NOVA PRAVILA

Test nedjeljom za rad u ponedjeljak: Doznajemo detalje novog korona režima koji kreće 4.10.

Zaposlenici koji imaju dokaz o preboljenju i cijepljenju neometano će odlaziti na posao
Testiranje na virus
 Nikola Vilic/Cropix

Tri su dana do početka primjene obvezne digitalne covid potvrde za odlazak na posao u zdravstvu i socijali.

Zaposlenici koji imaju dokaz o preboljenju i cijepljenju neometano će odlaziti na posao, dok oni koji nemaju jedan od ta dva uvjeta moraju se dva puta tjedno testirati. Bris će im se uzimati izvan radnog vremena, a ako odbiju taj dan će se voditi kao da nisu došli na posao, i za njega neće biti plaćeni.

Covid-potvrda

Svaka ustanova, ovisno o svojim mogućnostima i specifičnostima određuje pravila kada i gdje će se provoditi testiranja. Do kraja tjedna sve bolnice imat će popis zaposlenika, odnosno njihove statuse, a covid potvrdu morat će imati studentni i profesori koji dolaze u bolnice, kao i zaposlenici drugih poslodavaca koji rade u krugu bolnice. Neke bolnice, primjerice osječki KBC testiranje će provoditi nedjeljom.

Kako bi u ponedjeljak imali valjanu potvrdu, svi zaposlenici KBC Osijek, koji nemaju dokaz o preboljenju i cijepljenju, u nedjelju u 8 sati trebali bi doći na punkt za testiranje u dvorištu Zavoda za dermatologiju i venerologiju. Naime, zaposlenici bolnice dobili su dopis u kojem se navodi da se testiranja odvijaju na predviđenoj lokaciji dva puta tjedno, osim nedjelje, u srijedu u 10.30 sati. Ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. Željko Zubčić rekao na je da još ne znaju točan broj zaposlenika koji će se morati testirati kako bi mogli doći na posao.

Mnogo zaposlenih

- Do petka u 15 sati prikupljamo podatke i popis zaposlenika koji nemaju EU Covid potvrde i koji će se morati podvrgnuti testiranju, pa ćemo nakon toga imati točan broj ljudi. Mi, inače, imamo dosta dobar postotak procijepljenosti, ali svjesni smo da ima i onih koji se nisu i neće se cijepiti. Otkako je najavljena ova mjera dodatno se na cijepljenje u našoj ustanovi unazad sedam dana prijavilo 77 zaposlenika, a dio njih se cijepio i izvan ustanove – kazao je ravnatelj Zubčić, dodavši i kako im određeni tehnički problem predstavlja činjenica da se zaposlenici, prema preporuci HZJZ-a, moraju testirati izvan radnog vremena, pa su zbog toga odredili nedjelju kao jedan od dva dana za testiranje, no da će, ako bude potrebno, djelatnike koji to ne budu mogli obaviti u nedjelju, testirati u ponedjeljak. KBC Zagreb s testiranjima započinje u nedjelju, odnosno dan prije službenog početka primjene covid potvrde kako bi u ponedjeljak svi mogli doći na posao.

- Mi smo velika bolnica s puno zaposlenih tako da će se testiranja provoditi svaki dan kako ne bi bilo gužvi i kako bi se posao mogao neometano odvijati, jer je sigurnost bo

lesnika na prvom mjestu. Imat ćemo više punktova za testiranje - kaže Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb. Navodi da se testiranje provodi izvan radnog vremena, a oni koji odbiju testiranje neće moći otići na svoje radno mjesto, kako stoji i u uputama Ministarstva zdravstva. Voditelji ustrojstvenih jedinica, pojašnjava Novak, zaduženi su za raspored djelatnika i prilagodbama zbog eventualnih nedolazaka na posao.

- Što se tiče same organizacije, spremni smo i vjerujemo da već prvog dana neće biti nikakvih poteškoća - zaključuje Novak. KBC Sestre milosrdnice spremne su za uvođenje covid digitalnih potvrda za njihove zaposlenike, potvrdio je ravnatelj Davor Vagić.

Prema njegovim riječima odgovorne osobe za evidenciju cijepljenih, organizaciju daljnjeg cijepljenja i testiranja bit će glavne sestre odjela.

- Danas imamo sastanak sa svim glavnim sestrama tako da ćemo dobiti točnu brojku naših djelatnika koji ne ispunjavaju uvjet potvrde cijepljenjem ili preboljenjem, no prema preliminarnim podacima njih je između 500 i 700 - kaže Vagić. Kako bi se izbjegle gužve, pogotovo kada se u obzir uzme paviljonski tip Vinogradske, organizirano je više testnih punktova na kojem će biti po tri osoba: glavna sestra, medicinska sestra koja će testirati i administrator.

Pisana izjava

- Testiranja će se raditi dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom, no otvorena je mogućnost testiranja bilo koji dan u tjednu. Važno je za naglasiti da se testiranja obavljaju izvan radnog vremena, tako da će zaposlenici koji moraju napraviti test biti pozvani da dođu pola sata ranije, konkretno u 6.30 - naglašava Vagić.

Svi zaposlenici koji su se cijepili ili preboljeli koronavirus unatrag godinu dana moraju donijeti potvrdu kojom to dokazuju, a s obzirom na to da će o svemu brigu voditi glavne sestre, nakon se jednom utvrdi status zaposlenika, oni s potvrdom je neće morati pokazivati prilikom svakog dolaska na posao.

Naravno, postavlja se i pitanje što s onima koji odbiju testiranje. Vagić kaže da se nada kako takvih zaposlenika neće biti, ali ako ih bude pripremili su pisanu izjavu da su se odbili testirati, koju će potpisati, a na radno mjesto neće moći otići. OB Pula, za početak će organizirati jedan punkt i zadano vrijeme svakog dana. Irena Hrstić, ravnateljica, pojašnjava da će testiranja raditi njihov laborant koji je to radio i do sada.

- Dodat ćemo i osobu za administriranje. Po završenom testu osoba će dobiti potvrdu i to će ostavljati odgovornoj osobi na odjelu koja će voditi dnevnu evidenciju. Još čekamo povratne informacije s odjela da vidimo koliko osoba očekujemo u testiranju - kaže Hrstić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:55