SVE JE GOTOVO

Prebrojani svi listići: Tomašević osvojio gotovo 200.000 glasova, nadmašio najbolji Bandićev rezultat!

Izvjesno je da će Tomislav Tomašević biti novi gradonačelnik Grada Zagreba
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

NOVO 21:40 - Nakon 100% obrađenih biračkih mjesta Tomašević dobiva 199.630 glasova (63,9 posto), a Škoro 106.300 (34 posto) glasova.

Ovo je najveći broj glasova koji je neki kandidat ostvario na lokalnim izborima u Zagrebu otkad se gradonačenici izravno biraju (2009. godine).

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix


21:20 - Nakon 99,83% obrađenih biračkih mjesta Tomašević dobiva 199.253 glasova (63,96 posto), a Škoro 105.837 (33,97 posto) glasova.


20:42 - Nakon 97,19% obrađenih biračkih mjesta Tomašević dobiva 193.794 glasa (63,8 posto), a Škoro 103.221 (34 posto) glas.

image
Luka Korlaet, Vili Matula i Zorislav Antun Petrović
Goran Mehkek/Cropix

Tomašević je ovim rezultatom srušio najbolji skor pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je u drugom krugu najviše osvojio 170.798 glasova u drugom krugu izbora 2013. godine.


20:32 - Nakon 86,30% obrađenih biračkih mjesta Tomašević dobiva 171.956 glasova (64,47 posto), a Škoro 89.244 (33,4 posto) glasa.

Tomislav Tomašević sada je i službeno novi gradonačenik Zagreba!

image
Danijela Dolenec
Goran Mehkek/Cropix


NOVO 20:12 - Nakon 47,52% obrađenih biračkih mjesta Tomašević dobiva 93.122 glasa (65,8 posto), a Škoro 45.446 glasova (32,1 posto).


20:00 - Prema prvim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo Tomašević dobiva 66,5 posto glasova, a Miroslav Škoro 31,47 posto glasova.

Tomašević je nakon 28,22 posto obrađenih biračkih mjesta dobio 55.184 glasova, a Škoro 26.119 glasova.

image
Luka Korlaet, Vili Matula, Zorislav Antun Petrović i Sandra Benčić
Goran Mehkek/Cropix

19:50 - Prema novoh anekti Nove TV u Zagrebu uvjerljivo pobjeđuje Tomašević sa 67,30 posto, dok Škoro osvaja 32,70 posto.

image
Urša Raukar
Goran Mehkek/Cropix

19:40 - Čekat ćemo do kraja. Znamo da je gospodin Tomašević bio favorit, imao je veliki vjetar u leđa. Nezahvalno je biti izazivač, razlika je bila velika. Vidjet ćemo na kraju koliko smo ju uspjeli smanjiti. Kako god bilo, želimo da se promijene stvari u Zagrebu. Ja uvijek govorim da socijalisti svugdje obećaju raj, a isporučuju pakao. Ne očekujem da će se stvari brzo promijeniti u Zagrebu i vjerujem da će ubrzo doći do otrežnjenja ljudi. Ne vjerujem da su oni rješenje za grad, to je zapakirano u zelenoj politici, a po meni se radi o starim, već viđenim stvarima. Svjesni smo situacije i medijima koji nam nisu bilu naklonjeni, rekao je za N1 saborski zastupnik Stjepo Bartulica, član Domovinskog pokreta.

Dodao je da je “legitimno ukazati da su Možemo! profesionalni aktivisti”.


19:25 - Sandra Benčić za Dnevnik Nove TV komentirala je izlazne ankete za drugi krug gradonačelnika Zagreba.

- Vidimo da će doći do promjene u većim gradovima i to bi moglo pozitivno utjecati na sve druge općine i gradove. Što se tiče samih rezultata, oni pokazuju veliku podršku Grada Zagreba koji su nam dali u prvom krugu. Vidi se njihova želja za promjenom i povjerenje koje smo stvarali sve ovih godina. Izlazne ankete se mogu još promijeniti do kraja večeri, ali su manje više bile precizne - kazala je.

image
Izborni stožer platforme Možemo! u MSU
Goran Mehkek/Cropix

Na pitanje o tome zašto su ostvarili takav rezultat, Benčić je kazala da je bio presudan kontinuitet u radu.

