakcija na knjigu

- Svi smo ovih dana mislima uz Antu Gotovinu. Sve će biti uredu... - izjavila je te odbila daljnji razgovor.

Dunja Zloić Gotovina u 10 godina samo je jedno reagirala u javnosti kad je medijima poslala demantij. Objavljeni su tada prepričani odlomci iz knjige 'Lov, ja i ratni zločinci" bivše glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte, a u kojma ona tvdi da je Gotovinina supruga izdala muža jer se, navodno, neoprezno koristila mobitelom i dvaput ga uzastopce nazvala s iste SIM kartice. Zloić Gotovina angažirala je odvjetnicu Nelu Pedišić i poručila:

“Supruga Ante Gotovine niti je prevarena žena, niti je izdala svog supruga Antu Gotovinu, te je svaka napisana rečenica u tom tekstu čista izmišljotina u svrhu defamiranja Dunje Zloić Gotovine”.

Ona je imala 20-tak godina kad se iz Njemačke doselila u Zagreb kako bi upisala Filozoski fakultet. Ubrzo nakon toga zaposlila se u Ministarstvu iseljeništva gdje se zbližila s Gojkom Šuškom te postala njegova tajnica.

Dvije mediteranske duše

Generala Antu Gotovinu upoznala je 1993. godine. Novinar Nenad Ivanković u Gotovininoj romansiranoj biografiji opisao je generalovo viđenje njihova susreta: “U pratnji svog kuma ministra Gojka Šuška, čekala ga je pukovnica Dunja Zloić Gotovina. Mlada i temperamentna žena, bademastih očiju, koje kao da su skrivale neku potisnutu dobrotu. Anti se svidjela i od prvog dana kad ju je ugledao. Bilo je to u Zadru, prije godinu dana. Oboje su bili u Hrvatskoj vojsci, oboje mediteranske duše, a Ante je tada odavno raščistio s prošlošću. ‘Bilo bi lijepo ako bismo jednog dana otišli na večeru’ rekao je Dunji, osmjehujući se na način koji je pomalo prikrivo ozbiljnost njegovih namjera. Nakon tjeda dana, situacija na bojišnici dopustila mu je da ukrade nekoliko sati, da s Dunjom ode na večeru i zapečati svoje srce”.

Iako se nagađalo da je njihova romansa počela na časničkom balu HV-a 1995. godine Dana hrvatskih oružanih snaga, priča je, kako je tada u jednim dnevnim novinama ispričala Dunja Zloić Gotovina, sasvim drugačija.

- Tada smo već bili zaručeni - izjavila je. - Naša je ljubav počela puno prije i puno tiše. I onda je bilo glazbe, ali ne uzvanika - kazala je. Rekla je tada da vjeruje u sudbinu i da se ništa ne događa slučajno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:51