OTKRIVAMO

TKO JE ŠEF IZBORNOG TIMA KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ Ima potporu stranke, voli ga i desnica, ali zna se koji je pravi razlog zašto ide na izbore

 
 Emica Elvedji / CROPIX

Definitivno ću biti dio izbornog tima Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, to je dogovoreno i s predsjednikom stranke.

Bit ću zadužen kao koordinator za istočnu Hrvatsku i u tom segmentu dat ću sve o sebe da postignemo najbolje rezultate. No o vodstvu stožera prerano je govoriti jer još nije formiran - kazao je, među ostalim, za Glas Slavonije osječko-baranjski župan Ivan Anušić i tako potvrdio nagađanja u medijima kako će biti angažiran u timu Grabar-Kitarović.

U HDZ-u su, međutim, mnogi uvjereni da će upravo Anušić i voditi stožer, iako za to još nema službene potvrde.

- Njegov izbor nekako bi mi bio logičan, ima potporu u stranci, dobro stoji među desnim biračkim tijelom, bio je uspješan načelnik Antunovca, a uspio je osvojiti i županiju. Vjerujem da je na odluku o njegovu angažmanu utjecalo i to što će jedan od protukandidata Grabar-Kitarović biti Miroslav Škoro, koji je također iz tog kraja - kaže jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Ivan Anušić, koji je rođen 1973., u politiku je, kako je sam jednom izjavio, ušao iz protesta, a iza njega je prilično zanimljiv put. Sa sedamnaest godina nakratko je napustio srednju školu kako bi otišao u rat pa ju je naknadno završio 1993. Četiri godine poslije upisao je i završio Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu. Dragovoljac je Domovinskog rata, a u vojsci je proveo punih 11 godina.

Prijatelj Milijana Brkića

- Pet godina sam bio pripadnik specijalnih postrojbi koje su ratovale u Dubrovniku, Mostaru, na Maslenici, Velebitu, bio sam u akciji Bljesak. Jedino nisam bio u akciji Oluja, što si ne mogu oprostiti jer sam desetak dana prije promijenio postrojbu, koja je ostala čuvati položaje u istočnoj Slavoniji. U Domovinskom ratu mi je poginuo brat i trojica prijatelja s kojima sam odrastao - ispričao je Anušić u jednom ranijem intervjuu.

Nositelj je brojnih odlikovanja, među ostalim i Spomenice Domovinskog rata za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak. Iz tog ratnog razdoblja seže i njegovo prijateljstvo s Milijanom Brkićem. Zbog toga je dugo u stranci slovio kao Brkićev čovjek. On sam pak, komentirajući takve izjave, kazao je kako njegovi politički mentori i vlasnici ne postoje.

- Nisam ničiji čovjek, svoj sam. Brkić je moj izuzetno dobar prijatelj... Zajedno smo dijelili položaj na Velebitu, kao i neke akcije. On je vrlo kvalitetan čovjek, zamjenik je predsjednika stranke, ali mene u političkom smislu nitko ne drži u šaci niti sam bilo čija figura ili pijun na šahovskoj ploči - rekao je Anušić u intervjuu 2018.

Anušić se u Antunovac vratio nakon mirne reintegracije, 1998. godine. U to vrijeme bio je član HSP-a, kojem se pridružio još 1993. Svojedobno je ispričao kako je njegova općina stagnirala te da je htio nešto učiniti. No, kako nije naišao na razumijevanje tadašnjih čelnika općine, odlučio je, kako je ispričao, krenuti u osvajanje vlasti u Antunovcu. To mu je i uspjelo te je 2005. postao načelnik. Četiri godine poslije napustio je HSP te je jedno vrijeme bio nezavisni kandidat, a potom se u siječnju 2011. učlanio u HDZ.

U stranku ga je doveo tadašnji šef osječko-baranjskog HDZ-a Tomislav Ivić, kojeg je Anušić nekoliko godina poslije naslijedio na toj funkciji, točnije, u ožujku 2014. Bila je to izvanredna skupština s obzirom na to da je tamošnja organizacija u to vrijeme bila raspuštena, a za povjerenika je bio imenovan Milijan Brkić. Dvije godine poslije, ovaj put na redovitoj izbornoj skupštini županijske organizacije, Anušić je ponovno izabran za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Potukao se s policajcima

Ubrzo je ušao i u predsjedništvo stranke. Anušić je na čelu Antunovca bio od 2005. do 2017., a za to vrijeme u Antunovcu je pokrenut niz projekata i postignuti su značajni rezultati u razvoju te općine.

Na zadnjim lokalnim izborima pobijedio je u utrci za župana pobijedivši bivšeg HDSSB-ovca Vladimira Šišljagića. Tijekom kampanje za župana “isplivala” je prijava protiv njega iz 1999. godine zbog tučnjave s policajcima u jednom lokalnom kafiću. Komentirajući taj slučaj, Anušić je tada kazao da ne bježi ni od čega iz svoje prošlosti, pa tako ni od tog slučaja. Priznao je da se tada potukao te kazao da je to bio trenutak “mladosti i ludosti” koji se dogodio kad je imao 25 godina.

Istaknuo je i kako taj postupak ne opravdava, ali da je i činjenica da su mu “u to poratno vrijeme kočnice bile daleko popustljivije nego danas”. Anušić, koji danas s obitelji, suprugom i četvero djece, živi u Antunovcu, bio je i saborski zastupnik u 8. sazivu Sabora, kao i u u 9. sazivu Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:31