ILI NOĆNA MORA ILI BLAGOSLOV

ZLATNA PRAVILA ZA ŽIVOT S CIMERIMA TIJEKOM STUDIJA Bivši studenti otkrili na što sve trebate paziti kako biste bez problema preživjeli život s drugima

 Profimedia, Cultura RF

Osobe s kojima ćete dijeliti životni prostor tijekom studija bit će ili vaša najgora noćna mora ili pravi blagoslov. Dobro, vjerojatno ima i onih koji će biti negdje između te dvije krajnosti.

Neki su naviknuti da im majka pere i glača odjeću, dok drugi ne vole da ih budi prije 11 sati. Super pričljiv kolega s predavanja nakon useljavanja s vama pretvorit će se u pustinjaka koji će s vama pričati samo kada dođe vrijeme za plaćanje režija.

Prije nego kasnije, počet ćete se diviti sami sebe jer uspijevate živjeti s nekim tko je, barem u vašim očima, nepodnošljiv i iritantan.

Kako se ne biste patili, The Guardian je pitao veterane cimerskog života za nekoliko savjeta o tome kako preživjeti suživot s partnerom, prijateljima i strancima.

Čistoća

Čistoća je, kaže se, pola zdravlja, ali i glavni problem koji ćete sa svojim cimerima morati rješavati. Kada više od jedne osobe pravi nered u kući, mali nered vrlo brzo postane velik, a velik nered može dovesti do sukoba.

"Sudoper pun neopranog suđa je uistinu odvratna stvar", kaže Rose Lawler koja je studirala na Londonskom fakultetu za modu. "Živjela sam s osam cimera i nije bilo šanse da se u sudoperu išta opere jer je stalno bio zatrpan prljavim suđem. Među suđem i u vodi sam nekad znala vidjeti i škampe. I da, imali smo i miševe,"

Nemojte svog partnera dodati popisu stanara

Vaši će cimeri poludjeti ako se vaš partner useli s vama. Ona ili on, naravno, neće plaćati režije i stanarinu, ali će zato stalno jesti stvari iz hladnjaka. "To jednostavno nemojte napraviti", rekla je Laura Cole, bivša studentica Sveučilišta u Southamptonu. "Oni mogu ostati najviše tri dana i nakon toga moraju van. Niste pristali živjeti s tom osobom i nema ništa gore od gubitka komocije na koju ste navikli."

Granice

Vi možda jeste tolerantna i strpljiva osoba, međutim tanka je granica između prijemčivosti i bivanja "otiračem". Što prije postavite pravila kretanja kako vam se ne bi dogodilo da tijekom učenja za ispit vaš cimer organizira tulum za 30 ljudi.

"Čuvajte se pretjerano društvenih jer takvi znaju vaš stan pretvoriti svoj stan", rekao je Thomas James, bivši student Kraljevskog koledža u Londonu. Nemojte biti bezobrazni, ali dajte do znanja da se u vašu sobu bez vaše prisutnosti ne može ulaziti.

Jednostavnija rješenja su bolja

Kada je riječ o suživotu s drugima, najbolje je polako se prilagoditi. Nemojte se odmah srditi ako se netko ne ponaša baš onako kako biste vi to htjeli. Ta osoba je vjerojatno jednako nervozna kao i vi. Dajte si malo vremena kako biste se upoznali jer ćete, sjetite se, živjeti zajedno neko duže vrijeme.

"Ako živite u domu, nemoj odmah početi s ljubavnim eskapadama. Čestim mijenjanjem partnera podići ćete tlak svojim cimerima, ali i drugima koji žive na vašem katu", rekao je James.

Podjela troškova

Većina cimerskih aranžmana propadne zbog naočigled neizbježnost dijeljenja troškova. Ništa ne živcira ljude više od ogromnog računa za grijanje koji je toliki jer vaš cimer hoće zimi po stanu hodati u donjem rublju. S druge strane, brojanje lipa i asketski život definitivno nisu rješenje jer mogu prouzročiti možda čak i više štete.

Budite umjereni u svojim željama, ali nemojte nikada oskudijevati.

Pristojnost

Život s drugima pravi je test kompatibilnosti. Ne kaže se bez veze da bi dvoje ljudi u vezi prvo morali živjeti zajedno, a tek se onda obvezati na vječnu ljubav. Neobične navike i ekscentričan ukus mogu biti zabavni u ograničenim količinama, ali kada živite s nekim svaki dan mogu postati izvor konflikta.

Tu na scenu stupa pristojnost. "Pozdravite ljude, budite uljudni, topli i držite liniju za komunikaciju otvorenom", kaže Eliot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:03