REAKCIJE

TOMAŠEVIĆ: 'Ovo su HDZ-ova predizborna uhićenja. Najnoviji slučaj samo je drvo u šumi korupcije' ŠKORO 'Ovu predstavu treba uzeti s rezervom'

 
Tomislav Tomašević
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Član političke platforme Možemo! Tomislav Tomašević rekao je u petak da su uhićenja HDZ-ovih dužnosnika, među kojima su predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predizborna, a HDZ je nazvao feudalnom strankom.

- Jasno je kao dan da su ovo predizborna uhićenja, iz čega ispada da su češće izbori - bilo bi i više uhićenih korumpiranih političara. Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj u predizborno vrijeme HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke - ocijenio je Tomašević.

- Najnoviji slučaj je samo drvo u šumi korupcije upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj koju je uspostavio HDZ kao feudalna stranka koja dijeli naše zajedničke prirodne resurse kao leno svojim vazalima, a zauzvrat traži lojalnost - dodao je.

Smatra da su uhićenja očigledno povezana sa zemljištem kojim su upravljale Hrvatske šume te projektima vjetroelektrana na području Šibensko-kninske županije.

Tomašević tvrdi da će platforma Možemo! iskorijeniti takvu korupciju te uvesti demokratsko i održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima - šumama, vodama, tlom, prostorom, kako bi od njih cijelo društvo imalo dugoročnu korist.

U platformi se zalažu za veći udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, inzistiraju na decentraliziranom energetskom sustavu, lokalnom vlasništvu nad obnovljivim izvorima energije, građanskom sudjelovanju i suvlasništvu energetskih objekata te na osnivanju energetskih zadruga i drugih modela energetske demokracije.

- Isto tako ćemo se u Hrvatskom saboru nakon ovih izbora boriti za uvođenje demokratskog upravljanja u javna poduzeća poput Hrvatskih šuma i HEP-a, tako da nadzor nad profesionalnim upravama imaju građani kao korisnici javnih usluga, poslovni korisnici, radnici, neovisni stručnjaci i drugi društveni akteri - poručio je Tomašević.

Domovinski pokret: 'Ovu predstavu treba uzeti s velikom rezervom'

Domovinski pokret Miroslava Škore poručio je u petak kakao ih veseli da institucije sad rade svoj posao, ali smatraju i kako je očigledno da se uhićenja, odnosno optužnice, redovito tempiraju pred izbore kako bi se odao dojam da se to radilo i cijeli mandat, a nije.

- Upravo suprotno, smatramo da korupcija jest i sve ono što se događalo u Hrvatskom saboru, sa Sauchom, pa i s kreiranjem umjetne većine uz pomoć gospode Pupovca i Vrdoljaka, s raznim Bandićevim žetončićima - navodi Domovinski pokret na svojoj Facebook stranici.

Kaže da ovu predstavu treba uzeti s velikom rezervom, kao i brojne druge u prošlosti, a o samostalnosti i neovisnosti našeg pravosuđa i o pravnoj sigurnosti nije niti potrebno trošiti riječi.

Upozorio je i da smo po svemu na europskom začelju, a odgovornost je na HDZ-u, SDP-u, ali i na stranim centrima moći koji su vršili pritisak samo kad je trebalo ispunjavati njihove globalističke zahtjeve i interese.

- Kriminal i korupciju su tolerirali - smatra Domovinski pokret. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:21