TVRTKO PLEIĆ

MLADIĆ KOJI JE OSVOJIO VELIK NOVAC U KVIZU ŠIFRA 'Radio sam kao sezonac na Ugljanu, već sam i zaboravio da sam se prijavio, a onda su me nazvali...'

 Sandra Šimunović / CROPIX

Kolega, čestitke, sada znam od koga ću posuditi novac kada mi bude trebao - uz stisak ruke govori mu profesor na zagrebačkom PMF-u.

- Hvala, nema problema, vidimo se sutra na predavanju - odgovara mladi Tvrtko, kojeg zapravo nitko ne zove Tvrtko već Tvrc, a od prošlog je vikenda bogatiji za 125 tisuća kuna. 22-godišnji student povijesti i geografije ovog je vikenda vrlo uspješno sudjelovalo u HRT-ovu kvizu “Šifra” gdje se priključio malobrojnom popisu onih koji su otvorili zadnje pitanje, za pola milijuna kuna. Iako nije osvojio glavnu nagradu, Tvrtko ne žali jer je u džep spremio prilično lijepi studentski džeparac. Dok pijemo kavu jutro nakon što je emisija prikazana, uzbuđeno priča o tom uzbudljivom danu na Prisavlju, početkom rujna kada se snimalo.

Dobitna šifra

- Tek sam došao sa sezone na Ugljanu, bio sam umoran i iscrpljen, nisam nikome previše ni govorio da idem na kviz. Prijavio sam se prije gotovo godinu dana, pomalo već i smetnuo s uma i onda su me tijekom ljeta zvali s HRT-a. Nisam imao prevelika očekivanja, računao sam na nekih 25 tisuća kuna jer mi je to bio neki prosjek s prijašnjih kvizova - priča Tvrtko.

No, uspio je složiti dobitnu šifru, a Joško Lokas ga je iz emisije otpratio s pet puta većom svotom na računu. Kao logično se nameće pitanje što će učiniti s novcem, a Tvrtko ima spreman odgovor.

- U veljači iduće godine idem na Kubu, a velik dio ću si ostaviti za poslijediplomski studij geografije. Svoj dio će dobiti i roditelji Renata i Bruno, a sigurno neću zaboraviti ni mlađeg brata Ivora koji je trenutačno na drugoj godini Medicinskog fakulteta. Osim toga, trebat će mi gotovine i za work and travel program u Americi. Iduće ljeto planiram provesti na Long Islandu, a ne na Ugljanu gdje sam mjesec i pol radio od jutra do mraka - uz smijeh otkriva svoje planove mladi student.

Šifru za pet tisuća kuna pogodio je od prve, bez puno zastajkivanja i razmišljanja, no u drugom krugu je bilo malo problema. Pogodio je dva od pet odgovora i morao ponovo sastavljati šifru. Iz drugog pokušaja je točno odgovorio na četiri od pet pitanja. Hvatao se za glavu, nervozno koračao i na kraju zapeo baš na pitanju iz svoje “branše” - geografije. Pitanje je glasilo u čijem je sastavu najmanji grad na svijetu, istarski Hum.

Želja za znanjem

- Kada sam prošao drugi krug, nevjerojatno mi je laknulo. Samo nisam želio da moram hodati po fakultetu pognute glave - smije se Tvrtko.

On je tek treći natjecatelj kviza “Šifra” koji je otvorio pitanje od pola milijuna kuna, a na njemu je ipak zapeo. Zadatak je glasio: Poredajte članove grupe The Beatles zdesna nalijevo na omotu albuma “Abbey Road”.

- Imao sam sliku u glavi, u jednom trenutku sam mislio pogađati, ali na kraju sam odustao. Ionako sam dobio puno više nego što sam očekivao, a čini mi se da je presudna bila kombinacija znanja, sreće i zdrave logike - tvrdi mladi student.

