PRLJAVA POSLA

TKO JE DAVAO MITO KOMUNALCIMA? Radi se o 29 vrlo uglednih splitskih poduzetnika...

 
 Joško Šupić / CROPIX

Ante Aleksić u splitskoj Čistoći radio je 29 godina, od čega 26 na rukovodećim pozicijama.

Kao nagradu za desetljeća napornog rada na svečanom prijemu u zgradi Grada Splita sredinom veljače imenovan je v.d. direktorom te gradske komunalne tvrtke. Nepunih pola godine nadzirao je najpoznatiju sanaciju odlagališta u državi, da bi zadnjih dana s neskrivenim nestrpljenjem promatrao strop zatvorske ćelije najvjerojatnije vapeći da ga splitski gradonačelnik razriješi dužnosti.

Da mu oni koji su ga postavili uruče otkaz. Javno, preko novina, radija, televizije, kako god, da mu vide i rodbina i prijatelji. Ta bi smjena značila da je nestala mogućnost ponavljanja kaznenog djela koja ga drži u istražnom zatvoru.

Splitske Bilice kompleks su opasan bodljikavom žicom, na periferiji grada, stotinjak metara zračne linije od odlagališta na koje je prošli tjedan upao USKOK i uhitio Antu Aleksića.

Privedeno i šest radnika

No, nije direktor otišao sam. Privedeno je i ispitano šest njegovih radnika, od čega je za petoricu određen istražni zatvor, a jednom je dopušteno da se brani sa slobode. Taj je priznao kazneno djelo. Ukupno 35 osoba osumnjičeno je za aktivnosti povezane s gospodarskim kriminalom - za primanje ili davanje mita, za primanje ili davanje otpada koji se potom nepropisno odlagao na smetlištu gdje traje sanacija. Stavlja im se na teret da su uzimali i skladištili pretežno otpad s gradilišta propuštajući kamione uz dobro osmišljeno izbjegavanje kontrolnih mjera, a da pritom nisu ni naplaćivali naknade, već bi novac trpali sebi u džepove.

USKOK je uhodanu ekipu pratio i prisluškivao mjesecima. Navodno je šteta za Čistoću, a posljedično i za Grad Split procijenjena na nekoliko milijuna kuna. No, osobe bliske istrazi tvrde da se radi o znatno manjem iznosu.

Dugoročni ciljevi

A to je jako bitno, jer iznos koji su inspektori dobili na kalkulatoru uvelike će utjecati na ishod suđenja. No, tko je davao mito? Uglavnom vlasnici građevinskih tvrtki. Doznajemo da se radi o 29 vrlo uglednih splitskih poduzetnika kojima je sada onemogućeno natjecanje na javnim nadmetanjima jer se protiv njih vodi kazneni postupak.

Istraga nije javna. Odvjetnici nisu rječiti. Od osoba bliskih razriješenom direktoru doznajemo kako se Aleksić ne smatra krivim.

- Njegov je cili krimen to šta je neko reka “ajde pusti Matu da baci dva frižidera, znaš da nema di s njima” i onda je ovaj zva svoje ljude i pustilo se čovika, neš ti. I to bi inače trebala naplatit Čistoća nešto sitno, ali eto... On je to učinija iz usluge. I sad se zbog sitnica bezveznih koje nisu napravile bogzna kakvu štetu, njega optužuje. Nema tu nekog velikog gubitka - svjedoči nam dobro upućen izvor.

Očito se s tim ne bi složio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. U petak popodne sazvao je skupštinu Nadzornog odbora Čistoće, čiji je predsjednik, i imenovao je novog v.d. direktora.

Split, 240619.
Delegacija HNS na Poljudu.
Dolazak delegacije HNS na sastanak sa celnicima Hajduka na Poljudu.
Na fotografiji: predstavnici grada Splita dolaze na sastanak na celu sa gradonacelnikom Androm Krstulovicem Oparom, Mate Omazic, Domagoj Maroevic, Josip Zupic i Igor Stanisic predsjednik gradskog vijeca
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara

Ljubica Vrdoljak, šefica Operativne službe, činila se kao najizglednija kandidatkinja za to radno mjesto. S godinama je postala zaštitno lice te tvrtke, ali ostala su joj, priča nam, samo dva mjeseca do mirovine i mjesec dana neiskorištenog godišnjeg. A gradonačelnik je u izboru direktora ovaj put ipak odlučio razmišljati dugoročno:

- Lukša Regjo bio je šef pravne službe, čovjek je, dakle, iz sustava. Ne mora do kraja poznavati operativu da bi sve funkcioniralo - rezimira šefica, koja i sada načelno vodi tvrtku. Ocjenjuje da su dobro organizirani. Uopće se ne osjeti da je čitav deponij u zatvoru.

