ŠTO JE SVE PJEVAČ IZJAVIO ISTRAŽITELJIMA

Thompson: Primio sam 50.000 kuna akontacije da pjevam za HDZ

Na pitanje zašto na kraju ipak nije pjevao, Thompson odgovara da se Sanaderu nisu svidjele neke njegove izjave te da su zbog toga svi kontakti prekinut
Zadar, 190809.Veceras je u klubu Arsenal predstavljena knjiga "Thompson u ocima hrvatskih intelektualaca". Knjigu su predstavili akademik Josip Pecaric (autor), Mate Kovacevic (autor), Zvonko Busic i Ivica Marjacic. Nastupila je i klapa Iskon s kojom je Thompson zapjevao.Foto: Andrija Lucic / CROPIX
 Andrija Lucic / CROPIX

U priopćenju što su ga prekjučer objavili svi mediji, pa i Slobodna Dalmacija, popularni pjevač Marko Perković Thompson je potvrdio da je kao svjedok koji “ispunjava svoju građansku dužnost” dao iskaz istražiteljima, ali je istodobno oštro odbacio - kao potpune i proizvoljne izmišljotine - medijske optužbe da je tijekom izborne 2007. godine od bivšeg rizničara vladajuće stranke Mladena Barišića dobio više od pola milijuna eura samo zato da ne bi pjevao u kampanjama konkurentskih stranki, a prije svih HSP-a.

Pjevačeva priča

Nakon toga priopćenja brojni Thompsonovi poklonici vjerojatno su odahnuli, mnogi su zasigurno i učvrstili svoje uvjerenje da je na djelu još jedan neuspjeli pokušaj diskreditiranja neprikosnovene domoljubne ikone, ali provjereni podaci do kojih smo došli, otvaraju brojna pitanja, pravne i etičke naravi.

Naime, na temelju informacija iz naših izvora moguće je rekonstruirati Thompsonovu verziju priče o bliskom kontaktu politike i estrade koja počinje sredinom lipnja 2007. susretom na misi koju je predvodio fra Slaven Milanović Litre u crkvi svetog Antuna Padovanskog na zagrebačkom Sv. Duhu.

Nakon mise, uslijedio je prvi sastanak tadašnjeg premijera Ive Sanadera i njegova vjernog rizničara Mladena Barišića s Markom Perkovićem Thompsonom. Perkoviću je najmoćniji čovjek u državi ponudio da u izbornoj kampanji pjeva za HDZ kako bi jednim potezom ostvario dvostruku korist - privukao konzervativne birače na stranu svoje stranke i, dakako, odvukao taj dio biračkog tijela od ostalih stranaka sličnog svjetonazora. Thompson je ponudu prihvatio.

Drugi čin ove priče dogodio se nekoliko dana kasnije. Mjesto radnje: središnjica Hrvatske demokratske zajednice. Prisutni: svemoćni Ivo Sanader, sivoeminentni Mladen Barišić i, dakako, Marko Perković Thompson. Dnevni red: operacionalizacija načelnog dogovora postignutog nakon mise.

Konkretno, povela se rasprava o novčanoj naknadi za buduće Thompsonove nastupe na HDZ-ovim izbornim skupovima i nakon izvjesnog vremena nagodba je sklopljena. U tom je momentu pjevač dobio na ruke 50.000 kuna kao akontaciju, ali u iskazu koji je dao istražiteljima u Splitu, Thompson se više ne sjeća tko mu je uručio kuvertu s novcem.

Članak u cijelosti možete pročitati na stranicama Slobodne Dalmacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:05