POGON POSRNULE FIRME

TKO SU NOVI VLASNICI ZEMLJIŠTA NA ATRAKTIVNOJ LOKACIJI U ZAGREBU Nekretnine Kamenskog kupila 'menadžerska koalicija' HDZ-a i SDP-a!

Na čelu radnika su HDZ-ov menadžer Mirko Habijanec i najmoćniji križevački SDP-ovac Ivan Knok
 EPH

Vrijedne nekretnine Kamenskog u Reljkovićevoj ulici u Zagrebu kupila je križevačka građevinska tvrtka Radnik, kojom upravlja neobična koalicija HDZ-ovih i SDP-ovih menadžera. Platili su ih 24 milijuna kuna, odnosno oko 4000 kuna za kvadrat.

Da, dobro ste pročitali. Čelni ljudi i najveći dioničari dolaze upravo iz tih stranaka. Predsjednik Uprave i najveći dioničar s 43,8 posto udjela je HDZ-ov menadžer Mirko Habijanec, a član Uprave i drugi najveći udjelničar (11,7 posto) je SDP-ov križevački mastermind Ivan Knok. Koalicija HDZ-SDP u slučaju križevačke građevinske tvrtke funkcionira, zapravo, fantastično: Radnik je kroz krizu koja je opustošila građevinski sektor prošao gotovo neokrznut.

Brojke ne lažu. Prema javno dostupnim podacima, Radnik je tijekom 2014. godine ostvario 382 milijuna kuna prihoda, što je rast od čak 115 posto, i više od 20 milijuna kuna neto dobiti. Zapošljavaju oko 350 radnika, što je 17 posto više nego godinu ranije.

Predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec nije želio govoriti o kupnji nekretnina Kamenskog u stečaju. Uputio nas je na direktora njihove tvrtke Anni Aurei Marija Biljana, stvarnog kupca. Zanimljivo, tvrtka koja je kupila Kamensko zove se na hrvatskom - Zlatne godine. Znači li to da je kriza u građevinskom sektoru definitivno iza nas?

- Imamo rok za uplatu od 15 dana i tek nakon toga možemo reći da smo doista kupili te nekretnine. Naravno, imamo poslovne planove, ali ne bismo s njima prije tog roka - kratko nam je danas izjavio direktor 'Zlatnih godina' Mario Biljan.

Tvrtka 'Zlatne godine' osnovana je početkom ožujka, očito samo zbog kupnje atraktivnih nekretnina u srcu Zagreba. Jedini osnivač je vlasnik koji je uplatio 20.000 kuna temeljnoga kapitala, a na čelu te tvrtke je, inače, član Uprave Radnika.

Križevački Radnik ima značajne poslovne operacije na Lošinju, gdje je najvažniji građevinski operativac. Gradi hotele i škole diljem Hrvatske - od Lošinja i Rijeke do Podravine. Vlasnik je đurđevačke građevinske tvrtke Bistra i hotela u Križevcima, suvlasnik lošinjske zračne luke, gradi nove Belupove tvornice u Koprivnici, ima radne jedinice po Njemačkoj, zainteresiran je za preuzimanje koprivničke gradske tvrtke Koming. Radnik je, ukratko, već godinama kompanija s 'AAA kreditnim rejtingom' i likvidnošću kakvu drugi u tom sektoru mogu samo sanjati.

I da: Radnik je već godinama jedan od najvećih donatora HDZ-a. U kampanji za prošle parlamentarne izbore zabilježeno je kako je HDZ-u donirao 100.000 kuna. Predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec, pak, odnedavno je na čelu Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 12:29