ČEKA SE ODLUKA VLADE

'TITOV RAJ' KONAČNO SE OTVARA ZA JAVNOST! Na Vangi kao da je vrijeme stalo, inventar je netaknut, turisti će se moći voziti i legendarnim Cadillacom

Još se čeka odluka Vlade o tome po kojim uvjetima bi turisti mogli dolaziti u obilazak rezidencija koje su oduvijek bile pod strogim sigurnosnim mjerama

Trideset i osam godina poslije smrti Josipa Broza Tita mali otočić Vanga, gdje je bila rezidencija bivšeg jugoslavenskog predsjednika, uskoro bi trebao biti otvoren za turiste. Sve je spremno da prvi posjetitelji dođu na Vangu koja je godinama zatvorena za javnost, a u pripremi su dvije VIP ture po Brijunima koje će omogućiti turistima da vide i sve objekte koje je koristio Tito.

Problem je samo u tome što još nisu do kraja dogovoreni uvjeti kako će turisti posjećivati Vangu jer je riječ o štićenom objektu za koji je do sada trebala posebna dozvola. Da bi se došlo na Vangu, trebalo je priložiti molbu s osobnim podacima, što je za goste iz Hrvatske značilo OIB, dok za strance podatke iz putovnice. Kako u međuvremenu nije promijenjeno to pravilo, u Nacionalnom parku Brijuni skeptični su da će se tako moći organizirati masovniji dolazak turista.

Detaljni pregledi

- Mi smo iznijeli prijedlog, a konačnu odluku treba donijeti Vlada. Na Vangi su i dalje štićeni objekti i sada čekamo odluku po kojim uvjetima bi turisti mogli tamo dolaziti - kaže za Jutarnji Marno Milotić, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni.

Zbog toga što Vlada još nije donijela odluku pod kojim će uvjetima turisti moći na Vangu prolongiran je i početak organiziranih tura za turiste, koje su trebale krenuti još 1. srpnja, a pitanje je hoće li ih biti i do kraja sezone. Isto tako nije definirano hoće li gosti morati prolaziti i detaljne preglede pred odlazak na otočić gdje je i dalje zabranjeno fotografiranje.

Na Vangi je inače vrijeme stalo, sve je kao u Titovo vrijeme, čuva se sav inventar koji se koristio dok je Josip Broz ondje provodio gotovo šest mjeseci u godini i gdje je primao visoke goste iz svijeta. Turisti će uskoro moći vidjeti dio prirodnog raja koji je Tito otkrio 1952. godine kada je sandolinom prošao pokraj Vange. U Titovo vrijeme otočić je čuvala vojska i bilo je nemoguće doći u njegovu blizinu.

Predviđeno je da će turisti moći razgledati i vinograd na Vangi, koji se i dalje koristi i uzgajaju se sorte malvazija, merlot i muškat, a u samoj rezidenciji na Vangi u podrumu je vinoteka s arhivskim vinima koja se nigdje ne mogu kupiti. Turisti će moći razgledati i slovensku sobu i ribarski indonezijski salon koje je koristio Tito te fotolaboratorij i radionicu iz njegova vremena. Tito je na Vangi imao i radionicu, a tu je primao i posebne goste za koje nije bio predviđen službeni protokol kao u Bijeloj vili. Na otočiću su i nasadi mandarina i drugog voća.

Turisti če se moći provozati i Titovim Cadillacom, ali pola sata vožnje stoji 700 eura.

Prvi visoki gost na Vangi bio je etiopijski car Haile Selassie kojeg je Tito primio 1954. godine, a posljednji je bio predsjednik Gvineje Bisao Luis Cabral. I mnoge zvijezde boravile su na Vangi, među ostalima pjevač Mario del Monaco, Orson Welles, Carlo Ponti, Richard Burton, Kirk Douglas, Elizabeth Taylor, Sofia Loren, a kada je Tito pred kraj života prekinuo s Jovankom, najčešće je vrijeme provodio baš na Vangi.

VIP ture za turiste

Predsjednik Franjo Tuđman nije volio dolaziti na taj otočić, a ni Stjepan Mesić i Ivo Josipović nisu pokazivali veliko zanimanje za Vangu. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vrlo rijetko boravi na Brijunima, ali je baš za njezina mandata očito došlo do rješenja da se ovaj otočić napokon otvori za javnost.

Uz Vangu predviđa se i druga VIP tura za turiste koji će moći vidjeti Bijelu vilu i Primorku do koje će voditi turistički vlak. Do sada je bilo mnogo planova kako komercijalno koristiti bivše Titove rezidencije i objekte na Brijunima, ali nijedan od njih nije realiziran. U nekima od njih povremeno dolaze visoki gosti, ali se osjeća i zub vremena, iako je sačuvano sve što je Tito koristio za života. Ove godine značajnije je poskupjelo i iznajmljivanje reprezentativnih objekata iz Titova vremena pa su cijene više i za 400 posto u odnosu na prošlo ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:45