NA SLOBODI

FOTO: IVICA TODORIĆ NAPUSTIO REMETINEC NAKON 13 DANA Prva izjava posrnulog šefa Agrokora: 'Ne znam tko je uplatio jamčevinu, znam samo za mog bratića'

 
 CROPIX

Ni dva tjedna od izručenja iz Velike Britanije osnivač Agrokora Ivica Todorić nije proveo u istražnom zatvoru. Danas je, nakon što je njegova obrana prikupila potrebnu jamčevinu u iznosu od 7,5 milijuna kuna, pušten da se brani sa slobode.

Ivica Todorić iz zatvora u Remetincu pušten je kratko poslije 17 sati. Kroz zatvorska vrata izišao je s koferom i ručnom torbicom te je preko parkirališta došao do rampe, gdje su ga u automobilu čekali supruga Vesna i vozač. Todorić je bez riječi ušao u vozilo te su se odvezli iz Remetinca.

Ooko 18 sati stigao je pred Kulmerove dvore te se kratko obratio novinarima.

- Došao sam se samo pozdraviti, da ne čekate. Bit će prilike da se čujemo, sve ćete znati. Ne bih večeras ništa - rekao je Todorić. Na pitanje tko je platio jamčevinu, odgovorio je: - Vjerujte mi da ne znam tko je platio. Znam da je moj bratić dao nešto, sad ću saznati.
Istaknuo je i da misli pomoći Hrvatskoj.

- Kod nas u Hrvatskoj ima jako puno toga za raditi. Vidite gdje smo. Ne da smo na dnu, nego smo stvarno probili dno, idemo dolje. Pogledajte knjigu gospođe Dalić, piše da će nas uskoro i Bugarska prestići, pa to je sramota. Ja sam tu da dignem Hrvatsku na noge - rekao je bivši vlasnik Agrokora i pozdravio novinare.

FOTOGALERIJA: Ivica Todorić napušta Remetinec

Prošloga tjedna Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da se Todoriću istražni zatvor, koji mu je određen zbog opasnosti od bijega, može zamijeniti spomenutim novčanim jamstvom i dodatnim mjerama opreza. Danas je traženi novačni iznos od milijun eura u cijelosti prikupljen i uplaćen na račun Županijskoga suda.

- Obrana je tijekom dana izvijestila sud da je jamčevina uplaćena na račun suda, nakon čega je nadležni sudac istrage zakazao ročište za 15 sati na koje je doveden i okrivljeni Ivica Todorić. Dao je obećanje da se neće kriti i da će se odazivati na sudske pozive, a sudac istrage upozorio ga je da se mora pridržavati uvjeta jamstva jer mu se u protivnom može odrediti istražni zatvor, a jamstvo će se oduzeti u korist državnog proračuna - izjavio je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić napominjući da je Todorić morao predati putnu ispravu koja se pohranjuje na sudu te da ima mjeru zabrane napuštanja mjesta boravišta tako da bez posebne dozvole suda ne smije otići iz Zagreba.

Odgovarajući na pitanja novinara, sudac Devčić je rekao da je, kao i uvijek, poznato tko je uplatio jamčevinu za Ivicu Todorića, ali nije želio navesti ime uplatitelja pojasnivši da se radi više o tehničkom podatku koji nije bitan za sam postupak.

Imena uplatitelja nisu željeli otkriti ni Todorićevi branitelji, odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Na pitanje tko je skupio jamčevinu, odnosno tko je uplatio sredstva, odvjetnica Sloković samo je kratko navela:

- Prijatelji. Nije bilo lako, skupljali su ga tri dana.

Napomenula je da se uplaćena jamčevina na kraju vraća uplatitelju i da na sudu znaju tko je uplatitelj. Pritom je dodala da je bilo teško skupiti 7,5 milijuna kuna.