- Na samom odlagalištu inače radi pet ljudi, to su sad ovi privedeni. Nalazimo zamjene, pomažemo kako znamo. Tri bagerista bila su na terenu, a četiri u rezervi. Oni su sad preuzeli. Obučeni su za rad na strojevima. Na Karepovcu je prekjučer bio inspektor zaštite okoliša i rekao da je “ovo frapantno dobro sanacija deponija”. Prva faza je pri kraju, dovozi se komunalni otpad, sve što je potrebno nasipa se zemljom i rad se odvija normalno - poručuje naša sugovornica.

Zanimalo nas je gdje se sada odvozi građevinski otpad.

- Sve što je došlo na odlagalište u ova dva-tri dana ja sam vratila! To je najneugodniji dio. U čitavoj Splitsko-dalmatinskoj županiji ne postoji legalno odlagalište građevinskog otpada. Čak ni mjesto gdje bi se obrađivao - odgovara Vrdoljak, koja je na prve napise o uhićenjima i USKOK-ovim akcijama odgovarala da se radi o “podmetanju unutar tvrtke”, vjerujući da ništa od onog što se njenim ljudima stavlja na teret nije istina.

Danas pak drugačije razmišlja:

- Ne čudim se da su građevinari dovozili građevinski otpad, ali čudim se drugom dijelu ovih optužbi.

Kombinacija, dakle, nerada i nebrige Grada i Županije zalivena ljudskom pohlepom na smetlištu je stvorila plodno tlo za kriminal. Istaknuti splitski odvjetnik Vinko Ljubičić brani jednog od osumnjičenih bagerista. Izgleda da će njihova obrana ići baš u tom smjeru.

Sibenik, 171012.
Zupanijski sud Sibenik. 
Sudjenje Draganu Paravinji, optuzenom za tesko ubojstvo i pokusaj silovanja Antonije Bilic te pokusaj silovanja jos jedne djevojke. 
Na fotografiji: odvjetnik obitelji Bilic Vinko Ljubicic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX
Odvjetnik Vinko Ljubičić

- Ovdje se šuti o ključnom problemu. Nitko se ne pita je li jedinica lokalne samouprave osigurala odlaganje građevinskog i drugog otpada, je li, dakle, učinila ono što joj nalaže Zakon o komunalnom gospodarstvu? Ne samo dok traje sanacija, nego i inače ne postoji sigurno mjesto za odlaganje - odlučno će Ljubičić. Smatra da “sad napadamo i zatvaramo ljude koji ni u kojem slučaju nisu mogli utjecati na način odlaganja otpada”.

-...a pritom uopće ne prozivamo i ne pozivamo na odgovornost stvarno odgovorne. To su politika i voditelji jedinice lokalne samouprave na području županije i to je pravi problem - odrješito će odvjetnik. Tvrdi da niže rangirani zaposlenici nisu ni mogli znati odakle je smeće koje im dolazi pod šake bagera. Na deponiju njima sve to izgleda isto.

Kamioni sa svih strana

Također smatra da se aferi Čistoća daje prevelika medijska pažnja budući da je počinjena materijalna šteta minorna.
- Ovaj slučaj pretvoren je u glavni problem Hrvatske, što ni po činjeničnom ni po pravnom stanju stvari ni približno ne zaslužuje. Također, nigdje se ne stavlja na teret krađa goriva koju neki mediji spominju. U javnosti se stvara dojam o velikoj šteti i zaradi, a to nema veze sa stvarnim stanjem - poručuje Ljubičić.

Pritom misli na natpise da šteta doseže milijun i pol kuna:

- Te su brojke izbačene paušalno. Nisu temeljene ni na jednom valjanom dokazu. Za jedinicu lokalne samouprave nema nikakve štete, a za Čistoću se može raspravljati. A opet, jedinica lokalne samouprave najodgovornija je u ovom postupku i njih nitko ne proziva. Sada svi peru ruke! A način na koji su organizirali zbrinjavanje otpada je kažnjivo djelo. Apsolutno smo pobrkali lončiće, ovakvim postupkom zacementirali smo nerad političkih struktura koje nisu osigurale ono zakonom propisano - opet će Ljubičić.

Ukazuje i na još jednu bizarnost u pravnom dijelu afere Čistoća.

