ŽETONČIĆI SU SPREMNI

Tko HDZ-u drži većinu? Plenković će u Saboru ovisiti o čovjeku koji je pod optužnicom za korupciju

HDZ je percepcijski u problemu, jer većina sada opet ovisi o jednoj ruci i to o mandatu Dražena Barišića, koji je najavio povratak u saborske klupe

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Najavom da će od jeseni napustiti koaliciju s HDZ-om i manjim partnerima, Radimir Čačić, predsjednik Reformista, vladajuću većinu u Saboru ostavlja na minimalnih 76 ruku.

HDZ-u to ne bi trebalo predstavljati problem, jer su praktički cijeli prošli mandat odradili s minimalnom većinom u Saboru, s različitim žetončićima koje je skupljao pokojni dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, od kojih su neki ranije bili u SDP-u na istaknutim pozicijama, a tu je bio i Tomislav Saucha, koji je pritisnut kaznenim procesom zbog sumnji na izvlačenje novca preko lažnih dnevnica, na izglasavanju povjerenja Zdravku Mariću 2017. spasio HDZ-ovu Vladu nakon razlaza s Mostom.

Premijer Andrej Plenković jučer je rekao kako ne ovisi saborska većina o Čačićevoj ruci. I to je doista tako. Saborskoj većini u lipnju prošle godine priključio se Silvano Hrelja, zastupnik HSU-a koji je na izbore izašao na listi lijeve Restart koalicije, čime je koalicija podebljana na 77 zastupnika. Uvjet za to je bio da HDZ izmijeni model obiteljskih mirovina, što je zapravo bilo i njihovo predizborno obećanje, ali ih je Hrelja u tome "pogurao", kako bi opravdao podršku Plenkoviću. Već tada su u neslužbenim razgovorima HDZ-ovci govorili kako im je dosta Čačićevih ucjena i kako je dobro da se većina podeblja, odnosno kako više ne bi ovisila o jednoj ruci, onoj Čačićeve saborske zastupnice Natalije Martinčević.

Čačićev formalni razlog za napuštanje koalicije je to što smatra da se nije ništa napravilo na realizaciji projekta pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zagreb, koja je bila i njegov uvjet za većinu. Čačić tvrdi da lokalni HDZ blokira projekt, da mu u tome pripomaže i lokalni HNS, koji je također dio vladajuće većine, a sve kako se taj važan projekt za sjever Hrvatske ne bi pripisivao Čačiću. S druge strane, HDZ-ov varaždinski župan Anđelko Stričak demantira da se projekt blokira i tvrdi da je Čačić nervozan jer mu nije ponuđeno mjesto ministra financija nakon što je Zdravko Marić podnio ostavku.

No, HDZ je percepcijski u problemu, jer većina sada opet ovisi o jednoj ruci i to o mandatu bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, koji je najavio povratak u saborske klupe.

On je svoj mandat zamrznuo u rujnu 2020., kada je završio u pritvoru zbog sumnji da je namještao poslove poduzetniku Krešimiru Peteku u aferi Janaf.

Ured europskog javnog tužitelja krajem svibnja podignuo je optužnicu kojom su obuhvaćeni Barišić, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP), te poduzetnik Krešimir Petek kojeg se tereti da je korumpirao Grgića i Barišića kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila određene poslove.

USKOK i policija tajno su pratili Peteka zbog sumnji da potplaćuje lokalne čelnike, ali i šefove državnih firmi, među njima i tadašnjeg HNS-ova šefa Janafa Dragana Kovačevića, kako bi njegova tvrtka dobivala poslove.

HDZ je od Barišića tražio da se odrekne mandata, ali on ga je samo zamrznuo, a prošlog je tjedna zatražio ponovnu aktivaciju svojeg mandata u Saboru, koji mu nitko ne može oduzeti.

Barišić nije isključen iz stranke, poput primjerice Josipe Rimac, glavne okrivljenice u aferi Vjetroelektrane, jer da jest, pitanje je bi li kao nezavisni zastupnik podržavao HDZ, a u tom slučaju Vlada bi mogla izgubiti većinu.

Iako se u političkim kuloarima, kao i uvijek, spominje da HDZ sasvim sigurno ima rezervnu opciju, odnosno žetončiće koji bi mogli podržati većinu. U tom smislu spominje se ime bivšeg Suverenista Hrvoja Zekanovića, koji nije nikada do kraja odbio mogućnost da podrži HDZ, a oporbeni zastupnici više ga doživljavaju kao HDZ-ovog rezervnog igrača s klupe, nego kao oporbenjaka.

Tu je i nedavno osnovana stranka odmetnutih SDP-ovaca Socijaldemokrati. Iako zasad s gnušanjem odbijaju svaku pomisao podrške HDZ-u, dapače, smatraju uvredom i pitanje o toj mogućnosti, neki njihovi nedavni potezi nisu bili nimalo oporbeni. Tako, primjerice, jedini u oporbi nisu htjeli potpisati inicijativu za pokretanje procedure o izglasavanju povjerenja HDZ-ovu ministru zdravstva Viliju Berošu, a njihov prvi potez nakon što su se i službeno osnovali bilo je davanje potpisa HDZ-u za pokretanje procedure izmjena Ustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:01