MORATORIJ UMJESTO OTPISA

TKO ĆE PODMIRITI TROŠKOVE OVRHA? Gradovi opraštaju dugove, telekomi ne pristaju

Split, 121012.Ovih dana na adresu gradana Splita poceli su stizati racuni Elektrodalmacije sa vecim odnosno skupljim racunima za struju.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX

ZAGREB Hrvatski telekom operatori nisu pristali na otpis dugova socijalno najugroženijim građanima jer smatraju da se time šalje kriva poruka onima koji uredno podmiruju svoje obveze, a pristaju jedino na moratorij, rekli su nam jučer predstavnici tvrtki HT, Vipnet i Tele 2.

Dogovor gradonačelnika

Vlada je, naime, načelno još ranije dogovorila otpis za građane koji su u blokadi godinu dana zbog kumulativnog duga od 10.000 kuna s bankama, s tvrtkama u državnom vlasništvu, te s gradovima Splitom, Rijekom i Osijekom, odnosno s gradonačelnicima Ivom Baldasarom, Vojkom Obersnelom i Ivicom Vrkićem koji su ili SDP-ovci ili su kao nezavisni bliski vladajućoj stranci. No, jučer se, kako doznajemo, načelno i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić složio s time da se dug otpiše najsiromašnijima. Nakon održanog sastanka s ministrom financija Borisom Lalovcem i potpredsjednicom Vlade Milankom Opačić, Bandić je pristao na taj prijedlog, ali želi da se točno definira broj ljudi.

U tu kategoriju građana spadaju i nezaposleni dulje od godinu dana, oni koji koriste zajamčenu minimalnu naknadu te oni koji nemaju nikakvu drugu imovinu ni štednju i čija su primanja u kućanstvu manja od 2500 kuna. Riječ je o jednokratnoj mjeri, a odnosi se na otpis dugova koji su nastali do 1. listopada.

Koliko će ovom mjerom biti obuhvaćeno ljudi, još se točno ne zna. Navodno je riječ o oko 60 tisuća od ukupno 145 tisuća građana u blokadi s dugovima do 10 tisuća kuna koji ukupno duguju 534 milijuna kuna.

Najviše dužnika u Zagrebu

Od tih 60 tisuća ljudi, pretpostavlja se da ih je samo u Zagrebu od 18.000 do 25.000. U Rijeci je, kako je potvrdio i sam gradonačelnik, oko 4500 takvih građana, a ostatak je u Osijeku i Splitu.

Prema Vladinim podacima, telekomi potražuju 141 milijun kuna, banke 123 milijuna, državne tvrtke 104 milijuna, a gradske komunalne tvrtke 18 milijuna kuna.

I dok s jedne strane u Vladi pokušavaju pritisnuti telekom operatore da se odreknu dijela prihoda u korist siromašnih građana, s druge strane te tvrtke poručuju kako su svjesni teške socijalne situacije koju uzrokuje dugotrajna kriza te da su i dalje spremni zajedno s Vladom pokušati dogovoriti model po kojem bi se pomoglo građanima s dugotrajno blokiranim računima. HT, Vipnet i Tele 2, naime, pristaju isključivo na višegodišnji moratorij na dugove, ali ne na otpis jer kažu kako je to zapravo najpravedniji model.

Telekomi za višegodišnji moratorij

- Vladi predlažemo višegodišnji moratorij na otplatu dugova kako bi se postigao cilj inicijative, a to je deblokiranje računa socijalno najugroženijim građanima. Za to vrijeme ovrhe bi mirovale, ne bi se naplaćivale kamate niti bi nastajali dodatni troškovi za korisnike - pojašnjavaju u ovim tvrtkama te naglašavaju kako su od Vlade tražili konkretne podatke na temelju kojih bi se išlo u jednu takvu mjeru, ali da do danas, tvrde, odgovor nisu dobili.

Telekom operatori kažu kako su spremni na višegodišnji moratorij i do pet godina, ali dugove ne žele opraštati zbog nekoliko razloga. Prvi je, kao što smo već naveli, jer se time šalje kriva poruka. Zatim, postavlja se pitanje već naplaćenog PDV-a i bi li država u tom slučaju vratila već uplaćeni novac.

Tko će podmiriti troškove ovrha?

Operatori kažu da nije jasno niti tko bi podmirivao troškove ovršnih postupaka. Kako bi se naplatili odvjetnici, javni bilježnici, Fina... Zatim, kažu u telekom tvrtkama, ne znaju ni o kojem je tu iznosu riječ ni o kolikom broju građana se radi, tako da ne mogu niti tražiti dozvolu za otpis dugova od svojih dioničara.

Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka, kaže da ne znaju još broj građana kojima će otpisati dugove, ali bez obzira na to, poručuje kako je Osijek spreman na takvu mjeru.

- To i nije najvažnije. Daleko je, politički i socijalno gledano, važnije pomoći našim sugrađanima bez obzira na to koliko će to koštati. Društveno odgovorna vlast ima obvezu pomoći ljudima dok se ne ostvare bolji uvjeti za život. Vlada će sada točno definirati koja kategorija građana će biti obuhvaćena tom mjerom - kaže Vrkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:29