O ŠEFU HEP-a

‘To ćemo kada Vlada odluči‘: Plenkovića u Istri pitali o Barbariću koji je prijavljen zbog bespravne gradnje na Hvaru

U Pazinu je odgovarao na pitanja o inflaciji, migrantskoj krizi...
 Goran Sebelic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas se u Pazinu, gdje je sudjelovao na velikoj svečanosti 30. godina postojanja Istarske županije te 80 godina od Rujanskih odluka, osvrnuo na aktualne teme vezane za aferu u HEP-u, smanjenje cijene pojedinih artikala u supermarketima na što je utjecala odluka Vlade te migrantsku krizu. Na kritike iz opozicije da je vrijeme za smjene zbog afere HEP, poručio je da je sutra sastanak koalicije, ali da je to u domeni Vlade.

Nije htio komentirati činjenicu da je na čelu jedne državne tvrtke osoba koju je državni inspektorat prijavio zbog ilegalne gradnje.

- To ćemo kada Vlada odluči, kazao je. Na pitanje novinarke drži li ga čime direktor HEP-a Frane Barbarić u šaci, odgovorio je da ne.

- Pogledajte paket mjera i cijelu ulogu HEP-a malo šire, kazao je kratko Plenković.

Što se tiče zamrzavanja cijena, rekao je da sve mjere koje su poduzeli, a to su i razgovori s čelnim ljudima trgovačkih lanaca, idu s ciljem smanjenja cijena proizvoda u Hrvatskoj kako bi se omogućio kvalitetniji standard, bolja gospodarska i socijalna situacija, posebno najugroženijih.

- Odluka o plafonu najviših cijena za 30-tak proizvoda je korisna jer će imati dva učinka. Jedan je bolji standard naših ljudi, a i smanjit će nam se stopa inflacije. Ona je u kolovozu u odnosu na srpanj narasla za 0,5 posto, a sada se ponovno vraćamo trendu koji je bio primjetan praktički godinu dana, a to je kontinuirano smanjivanje stope inflacije, kazao je Plenković.

image
Goran Sebelic/Cropix

Dodaje da je Hrvatska na dobrom putu, te da u prilog tomu govori recentno izvješće o presjeku hrvatske ekonomije i izvješće jedne od tri kreditne agencije Standard & Poor‘s koja je izglede hrvatskog rejtinga iz stabilnih preinačila u pozitivne sa spremnošću da revidira ocjenu pa da Hrvatska prvi puta dođe na A razinu.

- S paketom mjera točno smo pogodili što treba. Ukupno su paketi mjera s ovih 464 milijuna eura prešli 7,2 milijardi eura, kazao je premijer danas u Pazinu.

Na pitanje kako vidi problem oko ilegalnih migracija s obzirom na najnoviji incident na granici s Bosnom i Hercegovinom, Plenković je kazao kako se taj problem mora rješavati na vanjskoj granici Schengena i Europske unije, odnosno na granici između Grčke i Turske te Bugarske i Turske te da bi trebala postojati stroža politika viznog režima koju Bosna i Hercegovina te Srbija trebaju uskladiti s viznim režimom Europske unije .

- Ne može se doći u zračnu luku u Sarajevo ili Beograd i nakon toga da se netko od turista pretvori u nezakonitog migranta. Zahvaljujući tim rutama brojni krijumčari zarađuju ogroman novac na ljudskoj nesreći, dovode njih u ugrozu, a onda predstavljaju problem za nas i druge članice Unije i shengenskog prostora, kazao je. Dodao je da Hrvatska ima oko 6.500 policajaca na granici i da je država puno uložila u tehnološko opremanje.

- Mi nemamo žicu na granici s Bosnom i Hercegovinom, niti ćemo ju imati jer s druge strane žive Hrvati i drugi građani Bosne i Hercegovine. Trebamo biti čvrsti i izdrži, ali problem treba rješavati na početku, a ne kada dođe u dubinu, kazao je premijer danas u Pazinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:46