U HDZ-U RASTE ZABRINUTOST

Tko bi mogao voditi HDZ ako dođe do tektonskih potresa? Spominju se Brkić, Stier i Kovač, ali u posljednje vrijeme visoko figuriraju još dva imena

 
Andrej Plenković, Milijan Brkić i Ivana Maletić.
 Goran Mehkek / CROPX / CROPIX

“Uz završnu raspravu o Statutu koji trebamo usvojiti na izvještajnom saboru, očekuje se od Andreja Plenkovića da nam kaže što se događalo i što se sada događa oko Agrokora”, reklo je Jutarnjem više članova Predsjedništva HDZ-a uoči današnje sjednice koja će se održati poslijepodne u središnjici stranke.

Na sjednici će Plenković reći i ime novog ministra gospodarstva, a pretpostavlja se da će to biti Tomislav Ćorić, koji je prihvatljiv većini u HDZ-u.

Nezadovoljstva i nezadovoljnika u HDZ-u sve je više nakon što su u javnost procurili mailovi iz kojih se vidi da je i sam šef stranke bio upoznat s grupom Borgom i načinom kako je pripreman lex Agrokor.

“Očito, bili smo obmanuti jer su nam se stalno davale nepotpune, a često i krive informacije. Plenković nam mora objasniti što se događalo i što slijedi”, kaže nam jedan član Predsjedništva koji, međutim, ne očekuje da će danas biti rafalne paljbe na predsjednika stranke.

“Ali, teško da će na izvještajnom saboru izbjeći pitanja onih koji nisu zadovoljni stanjem u HDZ-u, a njih je nakon ratifikacije Istanbulske konvencije već poveći broj.”

Vjerodostojni

Zabrinutost se osjeća i među HDZ-ovcima koji podržavaju Plenkovića, ali u ovome trenutku ni oni, kao oponenti, ne očekuju da će njegov položaj u stranci biti uzdrman do te mjere da bi uskoro mogli uslijediti stranački izbori. Ali, svi pozorno čekaju što će se dalje otkriti oko Agrokora.

“Nikome u ovom trenutku ne pada na pamet rušiti Vladu, ali mnogi su svjesni da HDZ ne može biti talac niti jednog čovjeka, pa ni samog šefa stranke. Uostalom, to je moto koji je zastupao sam Plenković u vrijeme Karamarka. Mnogi odgovori moraju uslijediti ako želimo ostati vjerodostojni”, dodaje naš sugovornik.

Tako je i u HDZ-u, barem iza kulisa, sve prisutnije pitanje tko bi stranku mogao voditi ako dođe do tektonskih poremećaja i ako Plenkovićev položaj bude ugrožen. Najčešće se spominju tri nezadovoljnika, među kojima su Milijan Brkić, Davor Ivo Stier i Miro Kovač, ali sve se glasnije govori i o Damiru Krstičeviću i Ivani Maletić.

Kritična točka

“Brkić sigurno neće javno napasti predsjednika stranke ni na sjednici Predsjedništva, ni na izvještajnom saboru, a još manje u medijima jer to jednostavno nije njegov stil. Drugo je pitanje što će mu reći u četiri oka ako ocijeni da je stanje u HDZ-u doseglo kritičnu točku”, smatra naš sugovornik koji sjedi u Predsjedništvu HDZ-a. Nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovaca reklo nam je da se već izvjesno vrijeme u stranačkim kuloarima raspravlja o mogućem nasljedniku Plenkovića i kandidatu koji bi bio pogodan svima kada dođe vrijeme stranačkih izbora, u redovnom roku ili izvanrednih. Ambicije imaju mnogi, iako Plenković i dalje čvrsto drži HDZ, ali sada sa sve više oponenata.

“Ivana Maletić postaje idealni kandidat, a zna se da bi najvjerojatnije mogla računati na Brkićevu podršku. Na sjednici Predsjedništva jasno je iznijela svoj stav oko Istanbulske konvencije, a sadašnju je Vladu i kritizirala zbog nekih poteza.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se dalje ponašati, a kada Brkić ne bi imao osobne ambicije, njegova bi podrška Ivani Maletić mogla biti odlučujuća”, kaže naš sugovornik koji smatra da je za Krstičevića otežavajuća okolnost kod stranačke desnice jer je podržao Istanbulsku konvenciju. Iako se u stranci govorilo da ambicije da u budućnosti postane šef stranke iskazuje i Tomislav Tolušić, u posljednje vrijeme čini se da više nije u prvom planu, a i njega stranačka desnica ne gleda s odobravanjem nakon što je podržao Istanbulsku konvenciju.

“A što su mogli Krstičević i Tolušić kao članovi Vlade, nisu baš imali neki manevarski prostor. Bez obzira. A Krstičevića mnogi u HDZ-u vide kao najboljeg ministra”, kaže naš sugovornik.

“Ali, nemojmo se zavaravati, izbori u HDZ-u sada nisu opcija. To je samo neka rezervna varijanta koja ovisi i o daljnjim događajima u zemlji. Vlada je zasad sigurna, kao i Plenkovićev položaj u HDZ-u, ali ostaje činjenica da će mu biti sve teže donositi odluke i u samoj stranci. O reformama da i ne govorimo.”

Novi statut

Vrh stranke sada je koncentriran na donošenje novog Statuta, a najnovija verzija dostavljena je krajem tjedna članovima Predsjedništva. Sada slijedi procedura da Nacionalno vijeće predloži Statut, a Središnji odbor ga prihvati i onda sljedeće subote Statut ide na izvještajni sabor.

“Sigurno je samo to da će na sljedećim izborima u HDZ-u, koji će biti održani u skladu s novim Statutom, Andrej Plenković imati protukandidata i da će se voditi velika bitka za čelno mjesto u stranci. Stranačka desnica, koja mu sve otvorenije nije sklona, počet će lobirati za novog šefa mnogo prije izbora, pa makar oni bili i u redovnom roku.”

Joško Paro ide u Belgiju?

Uskoro bi trebala krenuti procedura za imenovanje novih veleposlanika i generalnih konzula, a s listom su se usuglasili premijer i predsjednica.

Iako je procedura tajna, već se spominju neka imena budućih veleposlanika, pa se tako kalkulira da će Joško Paro biti novi veleposlanik u Belgiji, Tomislav Vidošević u Poljskoj, Vesela Mrđen-Korać u Izraelu, Boris Grgić u Sloveniji, a Drago Štambuk u Turskoj ili Iranu. Navodno još nije postignuta suglasnost tko će biti hrvatski veleposlanik u BiH te konzul u New Yorku kamo je trebao ići Boris Blažeković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:58