- Moj branjenik apsolutno je negirao počinjene bilo kakvog kaznenog djela. Nije mogao priznati ono što nije učinio. A onaj tko je priznao, pušten je da se brani sa slobode. I to su kriteriji. To su načini odlučivanja kojima treba reći “dosta je”. To je neprihvatljivo u objektivnom i zakonitom pristupu ocjenjivanju osnova istražnog zatvora - poručuje Ljubičić i za kraj rezimira: “Način na koji je ovo provedeno nema nikakve veze s količinom objektivne kriminalne aktivnosti koja se stavlja na teret okrivljenima”.

Nećemo valjda pogriješiti ako prognoziramo da će hrvatskom pravosuđu trebati, kao i uvijek, previše vremena da se djelatnike Čistoće oslobodi ili proglasi krivim. Za to vrijeme postoje oni koji će bez razmišljanja uprijeti prstom u odgovorne. Splitski gradonačelnik u izjavi za medije prozvao je bivšeg direktora Čistoće Miroslava Delića da je upravo on predložio Aleksića kao svoju zamjenu. Izjavio je i da kriminal na Karepovcu “nije sramota za grad, ali jest za poduzeće koje je dobro funkcioniralo”.

Split, 250314.
Miroslav Delic donedavni ravnatelj HZZO u Splitu postao je novi ravnatelj uspjesne splitske gradske tvrtke Cistoca
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX
Miroslav Delić

Spomenuti Delić sada je direktor splitskog Prometa. Na pitanje kako komentira prozivke gradonačelnika da je Aleksić njegov čovjek, ograđuje se riječima:

- Nemam namjeru previše komentirati, nema smisla prepucavati se. Mogu samo reći da se od mene tražilo da iz Čistoće idem u Promet jer ondje treba hitno rješavati probleme. Tad je dogradonačelnik Nino Vela rekao da mu predložim tko bi mogao preuzeti moju funkciju. Kazao sam da su po hijerarhiji to samo dvije osobe, Ljubica Vrdoljak i Ante Aleksić te da treba s njima razgovarati. Znao sam da ona ne može, jer je tada bila gradska vijećnica, i odluka je pala na Aleksića, ali ja s time nisam imao mnogo - odgovara Delić.

On je iz Čistoće otišao čist. Nije priveden čak ni na ispitivanje. Upravo je Delić uveo silne mjere zaštite oko odlagališta, zbog čega su ga mnogi ismijavali da troši previše javnog novca na gluposti.

Videonadzor i prijetnje

- Stanovnici iz kuća oko Karepovca ukazivali su mi da odlagalište nije dobro ograđeno, da dolaze kamioni sa svih strana i iskrcavaju ondje otpad Bilo je to prije pet, šest godina. Hipotetski, ovo se moglo i tada događati. Naredio sam da se postavi visoka ograda dva i pol kilometra oko deponija, investirali smo u glavni ulaz i na njemu postoji i vaga, onda je došao videonadzor, a treći je korak bio da smo angažirali vanjsku tvrtku koja je pratila vozila 24 sata u danu, pogotovo izvan radnog vremena. Uz to sam stalno upozoravao ljude da poštuju proceduru. Oni su sada to sve uspjeli ignorirati, ali ne znam kako nisu znali za sve ove zaštitne mjere... - pita se bivši direktor.

A je li on odlučio uvesti dodatno osiguranje zato što je već ranije sumnjao na nezakonite aktivnosti svojih kolega?
- Ne mogu to reći. Mjere sam poduzimao jer sam predviđao što bi se moglo dogoditi. Nebrojno puta dolazio sam sa stanarima na deponij u ponoć, na samo odlagalište, kad god bi mi oni javili da se događa nešto sumnjivo. Jedino što sam još mogao napraviti je da sam stavio šator i kampirao gore - kaže Delić.

Sva ta angažiranost nije se svidjela građevinskim poduzetnicima:

- Dobivao sam i prijeteće poruke. “Ostavite se toga” i slično. Sve u vezi s mjerama sigurnosti koje sam uvodio. Nađu osobu koju poznajem i onda joj kažu da mi prenese: “Nije ti to pametno raditi, imaš familiju”. Sve te prijetnje išle su okolo, dobro osmišljene, sve preko druge, treće ruke - sjeća se Delić. Pitali smo može li pretpostaviti od koga su dolazile?

- Puno građevinskih firmi je uključeno... Vidim i sada po ovome. Ipak, meni nitko nikad nije nudio mito, ma ni da je tražio sastanak sa mnom - dodaje Delić. On je, kaže, miran. Činio je kako mu je savjest nalagala i sada spava snom pravednika.

I to daleko od Karepovca, za razliku od Ante Aleksića. Koji je u splitskoj Čistoći radio 29 godina, od čega 26 na rukovodećim pozicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:55