- Trebalo im je čak tri dana - rekla je odvjetnica, dok je njezin kolega Prodanović dobacio da oni nisu Todorićevi financijski nego pravni savjetnici.

Zagreb, 201118.
Kulmerovi dvori.
Vesna Todoric izlazi iz Kulmerovih dvora.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Vesna Todorić napušta Kulmerove dvore

Nakon što je jamčevina uplaćena na račun suda, sve ostalo je bilo stvar “tehnike”. Todorić je iz Remetinca doveden na sud nešto prije 15 sati i izveden pred suca istrage Zorana Luburića. Davanje obećanja da će se pridržavati uvjeta jamstva trajalo je svega pet minuta, nakon čega je Todorić vraćen u ćeliju u prizemlju sudske zgrade, odakle je nešto kasnije s odgovarajućim rješenjem suca istrage da ga se ima odmah pustiti na slobodu odveden natrag u Remetinec. Uslijedilo je pakiranje osobnih stvari i razduživanje, te ubrzo i puštanje iz istražnog zatvora.

Podsjetimo, Ivica Todorić je, nakon što je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo istragu u aferi Agrokor, prije godinu dana nakratko bio uhićen u Londonu. No, i tamošnji nadležni sud pustio ga je na slobodu do donošenja odluke o izručenju, također uz novčano jamstvo i posebne mjere opreza. Sud u Londonu odredio mu je tada jamstvo u visini od 118.000 funti, a Todorić se pridržavao svih naloženih mjera opreza. Tako je predaju Hrvatskoj dočekao na slobodi.

Hrvatskim vlastima predan je prije dva tjedna, 7. studenoga, kada je redovnom zrakoplovnom linijom u pratnji policije doputovao u Zagreb. Odmah je odveden u zatvor u Remetincu po ranije donesenom rješenju o određivanju istražnog zatvora.

Britanske vlasti predale su Todorića Hrvatskoj po europskom uhidbenom nalogu zbog vođenja kaznenog postupka u aferi Agrokor.

Predmet je još u fazi državnoodvjetničke istrage kojom su, uz Ivicu Todorića, obuhvaćeni i njegovi sinovi Ante i Ivan, zet Hrvoje Balent, kao i njihovi bivši suradnici u samom vrhu Agrokora Ivica Crnjac, Ljerka Puljić, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Ivica Sertić, Mislav Galić, Alojzije Pandžić i Marijan Alagušić te njihovi prijašnji revizori iz Baker Tillyja, Olivio Discordia i Sanja Hrstić.

Tužiteljstvo ih tereti za kaznena djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službenih isprava i povredu obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.Pritom se središnja točka istrage odnosi na lažiranje financijskih bilanci Agrokora tijekom zadnjih desetak godina. Prema optužbi, Agorkor je u tom periodu lažno prikazivao poslovanje s dobiti, čime je vlasniku Ivici Todoriću omogućeno da godinama uzima nepripadajuću dividendu. Radi se o ukupno 720 milijuna kuna koji su godinama isplaćivani Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV.

Tu su i optužbe za pozajmice i plaćanje privatnih troškova za obitelj Todorić koje su zavedene pod troškove pripreme projekta izlaska Agrokora na burzu, zatim za izvlačenje novca preko tvrtke kćeri Agrokor AG u Švicarskoj te za kupnju Kulmerovih dvora sredstvima Agrokora. Ukupna inkriminirana šteta penje se na više od milijardu i pol kuna.

Trenutno je u tijeku provođenje financijsko knjigovodstvenog vještačenja, a kraj istrage i moguće podizanje optužnice očekuju se u prvim mjesecima sljedeće godine.

Za drugu, naknadno otvorenu istragu vezanu uz, prema navodima tužiteljstva, nezakonito financiranje Agrokora preko investicijskog fonda Nexus, hrvatske vlasti tek trebaju ishoditi suglasnost engleskog pravosuđa za vođenje kaznenog postupka protiv Ivice Todorića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:00