BORI SE ZA POTPORE

Tko je slijepi prosvjednik koji s megafonom stoji pred ministarstvom: ‘Ma on obmanjuje javnost...‘

Mirko Hrkač kaže da više ne može snimati audioknjige zbog manjka novca, ali u Ministarstvu kulture imaju sasvim drugu priču

Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade ‘Čujem, vjerujem, vidim‘ prosvjeduje ispred Ministarstva kulture i medija 

 Boris Kovacev/Cropix

Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ već tjedan dana svaki dan protestira ispred Ministarstva kulture i medija zbog njihove odluke o smanjenju financijske potpore. Najavio je da zbog toga Zaklada od 31. prosinca do daljnjeg prestaje sa svim aktivnostima prilagodbe literature za potrebe slijepih i slabovidnih osoba.

Prošle godine im je financijska potpora smanjena za 20 posto, a ove godine za 50 posto. Požalio se kako se s ovim problemom bori već godinama.

- Radim ovo već 15 godina i stvarno sam već jako umoran. Nisu u pitanju silni novci, godišnje oko 150 tisuća kuna za 100 knjiga. Oni ne razumiju taj cijeli proces, što znači biti u studiju tri sata s glumcima i snimateljima, ispričao nam je.

Objasnio je kako je Zaklada tijekom proteklih četrnaest godina uz nedostatak financijskih sredstava na godišnjoj razini prilagođavala između 60 i 80 tiskanih knjiga, presnimavanjem u format zvučnih knjiga.

Shvativši da im ovogodišnje smanjenje potpore onemogućava nastavak prilagodbe literature u zakonskom roku uložili su prigovor na rezultate natječaja, a 27 minuta kasnije navodno im je stigao elektronski odgovor od djelatnice Ministarstva.

- Do današnjeg dana ipak nismo dobili službeni odgovor na prigovor budući da se radi o javnom natječaju i postoji pravilnik o rješavanju prigovora na rezultate natječaja, ispričao nam je Hrkač.

Obavijestio ih je da će 4. listopada započeti s prosvjedom kako bi se vratila prethodna potpora za provedbu projekta i dobio odgovor da to nije potrebno jer će se prigovor razmotriti. Nakon toga su održana dva sastanka, ali na svakom od njih donesen je drugačiji zaključak.

image

Mirko Hrkač, voditelj Zaklade

Neja Markicevic/Cropix

- Početkom listopada je rečeno da će prethodna potpora biti vraćena, a mjesec i pol dana kasnije su nas ponovo zvali na sastanak. Odmah sam znao da nešto nije u redu i tada nam je rečeno da je tih 50% manje potpore zapravo više novca nego prethodnih godina, ispričao nam je Hrkač.

Nezadovoljan odlukom da se potpora ipak neće vratiti, uzeo je megafon u ruke i od 6. prosinca krenuo prosvjedovati. Stoji ispred zgrade Ministarstva što dulje može, najčešće u jutarnjim satima i svaki dan pošalje poruku ministrici.

Ne zna kakva budućnost čeka Zakladu, ali mnogi su mu se htjeli pridružiti u prosvjedu. Unatoč tome preferira protestirati sam, jer ne želi da dođe do nekog incidenta i cijelu situaciju pokušava riješiti mirnim putem.

Iz Ministarstva kulture i medija ipak kažu da se radi o namjernom dezinformiranju medija i javnosti. Naglasili su kako su mu već više puta izlazili u susret i imali razumijevanja prema njemu i radu njegove Zaklade.

- Tijekom desetak godina ukupno je Zakladi "Čujem, vjerujem, vidim" za potporu za izdavanje knjiga dodijeljeno 856 tisuća kuna, a za otkup knjiga 171.410 kuna što ukupno iznosi 1.027.410 kuna. Do 2021. godine, kroz program potpore izdavanju knjiga njegovoj Zakladi, Ministarstvo je godišnje dodjeljivalo oko 100 tisuća kuna za 60 do 100 novih naslova, odgovorili su nam.

image
Boris Kovacev/Cropix

Iznos sredstava je 2021. godine smanjen za 20 posto, na temelju negativne ocjene povjerenstva. Kažu da unatoč negativnoj ocjeni zbog loše kvalitete prijedloga i problema s realizacijom dosad financiranih projekata, program Zaklade je 2021. godine ipak sufinanciran s 80 tisuća kuna putem Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj.

- Stoga nije istina da su sredstva manja za 40% kako je tvrdio, nego za 20% u odnosu na prethodnu godinu s upozorenjem da je Zaklada za isti odobreni iznos sredstava svake godine smanjivala broj naslova, nadodali su.

Tvrde da je tako i ove godine prijavljen manji broj naslova u odnosu na prethodnu godinu - sveukupno dvadeset. Zakladu su već više puta uputili da se prijave i na druge natječaje kako bi im se financirali troškovi hladnog pogona, plaće suradnika i honorari.

- Nažalost, gospodin Hrkač je takve prijedloge uvijek odbijao inzistirajući isključivo na potpori Ministarstva kulture i medija, objasnili su.

image
Boris Kovacev/Cropix

Potvrdili su da su gospodina Hrkača u više navrata pozivali na sastanke u Ministarstvo kako bi ga upoznali sa svim relevantnim informacijama o spomenutom Pozivu i u tom smislu podržali realizaciju njegovog programa.

Spomenuli su i nenamjensko trošenje sredstava Zaklade, gdje je prethodne godine dobiveni iznos pravdan kroz devet plaća za zaposlenicu od sveukupno 36.945 kuna, što je neprihvatljivo prema propozicijama spomenutog Poziva, a u troškovniku za ovu godinu ponovno se među troškovima prijavljuje udio u plaći zaposlene osobe.

- Inzistirajući, ne prvi put, na neprihvatljivim troškovima i ne prihvaćajući ocjenu povjerenstva gospodin Hrkač je izabrao prosvjed. Međutim, prosvjed sam po sebi, neće promijeniti činjenice. Uvjeti natječaja i prihvatljivi troškovi su isti za sve prijavitelje na poziv pa se to odnosi i na Zakladu „Čujem, vjerujem, vidim“, odgovorili su.

Smatraju da je iznimno nepravedno prozivati Ministarstvo za nebrigu prema potrebama slijepih i slabovidnih osoba za koje navodi da će zbog njihove odluke ostati bez literature, jer redovito financiraju Hrvatsku knjižnicu za slijepe s oko 3.5 milijuna kuna svake godine.

Konačna odluka donesena je nakon što su uzeli u obzir ocjenu programa, izbor naslova, dosadašnju kvalitetu audio izdanja i izvješće o provedbi prethodnih projekata, pa je Zakladi ove godine odobren iznos od 50 tisuća kuna za predloženi program izdavanja audio knjiga za slijepe i slabovidne osobe.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Posebice žalosti što se gospodin Hrkač kao osoba s invaliditetom koristi posebnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba kojima programi ove Zaklade već godinama, zbog zastarjelosti tehnologije i nedostatka inventivnosti ne pružaju potrebnu razinu kvalitete, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 08:18