DRAMA U VRHU VLASTI

TJEDAN ODLUKE: PLENKOVIĆEVI KRITIČNI DANI Pred njim je čak 6 ključnih događaja koji testiraju i HDZ i koaliciju, a u stranci mu pružaju sve veći otpor

 
 CROPIX

Premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića očekuje prilično buran tjedan - od dogovora s HNS-om oko voditelja ERS-a, preko aktualnog prijepodneva kada će odgovarati na pitanja zastupnika, pa do zasigurno burnih rasprava o Istanbulskoj konvenciji i opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić, koje su u srijedu i četvrtak na dnevnom redu Sabora te nagodbe u Agrokoru.

U Banske dvore jučer ujutro na sastanak su došli predsjednik i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković i Željko Reiner, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te Vladimir Šeks, no nisu htjeli govoriti o razlozima sastajanja. Plenković je, pak, za utorak u 15 sati zakazao sjednicu Vlade, a odmah nakon nje trebao bi se održati sastanak Kluba zastupnika HDZ-a. Bit će to zadnja prilika za Plenkovića da prije saborske sjednice pokuša uvjeriti protivnike ratifikacije Istanbulske konvencije da se predomisle. Iako se u vodstvu stranke nisu htjeli izjašnjavati hoće li se o tom pitanju glasovati po savjesti ili po stranačkoj stezi, uz obrazloženje da će se o tome konačna odluka donijeti na Klubu, šef tog tijela Branko Bačić još je u petak poručio kako očekuje da se glasa u skladu sa zaključcima Predsjedništva i županijskih organizacija koje su redom podržale Istanbulsku konvenciju. Vjerojatno će takav naputak biti izdan i na večerašnjoj sjednici Kluba.

Protivnici

- Očekujem takav zahtjev, no jasno je da ga se neće pridržavati svi zastupnici. Protivnika će biti, ali ne znam koliko. Svjestan je toga i Plenković, ali nastoji to svesti na najmanju mjeru. Koliko sam čuo, on očekuje jednoznamenkasti broj protivnika, možda njih 6 do 7, iako osobno mislim da će biti i neki više - kaže jedan HDZ-ov zastupnik. Dodaje, međutim, da se u stranci spominje kako bi protivnika moglo biti čak između 12 i 15.

- Bude li ih toliko, a to je praktički trećina Kluba, to će biti znakovita poruka Plenkoviću oko koje bi se morao zamisliti - smatra jedan drugi član HDZ-a te ističe da Plenković ima još jedan razlog za zabrinutost - pad rejtinga HDZ-a.

- Znam da su u vrhu stranke jako nervozni zbog toga, a premijer posebno - rekao je jedan od naših sugovornika. Podsjetimo, prema zadnjim istraživanjima agencije Promocija plus, sve je više građana nezadovoljno radom Vlade, a HDZ ima potporu od 26,8 posto.

Toliko je HDZ otprilike imao u lipnju 2016., kada je bivši šef stranke Tomislav Karamarko dao ostavku.

Desno krilo

- Mislim da polako na naplatu dolazi Plenkovićevo vladanje ili nevladanje, kako hoćete. Njegova otuđenost od stranke, dogovori unutar uskog kruga najbližih suradnika, postavljanje asistenata za savjetnike i njegovo pometanje problema pod tepih. No, unatoč tomu, neće ovaj tjedan biti nikakve drame. Proći će i Istanbulska konvencija i Martina Dalić, ali nastavi li ovako, Plenković će dugoročno imati problem - kaže naš sugovornik te pojašnjava kako bi šef stranke mogao doći u opasan sukob s desnicom.

- Unutar HDZ-a formira se pravo i ozbiljno desno krilo. Nikada to u stranci nije bilo tako jasno kao sada. Ekipa oko premijera ne shvaća dobro sve okolnosti u kojima se to događa. Nastavi li se Plenković sukobljavati s njima, to će biti štetno prije svega za njega, a onda i za HDZ - govori jedan dugogodišnji član stranke čiju je potporu Plenković imao od samog početka. Kaže da bi morao naći načina za suradnju s njima.

