INTERVJU

TOLUŠIĆ EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI: 'ZNAM TKO JE IZA OVOG!' Ministar progovara o tome kad je posljednji put bio u Srbiji i što misli o fotomontaži

Danijel Soldo / CROPIX

 

Ministar poljoprivrede i šumarstva i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić u jeku afere za Jutarnji list progovara o tome kad je posljednji put bio u Srbiji, što misli o fotomontaži, pa i o tome kako se dosad nosio s prijetnjama, koje nije shvaćao ozbiljno.

Ministra Tolušića ova situacija je osobno pogodila, ali tvrdi da ni ne pomišlja na odlazak iz Vlade. Uvjeren je da će institucije odraditi svoj posao te uhvatiti počinitelja.

Ministre Tolušiću, tko je ‘banda’ za koju kažete da stoji iza fotografija za koje je utvrđeno da su montirane?

- Otkad sam došao u Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva sa svojim suradnicima čistim nered i sprječavam kriminal. Uvodimo red u sektor poljoprivrede i zato smo se zamjerili mnogima.

Hoćete li se povući ili vas je ova afera dodatno motivirala?

- Ja ne znam drugačije raditi svoj posao i nitko me neće zastrašiti, koliko god veliki bili nečiji financijski interesi. Posljednjih godina  bilo je pokušaja zastrašivanja i pokušaja diskreditacije, kao i potencijalnih prijetnji.

Jeste li prijavljivali i ranije prijetnje?

- Priznajem, nisam ih shvaćao ozbiljno, odmahivao sam rukom jer sam mislio da živim u svijetu u kojem ne možeš biti kriv za nešto što nisi napravio. Bilo je udaraca na moju privatnost i ranije, oštećivanja stvari i slično, a sve sam prijavio policiji prije nekoliko mjeseci. Ovaj zadnji pokušaj diskreditacije i blaćenja je najgori takav dosad.

Kako ste doživjeli ovu situaciju - kao napad na vas osobno ili kao napad na cijelu hrvatsku Vladu?

- Ovo je napad na mene osobno i na moju obitelj, nikad nisam doživio ovako gnjusan čin.

Kako biste ocijenili suradnju sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom?

- Hvala SOA-i što su spriječili namjeru skupine koja je htjela maknuti mene i moje suradnike, ali i uzdrmati Vladu RH zato što im ne odgovara zakonit rad. Strašno je da smo moja obitelj i ja, moja maloljetna djeca, dovedeni u situaciju koja nema veze sa mnom.

Kako se osjećate u jeku ove afere?

- Zapitajte se svi, kako bi vama bilo da se nađete u takvoj situaciji.

Što mislite o samoj fotomontaži?

- Fotomontaža je iz moje perspektive i perspektive bliskih ljudi koji me okružuju napravljena aljkavo, vidi se na prvu da to ne mogu biti ja, a to je puno vidljivije ljudima koji me poznaju, obitelji i prijateljima.

Kad ste posljednji put bili u Srbiji?

- U Srbiji sam prvi put bio prije 15 ili 16 godina, i to u Beogradu, a zadnji put prije 10-ak godina. Bar su te stvari lako provjerljive.

Možete li reći konkretno za koga sumnjate da stoji iza ove afere?

- Poprilično sam siguran tko stoji iza ovoga, ali neću licitirati imenima, za to postoje nadležna tijela koja će odraditi svoj posao. Obavio sam razgovor sa svim institucijama i dao im sve informacije.

Očekujem da će, kao i dosad, nadležna tijela brzo i efikasno odraditi svoj posao. Žao mi je što su počinitelji ovog djela ipak dijelom uspjeli u svom naumu blaćenja.

Opširnije o aferi s fotomontažom pročitajte u Jutarnjem listu u četvrtak.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo