28. OBLJETNICA

Tomašević položio vijenac i odao počast civilima stradalim u raketiranju Zagreba

Na današnji i sutrašnji dan 1995. poginulo je sedmoro Zagrepčana, a oko 205 ih je teže i lakše ranjeno.

Trg svibanjskih žrtava 1995.
U povodu obilježavanja 28. obljetnice raketiranja Zagreba, gradonačelnik Tomašević položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen ploče.Vijenac su položili i predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba.

 Damjan Tadic/Cropix

U povodu 28. obljetnice raketiranja Zagreba, u utorak je na Trgu svibanjskih žrtava 1995. gradonačelnik Tomislav Tomašević položio vijenac i zapalio svijeću ispred spomen- ploče civilima stradalim prilikom raketiranja grada, poručivši kako će sjećanje na njih uvijek ostati.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Vijenac su položili i predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Dopredsjednik te udruge Zdenko Nesek rekao je da se kod spomen- ploče sastaju svake godine da obilježe trenutak stradavanja dragih prijatelja, stanovnika, koji se dogodio, nažalost, suludom reakcijom tadašnjeg zapovjednika srpskih pobunjenika Milana Martića koji je poslao rakete "Orkan" punjene ubojitim zvončićima koji su padali svugdje po gradu.

Rekao je i da je na današnji i sutrašnji dan 1995. poginulo sedmoro Zagrepčana, a oko 205 ih je teže i lakše ranjeno.

"Vidimo da se, nažalost, takav trend i dan-danas, u 21. stoljeću, ponavlja. Vidimo to i na primjeru Ukrajine. Dakle, rat ljudi koji su potpuno skrenuli u mrak i vode rat protiv stanovništva i protiv objekata. To je stvarno nedopustivo i jako žalosno", poručio je Nesek.

Tomašević je rekao da je raketiranje Zagreba jedna od najtužnijih epizoda u povijesti grada te dodao da su spomen- ploču podignule gradske institucije.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće ispred spomen-ploče, poželio je da se takve stvari nikad više ne ponove ni u Zagrebu niti u jednom gradu u svijetu, a posebice gdje je i dalje rat u Europi, u Ukrajini.

Počast civilima stradalim prilikom raketiranja Zagreba odao je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

"Zločin je zločin i uvijek će biti zločin. Danas smo ovdje došli prisjetiti će žrtava zločina, onoga što se nikada ne smije dogoditi, što se nikada ne smije učiniti, što se protivi humanom kodu ponašanja, što se protivi međunarodnom pravu. Danas smo došli podsjetiti sebe i sve u ovome gradu i šire od ovoga grada - takvo ponašanje nikada nećemo tolerirati", poručio je Klisović.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Zbog gubitaka što su ih pretrpjele u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, srpske su pobunjeničke snage 2. i 3. svibnja 1995. izvele niz osvetničkih terorističkih napada na civile u hrvatskim gradovima - Zagreb je napadnut raketama s kasetnim punjenjem, stanovnici Karlovca i Siska topničkim projektilima, a napadnuto je i Jastrebarsko.

Drugog dana operacije Bljesak, u utorak 2. svibnja 1995. te 3. svibnja, srpski pobunjenici su s okupiranoga hrvatskog teritorija napali središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem, tzv. "zvončićima". Među sedam osoba koje su poginule u napadima na Zagreb su: Ivan Brodar, Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ana Mutevelić, Ivan Markulin i Luka Skračić.

Tadašnji vođa srpskih pobunjenika Milan Martić na TV-u je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba, a Međunarodni sud u Haagu Martića je, uz ostalo, i zbog zapovijedi da se u svibnju 1995. raketama napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.

U spomen na žrtve napada, Grad Zagreb je 2007. prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:18