- Nije bitno hoće li Plenković sada smijeniti Davora Ivu Stiera s mjesta političkog tajnika kako mu je zaprijetio na Predsjedništvu ako ne podrži ratifikaciju. Trebao je smijeniti Stiera onog trenutka kad je on dao ostavku u Vladi. Tada su se razišli oko ključne stvari - preslagivanja i odabira koalicijskog partnera. No, premijer je to propustio učiniti zbog svoje neodlučnosti i sada mu se to obija o glavu. Koliko poznam Stiera, on ostavku sam neće dati, a ako ga Plenković smijeni dobit će status “žrtve” i premijer će time produbiti krizu s desnicom unutar HDZ-a - komentira jedan od naših sugovornika otvoreni sukob na relaciji Plenković - Stier. Dio članova HDZ-a rekao nam je i kako Stier nikada nije bio toliko direktan kao u svojoj izjavi u petak o “klerikalcima” i “antiklerikalcima”. Glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora Gordan Jandroković jučer je novinarima rekao da će se o Stieru “razgovarati unutar HDZ-a”.

Premijer na raspravi

- Čuli smo i dosta teške riječi, uvredljive za one o kojima je govorio kolega Stier... Treba objasniti je li govorio o nekome iz HDZ-a. Govoriti o tome da netko nekoga ucjenjuje u Crkvi je uvredljivo - kazao je Jandroković.

Na svoju izjavu jučer se u emisiji HRT-a osvrnuo Davor Stier.

- Čemu nervoza? Imat ćemo raspravu u Saboru. Potrebe za još jednu interpretativnu izjavu nema - rekao je Stier koji je na Predsjedništvu stranke, navodno, Plenkoviću kazao da njegovo protivljenje ratifikaciji ne znači da je on protiv Vlade, što će i dokazati prilikom glasovanja o Martini Dalić. A potpredsjednicu Vlade u Saboru će u četvrtak braniti Plenković. Inicijativa oporbe o opozivu Dalić zasigurno neće uspjeti, tim više što je gotov i nacrt nagodbe o Agrokoru najavljen za 10. travnja.

KRONOLOGIJA Burni tjedan za HDZ: od aktualnog sata, obrane Martine Dalić do glasanja o konvenciji

utorak 15h: sjednica Vlade

sjednica Vlade zakazana je dva dana ranije od uobičajenog zbog početka zasjedanja Sabora te priprema za rasprave i aktualno prijepodne. Dnevni red Vlade jučer još nije bio poznat

utorak predvečer: sjednica Kluba HDZ-a

glavna tema Kluba bit će završni dogovor o tome kako će se u Saboru glasovati o Istanbulskoj konvenciji. Bit će to i zadnja prilika prije saborske sjednice da Plenković pokuša uvjeriti protivnike ratifikacije da se predomisle

srijeda ujutro: aktualno prijepodne

Premijera Andreja Plenkovića saborski zastupnici “rešetat” će pitanjima. Inače, ovo je prva sjednica na kojoj će se primjenjivati novi Poslovnik Sabora, prema kojemu će stanke biti nakon 13 sati

srijeda poslijepodne: rasprava o Istanbulskoj konvenciji

Očekuje se burna rasprava o Istanbulskoj konvenciji. U HDZ-u sa zanimanjem očekuju izlaganje političkog tajnika Davora Ive Stiera, pogotovo nakon njegovih izjava i otvorenog sukoba s premijerom Andrejom Plenkovićem

četvrtak ujutro: rasprava o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić

Tijekom rasprave ministricu Martinu Dalić, na čiji je račun oporba posljednjih mjeseci iznijela niz optužbi u vezi sa slučajem Agrokor, u Saboru će braniti premijer Andrej Plenković

petak, točno u podne: glasovanje o Istanbulskoj konvenciji i opozivu Martine Dalić

Tek pri glasovanju vjerojatno će biti poznat točan broj HDZ-ovih zastupnika koji će biti protiv ratifikacije. U Plenkovićevu krugu nadaju se da ih neće biti više od 6-7. U stranci se spominje kako bi protivnika moglo biti čak između 12 i 15.

Očekuje se da inicijativa oporbe u vezi s opozivom Martine Dalić neće uspjeti

Šest ključnih političkih događanja

1. Agrokor: Potpis nagodbe

2. Todorić: Izručenje?

3. Dalić: Bitka za ostanak u Vladi

4. Stier: Ostavka ili smjena u HDZ-u?

5. Istanbulska: Glasanje u Saboru

6. Kurikulum: Novi voditelj reforme

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:16