SPAS ZA SLAVONCE

TOTALNI RAT PROTIV KRVOPIJA počinje aviotretiranje komaraca u Osijeku, a godina je rekordna: na jednom mjestu ulovljeno ih je više od 40 tisuća!

 
Zaprašivanje komaraca
 Vlado Kos / CROPIX

Srijeda je označena kao dan kada će početi aviotretiranje komaraca u Osječko-baranjskoj županiji. Rezultat je to dogovora Osječko-baranjske županije, njezina Zavoda za javno zdravstvo i tvrtke Air Tractor koja je angažirana za taj posao. Novac je, podsjetimo, osigurala Vlada nakon zahtjeva Županije i Grada Osijeka da se pomogne gradovima i općinama u rješavanju nezapamćene invazije odraslih komaraca u tom dijelu istočne Hrvatske.

O tome kakva je situacija najbolje svjedoče brojke. Prema riječima dr. Darija Brdarića iz ZZJZ-a, riječ je o rekordnoj godini. - Na svim mjernim mjestima imamo enormno povećanje broja odraslih komaraca ulovljenih u naše klopke tijekom 12 sati. Primjerice, na mjernom mjestu Halaševo riječ je o 40.290 jedinki, a najviše što je ikada izmjereno prije ove situacije bilo je malo više od 20 tisuća. Zato smo izdali preporuku za aviotretman komaraca - rekao je dr. Brdarić.

Kad je riječ o gradu Osijeku, odnosno prigradskim naseljima, najviše je komaraca izmjereno u Višnjevcu, više od 11 tisuća. - Sve papirnato je pripremljeno, dobili smo suglasnosti i dozvole te osigurali tvrtku Air Tractor koja će tretirati avionima od srijede kada počinjemo s najugroženijim dijelovima županije, a sve prema rezultatima ZZJZ-a o tome gdje je najveća koncentracija komaraca. Gradonačelnici i načelnici imaju obavezu paralelno s avionima organizirati tretiranje s tla jer avioni mogu nadlijetati rubne dijelove i do 300 metara ulaziti u naseljeno područje, ali ne smiju letjeti iznad naseljenih mjesta. Zato je važno da se u urbanim dijelovima istodobno tretira s tla - rekao je župan Ivan Anušić koji očekuje suradnju svih gradova i općina.

- Gradonačelnici i načelnici za to imaju zakonsku obvezu i ja očekujem da surađuju, ali ih ne mogu natjerati. Ako netko od njih to ne želi, to je njihova odluka - rekao je Anušić te dodao da će se aviotretiranje vršiti dok se problem ne riješi. Ponovio je kako će se u predstojećem razdoblju početi definirati i osnivanje Javne ustanove za borbu protiv komaraca. - Tu moramo prvo riješiti pravnu osnovu u okvirima zakona. To bi bila ustanova koja bi sa ZZJZ-om koordinirala kompletni rad počevši s monitoringom i preventivom, edukacijom građana pa preko larvicidnog tretiranja i konačno adulticidnog ako bude trebalo.

Naravno da bi novac za to trebali osigurati gradovi i općine. Znam da neki imaju više problema s komarcima na svom području, a neki manje, no kada posao jednom krene koordinirano, sustavno, planski, strateški i kontinuirano, onda se novac potreban za taj posao s vremenom smanjuje. Zato moramo krenuti u to, ali svi zajedno pa, primjerice, ni Općinu Bilje, na čijem se području nalazi Kopački rit, to neće koštati tri milijuna kuna, nego manje. Uključit će se i Županija, a razgovarat ćemo i s nadležnim ministarstvima jer komarci nisu sporadičan problem - istaknuo je Anušić.

Napomenuo je kako Osječko-baranjska županija kao jedinica regionalne samouprave s tretmanom komaraca nema ništa jer je to obveza i posao gradova i općina, ali su zbog alarmantne situacije odlučili reagirati i preuzeti na sebe koordinaciju tog posla. Dodao je kako su "neki gradovi i općine odradili larvicidni tretman, ali vrlo malo. Većina ih to ne radi. Propustilo se larvicidno tretirati komarce ove godine." Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac, izrazio je skepsu glede osnivanja Javne ustanove, a župan je rekao da će se o tome još raspravljati i da će se pronaći najbolje rješenje za efikasnu borbu s komarcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:47