ŠEF VIJEĆA MINISTARA BiH

'TO JE FLAGRANTNO KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA' Zvizdić se obrušio na saborsku Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

Denis Zvizdić
 REUTERS

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u četvrtak kako je deklaracija Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH "flagrantno kršenje međunarodnog prava" pozvavši Hrvatsku da prekine s takvim postupcima i okrene se dobrosusjedskoj suradnji.

"To (deklaracija) nije dobrosusjedska odluka", kazao je Zvizdić, koji je Bošnjak, gostujući u programu TV Federacije BiH (FTV).

Sabor je u petak donio Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH u kojoj se poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH upozoravajući na marginaliziranost Hrvata. Navodi se kako je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće čak i da svi Hrvati u BiH glasuju za drugog kandidata, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma.

Po Zvizdićevu sudu deklaracija zapravo predstavlja stajalište tek jedne političke stranke i neće ni imati neki posebni učinak stoga što ona nije stvarni odraz političkog raspoloženja u Hrvatskoj. Istaknuo je kako je Hrvatska do sada znatno pomogla BiH na njenom europskom putu pa bi to bio najbolji model i za ponašanje i gradnju odnosa dvije države u budućnosti.

"Moramo nastaviti dijalog sa susjedima. To je najbolji instrument rješavanja spornih pitanja no nije korektno donositi deklaraciju o stanju u drugoj zemlji", kazao je Zvizdić.

Po njegovu sudu susjedne države odnosno Hrvatska kao i Srbija morale bi uvažiti činjenicu da one nisu jamci Daytonskog sporazuma niti mogu biti neka vrsta mentora BiH. Kazao je kako će BiH sama lakše doći do održivih rješenja za svoje probleme ukoliko je susjedi puste da samostalno donosi takve odluke.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je artikulirajući stav Hrvatske rekao nedavno kako je Hrvatska potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obavezu brinuti o svim Hrvatima izvan zemlje te da ima obavezu artikulirati interese i stav da Hrvati, kao konstitutivni narod, moraju biti i faktično ravnopravni u BiH.

Zvizdić i dalje tvrdi kako je gradnja Pelješkog mosta sporna sa stajališta BiH, neprihvatljivim je ocijenio planove za gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kao i to što je vlada Hrvatske odlučila dati pod zakup imovinu bosanskohercegovačkih tvrtki koja se nalazi na njenom teritoriju i čiji je pravni status nejasan.

Ustvrdio je kako je BiH vratila svu imovinu hrvatskim tvrtkama učinivši to bez bilateralnog sporazuma i samo na temelju sporazuma o sukcesiji dok Hrvatska to odbija učiniti.

"Ja takvo ponašanje ne razumijem", kazao je Zvizdić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:15