- Ako ga imate i ako pokazujete dosljednost u politikama, stavovima i načinu rada s građanima tada je uspješan rezultat siguran. Protukandidat je išao s jednom do sada neviđenom difamatornom kampanjom. Meni je to žao jer se prostor toliko zagušio da sve one naše press konferencije o nekoj programskoj temi su se manje vidjele zbog difamatorne kampanje. Ako ovakav rezultat ostane do kraja večeri ili u tim omjerima, možemo reći da je to bila poruka građana o ovakvim vrstama kampanje - kazala je.

image
Grafit s natpisom Ti to mozeš pokraj izbornog plakata Tomislava Tomaševića
Ivana Nobilo/Cropix

- Očekujemo da će se primopredaja vlasti odraditi do kraja tjedna. Nakon toga idemo odmah raditi ključne korake to je priprema projekata za Fond solidarnosti za obnovu škola, vrtića i drugih objekata u vlasništvu grada, uspostava Ureda za obnovu i mobilnih timova da pomažemo ljudima u pripremi dokumentaciji u obnovu - kazala je Benčić za Dnevnik Nove TV te dodala da će među prvim potezima biti i restrukturiranje Gradske uprave.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

19:22 - Rezultate izlaznih anketa komentirala je za N1 Ivana Kekin iz platforme Možemo!.

- Trebamo sačekati prave rezultate. Nadali smo se što većoj razlici, ova je impresivna i daje nam legitimitet za promjene koje želimo donijeti. Ovako velik postotak još nitko nije imao u Zagrebu u drugom krugu, rekla je Kekin.

Dodaje kako su vodili pozitivnu kampanju, govoreći o problemima i rješenjima, dok je druga strana "vodila huškačku kampanju i nadamo se da se takve kampanje više neće događati".

O eventualnim tužbama rekla je: "Sutra ćemo o tome."

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

Govoreći o predaji dužnosti Kekin je rekla:

- Krajem tjedna ide sastanak s vršiteljicom dužnosti, predaja zapisnika, financijsko izvješće itd. Mogu poručiti da će Zagreb prodisati, da će tranzicija vlasti biti blaga, građani neće osjetiti probleme u funkcioniranju gradskih službi. S dužnosnicima se mislimo naći i razgovarati.


19:15 - Sandra Benčić (Možemo!) je za RTL komentirala prve neslužbene podatke, rekavši da čestita svima Dan državnosti i da je to prekretnica u upravljanja gradova i općina, ali i u modelu razvoja.

Kako je kazala, Tomašević je dobio 68 posto, no dodala je da treba pričekati rezultate DIP-a. Ako ostane tako, to je velika pobjeda, rekla je.

image
Tomislav Tomašević sa suprugom
Goran Mehkek/Cropix

Znači li to da su Zagrepčani izabrali "ekstremnu ljevicu"? - bilo je pitanje za Benčić.

- Mislim da su se svi građani uvjerili da u programu Možemo! nema ničeg ekstremnog. Ono što ima je ozbiljan zaokret u modelu upravljanja grada, u njegovom razvoju i u odnosu prema građanima koji plaćaju usluge u grada Zagreba i ono što im želimo pružiti za ono što plaćaju je kvalitetnija usluga i više usluga - rekla je Benčić.

image
Izborni stožer platforme Možemo! u MSU
Goran Mehkek/Cropix

Prema izlaznim anketama koje je agencija Ipsos napravila za HRT i Nova TV u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo!) uvjerljivo vodi pred Miroslavom Škorom (Domovinski pokret).

Tomašević prema izlaznim anketama dobiva 68,27 posto glasova, dok Škoro dobiva 31,73 posto.

image
Tomislav Tomašević sa suprugom
Goran Mehkek/Cropix

Nakon objave anketa u stožeru Možemo! prolomio se oduševljeni pljesak okupljenih praćen uzvicima.

Danijela Dolenec, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika poručila je da je jako zadovoljna izlaznošću.

- Očito je da će Zagreb prodisati. Zagreb je izabrao promjenu i dolazi novo vrijeme - kazala je Danijela Dolenec za Novu TV.

U stožeru Miroslava Škore atmosfera je bila prilično mirna, a prve ankete komentirao je Igor Peternel.

- U prvim anketama izlaznim više sudjeluje lijevo-liberalnih glasači nego konzervativni. Pričekajmo službene rezultate ili barem prvih dio pa ćemo vidjeti. Ako rezultati ostanu ovakvi prvi ćemo čestitati. To je jednostavno otprilike ono što sam ja očekivao od prvih izlaznih anketa. Vidjet ćemo kad se zbroje glasovi - kazao je.

- Naravno da se nadamo i priželjkujemo pobjedu, ali rezultati će biti bolji od izlaznih anketa - kazao je Peternel za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:36