PRAVNA BITKA

TODORIĆ ZA SADA USPIO IZBJEĆI IZRUČENJE HRVATSKOJ, ODLUKA ODGOĐENA DO 15. 10.! Sudac odlučio: Pravni tim osnivača Agrokora dobio dodatno vrijeme

 
 Screenshot N1

Londonski visoki sud odgodio je do sredine listopada ročište na kojem će se odlučivati o još jednom zahtjevu za pravo na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o izručenju Hrvatskoj, a na zahtjev njegova odvjetnika Jamesa Hinesa koji tvrdi da ima nove dokaze.

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je dodatnih 28 dana za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze.

Sudac je odobrio taj zahtjev i zakazao novo ročište u tjednu koji počinje 15. listopada. Na tom ročištu obrana će imati sat vremena da iznese skicu novih dokaza, a sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sud bi tada trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Todorić se na sudu pojavio u društvu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja. S njim su bili i hrvatski odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. "Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji", rekao je odvjetnik Hines.

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je bilo zakazano za 6. rujna.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom", stoji u prostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

-------------------------------------------------

NOVO 13:10 Kako N1 doznaje iz izvora bliskih sudu, svi podnesci i novi dokazi, prema odluci Visokog suda u Londonu, moraju biti dostavljeni do 4. listopada, u 16 sati. Samo ročište ne može biti zakazano prije 15. listopada. Na tom ročištu odlučivat će se o mogućem pravu Ivice Todoriće na žalbeni postupak protiv odluke o izručenju Hrvatskoj.

--------------

NOVO 12:18 Ivica Todorić u društvu odvjetnika izašao je pred novinare, no Jadranka Sloković kazala je kako neće odgovarati na pitanja, već će samo kratko dati izjavu.

- Zahvaljujem se engleskom sudu na ovoj odluci. Mi smo dobili još malo vremena da pokažemo istinu za koju se borimo. To nije moja pobjeda već pobjeda svih onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj, kratko je poručio Todorić.

---------------

12: 06 Sudac je odobrio odgodu izručenja do 15. listopada. Todorićevi odvjetnici imaju više od mjesec dana za pripremu novog ročišta na kojem obrana mora predstaviti skicu novih dokaza, javlja Domagoj Novokmet, novinar N1.

---------------

11:55 'Vjerujemo da visoko rangirani političari u Hrvatsku utječu na ovu istragu', kazao je Hines i zatražio 28 dana za pripremu novih materijala.

'Hoće li biti novih dokaza', upitao ga je sudac, pa dodao: 'U ovom trenutku nudite malo ili ništa', kazao je Hinesu koji je onda počeo pričati o aferi Hotmail.

-----------------

11:50 Čedo Prodanović morao je nakratko napustiti sudnicu jer mu se na mobitelu upalio video.

------------------

11:40 Todorićev odvjetnik James Hines zatražio je dodatno vrijeme jer je predmet preuzeo prije 48 sati, a sudac mu je odgovorio da je Todorićev tim već mesecima u slučaju, te da su znali rokove, javlja N1.

--------------------

11:23 Ivica Todorić ipak se pojavio pred londonskim sudom i to u društvu Jadranke Sloković i Cherie Blair, slavne odvjetnice za ljudska prava.

-------------------------

Danas u 11:30 sati vlasnik Agrokora Ivica Todorić trebao bi pred vijećem Visokoga suda u Londonu iznijeti svoje argumente kojim će pokušati osporiti izručenje Hrvatskoj na osnovi Europskoga uhidbenog naloga koji je zagrebački Županijski sud za njime raspisao prije gotovo godinu dana.

