NOGO(METNI) POTRES

TO MOGU SAMO HRVATSKI NAVIJAČI Seizmolozi tijekom polufinala zabilježili podrhtavanja tla, evo na kojim se lokacijama u Lijepoj našoj najjače treslo

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.07.2018. u 20:03

Geofizika uživo

 

Seizmologinje dr. sc. Marija Mustać iz Seizmološke službe Hrvatske i dr. sc. Iva Dasović s Geofizičkog zavoda jutros su provjeravale zapise seizmografa diljem Hrvatske i uočile neke zanimljive signale. Seizmološke postaje Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sinoć su zabilježile pojačano podrhtvanje tla s početkom u 22:20 CET i 22:37 CET – odmah nakon što je Mario Mandžukić postigao gol za vodstvo hrvatske reprezentacije, odnosno nakon što je sudac Cakir oglasio kraj utakmice kojom se Hrvatska plasirala u finale Svjetskog prvenstva!

Kako je objavljeno u priopćenju Geofizičkog odsjeka PMF-a, signal je zabilježen na nekoliko postaja koje se nalaze u blizini većih mjesta i gdje je moglo biti dovoljno ljudi koji bi mogli svojim veseljem, skakanjem, korištenjem automobila i sličnim aktivnostima, uzrokovati dovoljno jake vibracije koje bi vrlo osjetljivi seizmografi mogli osjetiti. Najjače gibanje tla zabilježeno je na seizmološkim postajama na zagrebačkom Horvatovcu, na Puntijarki na Medvednici, u Rijeci, u Torovima na Viru, u Ričicama kraj Imotskog, u Makarskoj i na Hvaru.

Da su to stvarni potresi, magnituda bi im bila vrlo malena i čovjek ih ne bi mogao osjetiti, navodi se u priopćenju.

Nešto slično zabilježeno je u Meksiku 17. lipnja kad je Meksiko pobijedio Njemačku 1:0.

Uz priopćenje, objavljena je i slika s grafičkim prikazom podrhtavanja.

Geofizika uživo
 

Svaka boja označava jednu seizmološku postaju. Tri crte označavaju tri međusobno okomite komponente brzine gibanja tla: vertikalnu i dvije horizontalne, N-S i E-W. Redoslijed: Zagreb, Puntijarka, Venje (Kutjevo), Rijeka, Torovi na Viru, Ričice kod Imotskog, Makarska, Hvar.

Vertikalne crvene linije označavaju kad je Mario Mandžukić postigao gol i kad je sviran kraj utakmice.

Magenta oznaka označava koliko traje jedna minuta: sive isprekidane crte su minutne oznake. Dakle slavljenje gola trajalo je barem pola do jednu minutu intenzivno, dok je slavlje pobjede potrajalo nekoliko minuta.

Smeđe linije opisuju postaju Venje (Kutjevo) koja nije zabilježila ništa neobično: ona je udaljena od većih naselja.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo