DOLIJAO 'UMJETNIK'

TKO JE ZAGREPČANIN KOJI JE OSKVRNUO TUĐMANOV KIP Pojavljivao se u akcijama Mladih antifašista, pozivao na 'ubijanje popova', prijeti mu žestoka kazna!

 
Išarani dio postolja (L); osumnjičeni Filip D. (S); spomenik Tuđmanu (D)
 CROPIX/PUZ

Muškarac kojega policija sumnjiči da je na kipu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Zagrebu crnim sprejem iscrtao srp i čekić uhićen je i kazneno prijavljen te je noć proveo na policiji. Nakon desetak dana traganja, policija je preko medija nedavno objavila nekoliko snimki s videonadzora koje su snimile vandala pa nije dugo trebalo da stignu dojave o identitetu “umjetnika” koji je nagrdio Tuđmanov spomenik na raskrižju Ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice.

Oštećenje tuđe stvari

Riječ je o Zagrepčaninu Filipu D. (24) kojeg je policija, nakon kriminalističkog istraživanja, kazneno prijavila za oštećenje tuđe stvari. Sproveden je pritvorskom nadzorniku i protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podneseno posebno izvješće.

Mladi antifa

- Zahvaljući suradnji s građanima, a ujedno kvalitetnim i korisnim informacijama koje je policija nakon objavljene fotografije mogućeg počinitelja na web stranici zaprimila, provedeno je i dovršeno kriminalističko istraživanje. Nakon završetka istog osumnjičenik je predan pritvorskom nadzorniku, a protiv njega dostavljeno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu - izvijestila je PU zagrebačka.

Uhićeni mladić je, inače, završio Grafičku školu, a prije pet godina se pojavio u medijima kada je protiv njega te još jednog nepoznatog počinitelja Urbana desnica podnijela kaznenu prijavu jer su na tzv. Maršu za bračnu jednakosti u svibnju 2013., a u organizaciji LGBT udruga Iskorak i Kontra, javno pozivali na “ubijanje popova, pasjih skotova”. Također, pojavljivao se i u akcijama Mladih antifašista Zagreb te Građanske akcije.

Ako mu se sudskim putem dokaže krivnja za šaranje Tuđmanova spomenika, prijeti mu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:28