POHVALNA INICIJATIVA

TKO SU DJEVOJKE IZ ZAGREBA ČIJI JE VIDEO APEL O SEKSUALNOJ MANIPULACIJI POSTAO VIRALNI HIT 'U Hrvatskoj se nitko sustavno ne bavi ovim problemom'

 

Koji je to točno trenutak kada zdrava ljubomora preraste u luđačku posesivnost i znamo li uopće prepoznati problematične odnose kao što su manipulacija ili emocionalna ucjena u ljubavnim vezama?

Tim su se temama u svom videu, koji je u samo nekoliko dana postao viralni hit, odlučile pozabaviti dvije zagrebačke studentice Lana Bogović i Lena Medar, koje su postale lice kampanje Sherajmo odgovorno.

Putem tog projekta djevojke žele podići svijest o sve češćim slučajevima seksualnog nasilja među mladima, posebice onog koje se odvija na sve popularnijim društvenim platformama, a pokrenuli su ga Centar za seksualna prava Ženska soba u suradnji s tri srednje škole - Prvom gimnazijom Zagreb, Ekonomskom školom Daruvar i Srednjom školom Novska.

Online zlostavljanje

Kampanja traje već više od godinu dana, a i sami je video nastao prošle školske godine u Prvoj gimnaziji. I Lana i Lena se bave glumom i video su snimile za potrebe jednog školskog projekta, kako bi svojim prijateljima iz razreda ukazali na problem nasilja u vezama. Video je u posljednjih nekoliko dana skupio preko 30.000 pregleda na društvenim mrežama.

- Performans smo najprije izvodili samo pred učenicima naše škole, a kasnije smo snimile i video koji je naša škola, koja je dio projekta Sherajmo odgovorno, predložila za kampanju - laže Lana, bivša učenica Prve gimnazije, a sada studentica Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Ovdje se ne radi samo o izloženosti pornografskim sadržajima, nego i o ostalim vrstama elektroničkog seksualnog nasilja kao što su objavljivanje i prosljeđivanje intimnih slika i snimki bez pristanka osobe, širenje glasina koje se odnose na seksualni život žrtve ili pak zadovoljenje pohote pred djecom. Upravo ovi podaci su bili okidač kampanje Sherajmo odgovorno.

- Htjeli smo progovoriti o problematici seksualnog elektroničkog nasilja, problemu koji se sve više pojavljuje među mladima u Hrvatskoj. U sklopu projekta organizirali smo fokus grupe s mladima, dali smo im informacije o toj temi te odgovarali na njihova pitanja. Ipak, u isto vrijeme smo mi učili od njih, kako oni gledaju na cijeli problem. Tako da smo zapravo jedni druge educirali - kaže Josipa Tukara Komljenović, voditeljica programa za mlade Ženske sobe.

Samo razgovor

Kampanja je jako raširena na društvenim mrežama, a cijeli projekt su osmislili sami učenici. Kako je zagrebačka gimnazija pridonijela kampanji videom, tako su učenici iz Daruvara osmislili ideju ciklusa fotografija učenika s povezima preko očiju kako drže motivirajuće poruke. Jedan od najvećih problema sa seksualnim elektroničkim nasiljem jest činjenica da djeca često ne progovaraju o doživljenom iskustvu zbog straha da im roditelji i druge odrasle osobe neće vjerovati. Lana i Lena ističu kako učenici između sebe znaju za probleme drugih, ali da to uvijek ostane među njima jer se žrtve boje razgovarati o iskustvu sa starijima.

Tukara Komljenović iz Ženske sobe ističe kako se takva svijest mora promijeniti.

- U Hrvatskoj se nitko sustavno ne bavi ovim problemom i njegova ozbiljnost se zanemaruje. Potrebno je osvijestiti mlade o prevenciji i suzbijanju problema seksualnog elektroničkog nasilja - rekla je Tukara Komljenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15