ČAK 16 KANDIDATA

Tko sve želi biti novi šef HRT-a: Favorit urednik koji je morao otići zbog prava na SP u rukometu?

Nije nepoznat javnosti, karijera mu je vezana za HRT: svoje zvjezdane trenutke doživio je 2008. godine...
Robert Šveb
 Boris Kovačev/Cropix

Zadnji dan natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a pljušte prijave i sudeći po broju kandidata kojih je dvostruko više nego na prethodnom, ovo će biti najžešći izbori. Predsjednik Nadzornog odbora HRT-a Mladen Čutura potvrdio nam je da je do podne 7. rujna stiglo 16 prijava. Više od toga Čutura ne želi reći sve do 15. rujna, kada će se službeno otvarati ponude.

Međutim, u prisavskim i političkim kuloarima već se spekulira imenima, neka su javnosti poznata, a ima i onih koje ćemo bolje upoznati tek kad sjednu pred članove Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Ako je vjerovati neslužbenim izvorima, na listi za nasljednika Kazimira Bačića nalaze se Anja Šovagović Despot, novinar i ekonomist Dražen Rajković, Željko Valentić, novinar i urednik u Večernjem listu, nesuđeni glavni urednik Novinara i portala HND-a, Anita Šimić Bitunjac, a spominje se i izvjesni Ćosić.

Bivši diplomati

U igri je i nekoliko sadašnjih zaposlenika HRT-a: producentica Sanja Ivančin, Dario Špelić, povjesničar koji dulje od dva desetljeća vodi emisiju "Povijest četvrtkom" na Prvom programu Hrvatskog radija, Dražen Miočić, urednik HTV 4, Gordana Grandov iz sektora financija, i jedan bivši HRT-ovac, Robert Šveb, za kojega se neslužbeno može čuti da u utrku ulazi kao favorit.

Popisu treba pribrojati i Ivana Kujundžića, bivšeg hrvatskog ambasadora u Makedoniji kojeg Nacional navodi kao jednog od zainteresiranih. Kujundžić je nekoć bio urednik u redakciji vanjske politike HTV-a, dopisnik HRT-a i Hine iz Mađarske.

Nakon što se Vladimir Drobnjak zahvalio na mogućnosti velikog comebacka iz diplomacije u novinarstvo, a kojemu bi HDZ rado prepustio palicu na Prisavlju, Robert Šveb novo je ime za koje neslužbeni izvori spekuliraju da bi mogao dobiti potporu vladajuće koalicije u Saboru.

Šveb nije nepoznat javnosti, karijera mu je vezana za HRT: svoje zvjezdane trenutke doživio je 2008. godine kada je u mandatu Vanje Sutlića postao glavni urednik televizijskog informativnog programa. Mandat mu je naprasito prekinut, nakon samo osam mjeseci bio je prisiljen dati ostavku zbog izgubljenih prava za prijenos SP-a u rukometu 2009. koje je HRT-u odnio RTL. Šveb je dao ostavku i poručio da drugu odluku nije mogao donijeti jer bi to bilo nepromišljeno razbacivanje novca.

Velike ambicije

Šveb je rođeni Zagrepčanin, po obrazovanju je diplomirani inženjer elektrotehnike, odlično poznaje sustav javne televizije, a okušao se i kao poduzetnik. Karijeru na HRT-u započeo je kao informatički tehničar još za vrijeme studija, a nakon diplome zaposlio se na odjelu informatike kao sistemski inženjer.

Ambicije su mu oduvijek bile velike, pa je zakratko napustio HRT, pokrenuo tvrtku Robago, potom međunarodnu tvrtku ON-AIR Systems Ltd sa sjedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Miamiju s kojom je zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu u sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa i drugo mjesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije.

Na HRT se vratio krajem 2005. godine na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Par godina kasnije, njegovo imenovanje za glavnog urednika pratile su sumnje je li prodao svoje udjele u tvrtkama ili ih je prenio na suprugu. On je tvrdio da to nije istina i da je još Galiću predao dokaze o tome. S HRT-om nikad nije prekinuo veze; njegova tvrtka MediaHub imala je s HRT-om ugovor o restrukturiranju, izradi strateških analiza, vrijedan 300.000 kuna i 2013. i 2014. godine.

Sanja Ivančin bivša je v.d. ravnateljica Produkcije HRT-a, koja se već jednom javila na natječaj. Ima diplomu Pravnog fakulteta, a cijeli svoj radni staž bavi se produkcijom i potpisuje neke od uspješnijih projekata HRT-a. Na zadnjem natječaju predlagala je da HRT otvori specijalizirani dječji kanal.

Prijave DORH-u

Nekoć predsjednica HDZ-ova Odbora za kulturu i favoritkinja za ministricu kulture Anja Šovagović Despot prometnula se u glasnu kritičarku HDZ-a. Bila je na čelu NO-a koji je 2017. godine ukazao na netransparentne ugovore s nezavisnim producentima, štetne izvansudske nagodbe i anekse ugovora o "zlatnim padobranima" koji su predviđali masne otpremnine, zbog čega je podnesena i prijava DORH-u.

Tražila je i izborila smjenu bivšeg ravnatelja Gorana Radmana, bunila se i zbog Bačićeva izbora i tražila poništenje natječaja, ali je njezino izvješće odbijeno i u Saboru i na Vladi, a NO raspušten.

Još jedan član NO-a s ambicijom glavnog ravnatelja je i novinar, publicist i ekonomist, kratko i ravnatelj HHO-a, autor knjige "Cijena rata" i "Kako je Sanader ukrao Hrvatsku". Dražen Rajković vodio je ljute borbe s Upravom HRT-a i upirao prstom u nezakonitosti te podnio USKOK-u kaznenu prijavu protiv nekolicine čelnih ljudi zbog sumnje da je HRT oštećen za više od tri milijuna kuna.

Financijašica Gordana Grandov je kao rukovoditeljica Radne jedinice financije i računovodstvo, plan i analizu bila u sporu oko svoje pozicije nakon što je Radman napravio novu sistematizaciju radnih mjesta i njezinoj jedinici promijenio ime, zaposlio novu osobu, a da s njom nikad nije raskinuo ugovor o radu. I ona je upozoravala na nepravilnosti. O Aniti Šimić Bitunjac, doktorandici informacijskih znanosti i komunikologije, malo se zna: natjecala se za voditeljicu Ekspertne skupine za reformu, ali je natječaj poništen. Spekuliralo se da će biti kandidatkinja za potpredjednicu HDZ-a, no, nije se kandidirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:31