ZAGREB PRIDE

TOTALNI FOTOIZVJEŠTAJ S VESELE PARADE PONOSA Mnoštvo duhovitih transparenata u veseloj povorci, pogledajte tko je sve došao od poznatih

 
 Hanza Media

Sedamnaesta Parada ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. pod sloganom 'Da nam živi, živi rod' prošetala se mirno zagrebačkim ulicama.

Malo prije 15 sati počelo je okupljanje kod Muzeja Mimara, a dominirali su transparenti s natpisima poput 'Psi laju, Prideovi prolaze' i 'Ne homofobnoj ideologiji'. Većina okupljenih imala je majice s porukom 'Hod za slobodu'. Među okupljenima su bili i neki političari, kao što su predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, GLAS-ove Vesna Pusić i Anke Mrak Taritaš te SDP-ovci Bojan Glavašević i Arsen Bauk, a došao je i nezavisni saborski zastupnik Tomislav Saucha.

Veselo i borbeno

Povorka je krenula s Trga Franklina Roosevelta te nastavila središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima - Trgom Republike, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom sve do Ribnjaka gdje je bio planiran koncert grupa U pol 9 kod Sabe i Le Zbor.

- Pozivamo sve da i ove godine veselo i borbeno koračaju s nama, da svima glasno kažemo da nam je dosta homofobije, bifobije i transfobije kojom nas bombardiraju iz saborskih klupa i medijskih prostora te da više nećemo trpjeti da nam se govori kako se trebamo osjećati, kako da se rodno izražavamo, koga da volimo ili tko čini našu obitelj. I ove godine s ponosom ćemo pokazati da smo tu i da ćemo se nastaviti boriti za naša prava, za naše obitelji, za naša radna mjesta i za naše vrijednosti - naveli su organizatori u pozivu na događaj Zagreb Pridea.

U galeriji pogledajte kako je izgledala subota na zagrebačkim ulicama:

'Van iz naših gaća'

Bilo je još poruka koje su organizatori naveli u proglasu 17. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018.: - Ovogodišnja Povorka ponosa ponovno se održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti. Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismijavaju i trivijaliziraju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća!

Nastavili su u proglasu da znaju da 'svatko ima svoj rod i rodni identitet te pravo na izražavanje sebe'.

Nevidljiva Mara

- I zato ove subote zauzimamo centar grada - za svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće - navodi se, uz ostalo, u proglasu pročitanom sudionicima povorke. Kažu da žele omogućavanje slobodnog donošenja odluke o rađanju, da se 'prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena' te da se kroz novi Obiteljski zakon 'prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod'. Traže i da se 'svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda'.

Policija je izdala priopćenje u kojem navode da su u centru moguće gužve te je promet bio preusmjeravan, a malo prije 15 sati na zagrebačkim se ulicama pojačao broj policajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:27