DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ

TKO JE ODGOVORAN ZA KRISTIANOVU SMRT O slučaju mladića kojeg su u teškom stanju prebacili iz zatvora u KBC gdje je umro progovorio ministar pravosuđa

CROPIX

Kristian Vukasović (u krugu) i splitski zatvor Bilice

 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zatražio je izvješća nadležnih službi u pravosudnom sustavu vezano uz smrt 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića, osobom s tjelesnim i mentalnim oštećenjima, koji je zbog piromanije završio u splitskom zatvoru da bi potom umro u bolnici nakon što je upao u komu.

Bošnjaković za Jutarnji pojašnjava kako je u razgovoru s nadležnim službama Uprave za zatvorski sustav doznao da je Vukasoviću uvijek bila pružena adekvatna liječnička pomoć, te da je bio nekoliko puta hospitaliziran od travnja, a zadnji put 1. kolovoza u KBC-u Split, gdje je nakon tri tjedna i preminuo.

- Čekam izvješće u kojem očekujemo točan uzrok smrti i je li to možda u uzročno-posljedičnoj vezi s tretmanom u zatvoru. Ako bi se to pokazalo, sasvim sigurno bismo poduzeli mjere koje su nam na raspolaganju, ali takvih saznanja zasad nemamo - kaže Bošnjaković.

Dodaje da je, po onome što su mu dosad rekli djelatnici u sustavu, Vukasoviću bila pružena potrebna medicinska pomoć, da su o tome odlučivali liječnici, a jedino će nalazi obdukcije utvrditi od čega je umro u KBC-u Firule.

- Bez toga ne mogu ništa reći. U svakom slučaju, mi jesmo jako zainteresirani da vidimo što se dogodilo, iako su nam dosad prezentirani dokazi da mu je bila pružena pomoć - pojašnjava ministar pravosuđa.

Na naše pitanje je li bila određena primjerena kazna od osam mjeseci zatvora za osobu s mentalnim i tjelesnim oštećenjima, da kaznu izdržava s najtežim osuđenicima, ministar kaže da to ne može komentirati jer nema uvid u sudski spis.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo