SLUČAJ AGROKOR

TKO BI MOGAO NASLIJEDITI RAMLJAKA Razgovarali smo s visokopozicioniranim financijašima, otkrili su nam kakav profil osobe žele za novog povjerenika

 
s lijeva na desno: Željko Perić (prvom mu je ponuđeno mjesto povjerenika, no on se na njemu zahvalio), Zvonimir Mršić (blisko surađivao s Ramljakom, osjetljiv je na političke finese), Ivica Mudrinić (na izlasku iz Banskih dvora odbacio da se vraća na javnu scenu), Vladimir Bošnjak (dio Ramljakova tima, uteg mu je što je bio u CAIB-u)
 CROPIX

Posljednjih dana dok je vladala neizvjesnost oko sudbine izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, svi strani kreditori, uključujući čak i Sberbank, pružali su mu podršku i Vladi slali takve poruke.

To je bilo i očekivano, imajući u vidu činjenicu da se u ugovoru o roll-up kreditu izrijekom spominje ime Ante Ramljaka, kao jamstvo da će on biti proveden.

Veliki nemir

Stoga je njegov odlazak unio veliki nemir, ali ne zbog imena samog povjerenika, već zbog toga što smatraju da je “poremećena stabilnost” i nastupilo je “razdoblje neizvjesnosti”.

Ipak, iz razgovora s financijskom zajednicom stječe se dojam da ostavka Ramljaka i nije neko iznenađenje.

- Ovakav rasplet mogao se očekivati jer Ramljak već duže vrijeme predstavlja određeni politički trošak. Međutim, sada je ključno da se proces brzo nastavi. Svim vjerovnicima pa i samoj Vladi, ipak je u interesu da se proces što prije završi i zato bi ga se trebao prihvati netko tko je u njega već upućen - kaže jedan visokopozicionirani bankar.

Moglo bi se reći da su pragmatični financijaši brzo prihvatili novu situaciju i sada žele da se što prije završi postupak s nagodbom.

A u tom postupku izbora novog izvanrednog povjerenika imaju i oni svoj adut: ako Vlada ne želi da kreditori aktiviraju klauzulu ugovora o dospijeću kredita u iznosu od 1,06 milijardi eura, morat će i njih pitati za suglasnost.

Imajući u vidu delikatnost situacije, za očekivati je da će svi biti spremni na određeni kompromis. A to podrazumijeva izbor nekoga iz redova savjetnika koji su već duboko uključeni u proces, kojemu neće biti potrebno dugo razdoblje uhodavanja.

Među brojnim imenima koja su se u srijedu spominjala kao kandidati za novog povjerenika, ili su bili u posjetu Banskim dvorima, najveće šanse davale su se Zvonimiru Mršiću i Vladimiru Bošnjaku koji su trenutačno dio najužeg tima Ante Ramljaka. Svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Kao bivši političar, Mršić je više osjetljiv na političke finese, a manje je financijaš. Ipak, iskustvom vođenja Podravke uspio je priskrbio reputaciju čovjeka kojemu se može povjeriti neki posao pa je tako dospio i u Agrokor kao savjetnik Ramljaka za tvrtke unutar koncerna koje se bave proizvodnjom te distribucijom hrane i pića.

Kredibilitet

Oni koji poznaju njegovog trenutačnog kolegu u Agrokoru Bošnjaka, kažu da je riječ o vrsnom financijskom stručnjaku, iza kojeg je iskustvo u CAIB-u, na Zagrebačkoj burzi i Hypo banci, ali njegove slabosti su “socijalne i menadžerske vještine”. No ono oko čega se svi slažu jest da novi čovjek Agrokora mora imati kredibilitet i autoritet da bi izgurao nagodbu koja se u posljednje vrijeme našla u gotovo slijepoj ulici.

Posljednja ideja Ramljaka da će okupiti 50 vjerovnika i da ih neće puštati izvan dogovorenog prostora sve dok ne postignu dogovor nije zvučala obećavajuće. Kada je u pitanju interes više tisuća vjerovnika od prvog čovjeka se očekuje da ih uvjeri u ispravnost svog prijedloga, da pomiri suprotstavljene interese. No Ramljak je svoj prijedlog na kraju bio prisiljen malo preinačiti nakon što je Trgovački sud iznio mišljenje da nagodbu ne može izglasati Privremeno vjerovničko vijeće, da ne mogu glasati vlasnici tražbina koje su podmirene te da se skupine vjerovnika moraju preinačiti. To je također pridonijelo urušavanju njegova autoriteta.

Da bi se nagodba konačno privela kraju, prema riječima jednog vjerovnika iz financijskih redova, ključan preduvjet je i odluka Trgovačkog suda oko spora s nepriznavanjem jamstva kojeg je pokrenula Udruga malih dioničara.

Slučaj s jamstvima

Prema njegovu tumačenju, prije nego Trgovački sud bude potvrđivao samu nagodbu, morao bi riješiti slučaj s jamstvima, odnosno jesu li ona zakonita ili ne.

- Kako će se o nagodbi glasati, ako se ne zna jesu li jamstva zakonita i kakav će efekt presuda suda imati na samu vrijednost pojedinih kompanija - pita se ovaj pravni stručnjak.

Na poslu koji čeka novog povjerenika, prema mišljenju mnogih, nitko mu ne bi pozavidio. Ne samo da će morati obaviti veliki i zahtjevni posao nego će morati i vratiti reputaciju funkciji koja je u vrijeme njegova prethodnika, barem prema percepciji javnosti, ipak narušena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11