RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI

THOMPSON EFEKT: MACAN MORAO OTIĆI ZBOG KOMENTARA O 'USTAŠKOM DRŽAVNOM UDARU'? Da premijeru nije dobro sjeo sporni komentar, dao je naslutiti još jučer

 

Premijer Andrej Plenković otkazao je suradnju Krešimiru Macanu, posebnom savjetniku za komuniciranje.

- Današnjom odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Krešimir Macan na osobni je zahtjev razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade za strateško komuniciranje, sukladno članku 23. Zakona o Vladi Republike Hrvatske - stoji u priopćenju koje je Vlada objavila u četvrtak. Ni neslužbeno se, barem u Vladi, nije moglo doznati puno više. Samo da su se Plenković i Macan razišli sporazumno i prijateljski.

Od bliskih suradnika ipak se doznaje da su neposredni povod bili Macanovi privatni tvitovi u kojima se upleo u raspravu o dočeku nogometne reprezentacije kao pokušaju ustaškog državnog udara.

Premijeru nije dobro sjelo

Sve je počelo objavom Tončija Percana, koji je komentirao doček Vatrenih rekavši kako nije dopušteno da na njemu budu predsjednica i premijer, ali su ugurani Thompson i ustaštvo, te konstatirao da mu to miriše na meki ustaški državni udar.

Da Plenkoviću nije dobro sjelo što mu se savjetnik uključio u takve polemike, Macan je dao naslutiti još u srijedu, kad je novinarima koji prate Vladu poslao poruku kojom objašnjava svoje stavove.

- Tijekom današnjeg dana sam na osobnom Twitter profilu (što je naglašeno u opisu profila upravo da bi se izbjegle krive interpretacije) ironično prokomentirao jedan status na Twitteru kojeg nisam autor. Zbog manipulacije tim mojim komentarom, iz kojeg se sada pokušava konstruirati da sam ja osobno prozivao bilo izbornika ili igrače hrvatske reprezentacije zbog bilo čega u vezi dočeka, molim vas da konstatiramo par činjenica - napisao je u srijedu Macan.

Macan je istaknuo da osobno ni na koji način nije prozivao ni izbornika ni igrače, nego je, dapače, izrazio zadovoljstvo što je doček Vatrenih i naroda bio spektakularan i bez incidenata te što je takva slika Hrvatske otišla u svijet.

- Izrazio sam i zadovoljstvo da zbog mudrosti svih nazočnih na proslavi nije prošla nikakva politizacija dočeka, već da je u svijet otišla veličanstvena slika slavlja i zajedništva. Žao mi je da oni koji pokušavaju manipulirati dočekom u političke svrhe to nastavljaju i nakon što ih je doček zajedništva demantirao. Svi izneseni stavovi, kao što sam napisao i ranije, moji su osobni i nemaju nikakve veze s funkcijom na koju sam imenovan u Vladi - naveo je Macan u srijedu.

Kao prilog svojoj tvrdnji o manipulaciji priložio je objavu Nikole Grmoje iz Mosta, okarakteriziravši ga kao krajnjeg desničara i manipulatora. U tom statusu Grmoja je rekao da Vladin savjetnik Macan javno na društvenim mrežama podržava suludu tezu da je doček naših najboljih sportaša bio pokušaj ustaškog državnog udara.

Naknada za usluge

- Više od 550.000 ljudi na ulicama, i još mnogo više u svojim domovima, jasno je pokazalo da ne žele podjele, da žele slaviti uz pjesmu i svoje sugrađane, dok su se premijer i njegovi poslušnici nadali da će glavne zvijezde proslave biti oni. Vlada se očito prepala da će se bez svađa oko ustaša i partizana narod okupiti i oko njihovih loših politika. Dalić i Vatreni su ujedinili sve, a sada ih Plenković želi ponovo podijeliti plasiranjem ovakvih paranoičnih ideja - napisao je Grmoja, čime je, kako ispada, pridonio Macanovu odlasku.

Macan je bio Plenkovićev posebni savjetnik za strateško komuniciranje od 1. siječnja, nije bio u stalnom radnom odnosu u Vladi, nego je po nalogu premijera obavljao pojedine poslove. Za usluge je dobivao 9000 kuna neto mjesečno.

Pritisci iz HDZ-a

Njegov angažman od prvoga trenutka nije bio dobro prihvaćen u HDZ-u jer ga se smatralo “lijevim” PR-ovcem i navodno su se od samog početka iz stranke radili pritisci na Plenkovića da mu otkaže suradnju. U HDZ-u smo se raspitali je li i nakon ove polemike o dočeku reprezentativaca u koju se Macan upleo bilo pritisaka na premijera, no dobili smo negativan odgovor. Osoba koja je dobro upućena u zbivanja u HDZ-u tvrdi da je Plenković preduhitrio takve moguće reakcije u stranci.

U trenucima kada se iz Vlade slalo priopćenje o njegovoj smjeni, Macan se oglasio na Facebooku i Twitteru stihovima pjesme Jinxa. Napisao je: “Idem tamo gdje je sve po mom”, a objavi je priložio i spomenutu pjesmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:42