VELIKI GAF

'TO JE SRAMOTA. JA TO NIKAD NE BIH NAPRAVIO!' Krstičević ogorčen zbog postupka hrvatskog veleposlanika u BiH, Plenković ga pozvao natrag u Hrvatsku

 
Andrej Plenković, Ivan del Vechio, Damir Krstičević
 Boris Kovacev, Dragan Matic / CROPIX

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog 'dana republike' RS, posebice zbog toga što je na tom događanju odlikovan ratni zločinac pravomoćno osuđen u RH.

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

Nazočnost hrvatskog veleposlanika na tom događaju novinarima je komentirao i ministar obrane Damir Krstičević.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", rekao je Krstičević.

Vlada Republike Hrvatske nije bila upoznata da će hrvatski veleposlanik u BiH biti na proslavi Dana Republike Srpske, objasnila je Vlada. Stoga je premijer Andrej Plenković zatražio danas od potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Del Vechija natrag u Hrvatsku na razgovor.

Veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio izjavio je za Klix.ba da je povodom obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske bio u Banjoj Luci, ali da nije bio na defileu i svečanoj akademiji.

Na upit da nam obrazloži razloge boravka u Banjoj Luci 9. siječnja, Del Vechio je, prije nego što je prekinuo telefonsku vezu, rekao da će nam drugom prilikom obrazložiti te razloge.

O ovom slučaju oglasila se i predsjednica Republike.

- Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije bila upoznata s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku'', odgovorili su na upit portala Dnevnik.hr iz Ureda predsjednice.

Istodobno, oštro je osudila odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

Na proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama veleposlaniku Del Vechiju odlučiti resorno ministarstvo.

"Koliko sam upoznat, ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacija o njegovoj nazočnosti i zatražilo je žurno očitovanje o njegovom postupku."

Medved nije htio komentirati Čovićevu nazočnost na tom događaju, na kojem je predstavljen i pozdravljen kao "voditelj izaslanstva hrvatskog naroda".

"Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim komentirarati."

Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. siječnja kao "dana republike", prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana "skupština srpskog naroda", kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju "republike srpskog naroda u BiH".

Banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH.

Osim dužnosnika RS i Srbije na svečanosti su bili i lider HDZ-a Dragan Čović, te Vjekoslav Bevanda dopredsjednik HDZ-a BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija BiH, zatim Davor Čordaš, dopredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske i Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Kuščević: Hrvati u BiH će odlučiti je li Čovićev potez bio dobar

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da je HDZ BiH stranka koja je autonomna u odlučivanju ustvrdivši kako ni hrvatska Vlada niti HDZ ne utječu na njezinu politiku.

"Dragan Čović je predsjednik HDZ-a BiH i ta stranka ima svoju autonomnost u odlučivanju. Ni na koji način Vlada RH ni HDZ ne utječu na njegovu politiku", rekao je Kuščević novinarima nakon Vladine sjednice komentirajući nazočnost Čovića u Banjoj Luci na obilježavanju neustavno proglašenog dana Republike Srpske.

Na toj proslavi posmrtno je odlikovan bivši oficir JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine.

Kuščević je pritom poručio da će Hrvati u BiH procijeniti je li taj Čovićev potez dobar ili ne.

Na pitanje razmatra li HDZ izmjene izbornog zakona Kuščević je rekao da se neće mijenjati izborni zakon, osim dijela vezanog za izbor lokalnih čelnika, u kojem će se po prvi puta uvesti preferencijalno glasovanje na lokalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:43