NOVA RESTRIKTIVNA MJERA

Od ponedjeljka novi režim u bolnicama i socijali: Tko će, kada i kome morati pokazivati covid potvrde

Ako zaposlenici odbiju testiranje, taj dan će se voditi kao da nisu došli na posao, i za njega neće biti plaćeni.
Provjera covid potvrda, ilustracija
 Marko Todorov/Cropix

Od sutra se uvodi obveza covid potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19, a ta se obveza uvodi i za dio pacijenata.

U oba sustava u tijeku su posljednje pripreme za ponedjeljak, no u mnogim ustanovama će već danas biti omogućeno testiranje onima bez potvrda.

Primjerice, KBC Zagreb s testiranjem počinje danas, odnosno dan prije službenog početka primjene covid-potvrde kako bi u ponedjeljak svi mogli doći na posao. Kako bi se izbjegle gužve u zagrebačkoj bolnici sestara milosrdnica, ali i u KBC-u Zagreb, organizirano je više mjesta na kojima će biti po tri osobe: glavna sestra, medicinska sestra koja će testirati i administrator.

Testiranje se obavlja izvan radnog vremena pa će zaposlenici koji se moraju testirati biti pozvani da dođu pola sata ranije, konkretno u 6.30 sati. Nakon što se jednom utvrdi status zaposlenika, oni s potvrdom je neće morati pokazivati prilikom svakog dolaska na posao.

Ako zaposlenici odbiju testiranje, taj dan će se voditi kao da nisu došli na posao, i za njega neće biti plaćeni.

Sve bolnice moraju imati popis zaposlenika, odnosno njihove statuse, a covid potvrdu morat će imati studenti i profesori koji dolaze u bolnice, kao i zaposlenici drugih poslodavaca koji rade u krugu bolnice.

Dokaz da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli zarazu morat će imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kada postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porođaju, ali i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Ipak, pacijenti koji ne budu imali dokaze o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, kada bi odgađanje zdravstvenih usluga narušilo njihovo zdravlje, bit će primljeni u bolnicu, ali će biti izolirani i testirani.

image
Zaposlenici bez covid-potvrda testirali bi se na koronu u trijažnim centrima bolnica
Zeljko Puhovski/Cropix

Izuzetak od obveze dokazivanja covid statusa imat će pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb radi sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti.

Izuzetak su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama.

Sadašnja covid potvrda neće biti jedini dokaz da je osoba preboljela covid-19, već će se taj status priznavati i osobama koje su ga preboljele, a bile su testirane antigenskim testom. Te će osobe, navodi se u odluci, morati od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite zatražiti potvrdu o preboljenju.

Status da su preboljele zarazu moći će imati i osobe koje su proglašene “vjerojatnim” slučajem, odnosno koje nikada nisu testirane niti im je dijagnosticiran covid-19, ali su u obitelji imale osobe koje su imale potvrđenu zarazu, a s njima su bili u kontaktu, što će također morati dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:00