Riječ je o posljednjoj pravnoj mogućnosti sprečavanja izručenja nakon što je sud u Westminsteru odlučio da se Todorića izruči Hrvatskoj, a Visoki sud u Londonu odbio mu je pravo na pisanu žalbu. Ako taj isti sud danas ostane pri tom stavu, uklonjene su sve pravne zapreke za izručenje, te bi ono sukladno proceduri postalo pitanje dana. Prema našim informacijama, budu li se događaji tako razvijali, Todorić bi trebao biti izručen Hrvatskoj u roku od najviše 10 dana.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je jučer kako očekuje da će Todorić biti izručen te dodao da će sama predaja biti tehnička stvar o kojoj će se dogovoriti hrvatska policija i nadležne britanske službe. Smatra da bi postupak mogao trajati od 10 do 20 dana. Todorić će, pak, izvjesno je, Visoki sud u Londonu ponovno pokušati uvjeriti da u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje, odnosno da je u njegovu slučaju u pitanju politički progon.

Argumenti za to bili su mu, kako je poznato, donošenje posebnoga zakona o Agrokoru, činjenica da je tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov bio osoba koja je protiv njega podnijela kaznenu prijavu i slično. Sud u Westminsteru, međutim, kako što je također poznato, sve je te Todorićeve argumente odbio, a hoće li Todorić na današnjem ročištu iz rukava pokušati izvući neki novi pravni argument, nismo uspjeli doznati.

Todoriću je u Hrvatskoj određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na 17 svjedoka, a tužiteljstvo ih je do sada ispitalo gotovo sve. Ostala su još dva svjedoka, strana državljanina, koja žive u inozemstvu i u listopadu bi trebali biti saslušani videolinkom sa zagrebačkoga Županijskog suda.

Todorića će na sudu zastupati Cherie Blair, poznata i kao Cherie Booth, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira te jedna od najpoznatijih svjetskih odvjetnica za ljudska prava.

Uz Cherie Blair, doznaju, Todorića zastupa i poznati odvjetnik James Hines, stručnjak za obranu u slučajevima gospodarskih prijevara i izručenja. Posebno se specijalizirao i za trgovačko pravo te za međunarodne slučajeve.

N1 saznaje i da će odvjetnički tim Ivice Todorića predočiti nove dokaze i zatražiti da se oni posebno razmotre u procesu izručenja koji se vodi.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je u četvrtak prije sjednice Vlade kako bi jedino normalno bilo da Ivica Todorić budu izručen Hrvatskoj i brani se ovdje pred sudom.

"Jedino normalno je da dođe ovdje u Hrvatsku, da bude izručen i da ako nije kriv da se brani pred sudom. To što je on tamo gdje je, dovoljno govori o onome što on osjeća prema svemu", kazao je prilikom ulaska u vladu.

Podsjetimo, Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna. Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom", stoji u obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.

Ako Visoki sud i nakon saslušanja odbije njegove argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna i njegovo izručenje se prepušta policijama Velike Britanije i Hrvatske koje trebaju dogovoriti pojedinosti postupka predaje.

Rok za izručenje je 10 dana od dana pravomoćnosti, a taj se rok može produljiti na dodatnih 10 dana ako iskrsnu neki problemi. Postoji još jedna mogućnost za odgodu izručenja, a to je da se pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo kupio nešto vremena, ali izručenje ne bi mogao izbjeći.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

Todorić je odmah nakon prvostupanjske presude rekao da će se boriti protiv izručenja Hrvatskoj, ali i najavio skori dolazak u Hrvatsku "koji će sve iznenaditi". Slično je ponovio i prošli tjedan u intervjuu Novoj TV, kazavši da će se vratiti dobrovoljno kada obavi sve predradnje potrebne za povratak, ali je odbio precizirati kada će to biti.

Dođe li do izručenja, Todorić će odmah biti sproveden u Okružni zatvor u Remetincu temeljem lanjske odluke zagrebačkog Županijskog suda zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Todorićeva obrana se žalila na odluku o pritvoru od 30 dana za vrijeme istrage, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

Tek kada dođe u Remetinac, sud će odlučivati ostaje li u pritvoru ili će se moći braniti sa slobode uz jamčevinu. Sud bi mogao odlučiti da više ne postoji mogućnost utjecaja na svjedoke, ali bi ga mogao zadržati u pritvoru zbog mogućnosti bijega.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12-oro Agrokorovih menadžera te revizora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:49