Osnovnu i srednju školu završio je u Donjem Miholjcu, gdje je bio jedan od najboljih učenika, a i sada je jedna od uspješnijih studenata generacije. Ima prosjek 4,7, dobitnik je Rektorove nagrade, a uskoro će mu biti objavljen prvi znanstveni rad. Kako sam kaže, trenutačno ga više zanima geografija nego povijest, a u jednom trenutku je paralelno studirao i politologiju na Fakultetu političkih znanosti.

- Iako sam odustao, mislim da je to samo privremeno i vjerojatno ću se vratiti politologiji jer me zanima od petog razreda osnovne škole - kaže Tvrtko.

Kada ga pitam što želi raditi u budućnosti, odgovara kao većina svojih vršnjaka - nije još siguran. No, njegovo buduće zanimanje vjerojatno će biti povezano s istraživačkim radom na području prometne i urbane geografije, iako je kao klinac želio biti, ni više ni manje, vatrogasac.

Tvrtko živi u studentskom domu Cvjetno naselje, a poruku podrške prije nastupa u kvizu poslao mu je upravo njegov cimer s kojim se odlično slaže. U Donji Miholjac ide rijetko, otprilike jednom mjesečno, a kaže da mu život u Zagrebu ipak malo više odgovara.

- Djetinjstvo sam proveo u malom mjestu gdje svi znaju sve o svima, a to nije nešto što mi odgovara. Planiram ostati u Zagrebu i nakon završetka fakulteta, mislim da me čeka još dosta školovanja - smije se Tvrtko.

Roditelji kao uzor

Slobodnog vremena nema previše, budući da honorarno radi na blagajni jednog zagrebačkog kina, juri s jednog fakulteta na drugi i pokušava pronaći vrijeme za druženje s prijateljima.

- U srednjoj školi sam puno više čitao, a sada imam previše literature za fakultet da bih uzeo knjigu za svoj gušt, nažalost. Trudim se izlaziti što više, mogu ući u svaki klub, neovisno o tome kakva glazba unutra svira. Nisam se previše bavio sportovima, ali volim trčati po Savskom nasipu koji mi je u blizini doma - otkriva Tvrtko koji kao najveće uzore navodi svoje roditelje.

- Znam da zvuči kao totalni klišej, ali volio bih biti baš poput njih. Mama mi je školski psiholog u Donjem Miholjcu, tata komercijalist, a imamo vrlo prisan odnos. Čujemo se nekoliko puta na dan, a svoj život su posvetili meni i bratu. Kada sam im rekao da sam osvojio toliko novca, bili su jako ponosni na mene, zapravo kao i uvijek kada sam postigao nešto veliko - kaže skromni Tvrtko.

Tvrtko je inače veliki ljubitelj kvizova, s tek navršenih 18 godina prvi je put sudjelovao u “Potjeri”, a prije godinu dana drugi put. U drugom je nastupu osvojio 17,5 tisuća kuna, a kaže kako mu ovo zasigurno nije zadnji nastup u kvizovima.

Prava strategija

- Gledao sam ih i prije, volim tu napetost, adrenalin, volim nove izazove. Volio bih da se još emitira onaj kviz ‘Ne zaboravi stihove’, mislim da bih tu bio prilično uspješan - kaže Tvrtko.

Nastupom mladog studenta bio je oduševljen i voditelj Joško Lokas.

- U nastupu koji je rijetko koga ostavljao ravnodušnim Tvrtko Pleić otišao je kući sa 125 tisuća kuna. Na putu do pola milijuna kuna ključno je izabrati pravu strategiju i uz odgovarajuću količinu i znanja i sreće, ali i uz rizik da se izgubi osvojeni iznos - odgovoriti na tri niza od pet pitanja. U završnoj je igri potrebno poredati četiri pojma po zadanome kriteriju. Otvaranjem zadataka za pola milijuna kuna osim Tvrtka Pleića mogu se pohvaliti još samo dvojica natjecatelja iz prve sezone: Tomislav Vlaić i Josip Batur - podsjetio je voditelj HRT-ova kviza “Šifra” Joško Lokas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:45