SLUČAJ KABA

TKO JE ELMA KALEB MAMIĆ? Ekspresno okončala pravosudnu trakavicu oko Karlovačke banke koja je trajala skoro 20 godina

 
Elma Kaleb Mamić
 Robert Fajt / CROPIX

Po istom principu kako je u utorak na Županijskom sudu u Karlovcu nepravomoćno osudila bivše članove Uprave Karlovačke banke Miju Bursića, Sandu Cvitešić i Danka Seitera na po tri godine zatvora jer su prije više od 20 godina otpisali 13,5 milijuna kuna poduzeću Zagrebdrvo, tako je jučer na istu kaznu i sa sličnim obrazloženjem osudila Zdravka Pašalića, vlasnika te sada likvidirane tvrtke, koji je bio optužen za poticanje na kazneno djelo.

Po mnogočemu će ovaj predmet ostati zabilježen u sudskoj praksi, od toga da je nakon podizanja optužnice čitavih pet godina, sve do 2016. godine, ona čekala da Sudsko vijeće prvi puta sjedne i raspravi o potvrđivanju optužnice, pa onda njihovo očajničko odbijanje potvrđivanja u pet navrata s argumentima da nema kaznenog djela, a u konačnici ju je potvrdio Vrhovni sud mimo Županijskog suda.

Sutkinja Elma Kaleb Mamić predmet je dobila u veljači i imala je samo četiri mjeseca do njegove zastare. Očekivano, okrivljenici su počeli naglo obolijevati od srčanih smetnji, tlaka, stresa i svega ostalog, što je iziskivalo hitnu hospitalizaciju. Tako su se svi izredali.

Skromna žena

U šahovskoj igri s njihovim odvjetnicima sutkinja je nalagala provjere njihove liječničke dokumentacije, za opt. Cvitešić naložila je čak i vještačenje raspravne sposobnosti, razdvojila je postupak, pa su bankari ostali u jednom predmetu, Pašalić je dobio svoj. Procijenivši da će nakon okrivljenika početi izostajati njihovi branitelji, a da spriječi nove odgode, bez njihova je znanja za svakog okrivljenika osigurala po jednog odvjetnika po službenoj dužnosti.

Osam rasprava od ožujka do danas je bilo odgođeno, a na ključnu, osam dana prije zastare, nije došao nijedan okrivljeni, jer je svima naglo pozlilo. No sutkinja Kaleb Mamić nije potpisala i devetu odgodu, nego je pred šokiranim odvjetnicima započela suđenje - u odsutnosti, pozivajući se na Zakon o kaznenom postupku po kojem se okrivljenicima može tako suditi ako nisu dostižni državnim tijelima, a ako postoje osobito važni razlozi da im se sudi.

Što će biti dalje? Ove će presude gotovo sigurno pasti na Vrhovnom sudu, jer će branitelji osuđenika uložiti žalbu u kojoj će iskazati da njihovi branjenici nisu bili u bijegu, nego da su samo bolesni, pa im je tako uskraćeno pravo na iznošenje obrane, čime će, sasvim sigurno, ispuniti formalne uvjete za obnovu procesa. Međutim, to će značiti još jednu bitniju stvar - njihov predmet neće u zastaru sljedećeg tjedna. Ovom je presudom sutkinja “pomaknula” zastarni rok za dvije godine, te će jednako toliko okrivljenici iz slučaja Kaba imati priliku dokazivati svoju nevinost.

Pri utvrđivanju odgovornosti i odmjeravanju kazne ona se rukovodila materijalnim dokazima, nalazima temeljite istrage i vještačenja, ali i nespornom činjenicom da su svi osuđenici već bili u zatvoru zbog istovjetnog djela - otpisa milijunskog duga karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu, donatoru predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Tko je Elma Kaleb Mamić (43)? Sama se nije željela predstaviti ni komentirati nam presude, želeći na taj način isključiti svaku mogućnost da utječe na nepravomoćnu presudu koju je upravo pisala. Sigurno je da se radi o jednoj od najboljih sutkinja koji su ikad radile na karlovačkom sudu (20 godina većinu je vremena na Općinskom kaznenom sudu, posljednjih godinu i pol na Županijskom).

Premašivala normu

Redovito je rješavala sve zaprimljene predmete, a paralelno s njima i stare. Točne brojke u ovom trenutku nemamo, ali ono što smo pronašli u dostupnim nam podacima, u postocima koji predstavljaju okvirna mjerila za rad sudaca, ona je na Županijskom sudu iznad 100 posto, a s Općinskog suda je otišla s čak 230 posto. Broj predmeta koje bi nakon nje ukinuo višestupanjski sud je zanemariv, a svaki “teški” predmet joj je potvrđen.

Neki od tih predmeta bili su posebno zanimljivi javnosti, slučaj prometne nesreće koju je prouzročio Hrvoje Žužić, presuda policajcu Kristijanu Magdiću jer je pretukao mladića, presuda samozvanom kiropraktičaru Anti Pavloviću jer je zlostavljao dječaka, u konačnici i oslobađajuća presuda dvojici pilota iz sudara MIG-ova iznad Plaškog.

Vinku Pavloviću, koji je pijanom vožnjom u suprotnom smjeru autoceste ubio trudnicu, odrezala je 6,5 godina zatvora, što je do tada bila najveća kazna određena za prometnu nesreću. Sudila je u zahtjevnim predmetima gospodarskog kriminaliteta lokalnih karlovačkih poduzeća koji su se vukli još iz razdoblja privatizacije, a može se reći da joj je upravo ovaj kazneni segment uža specijalnost.

Njezine su rasprave posebne iz još jednog razloga - inzistira na poštovanju suda, pa u njezinoj sudnici vlada stroga disciplina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:21