NOVI TEŽAK UDARAC

Toyota povlači i stotine tisuća Priusa zbog problema s kočnicama

Japanski će div nakon blamaže s povlačenjem milijuna automobila zbog problema s papučicom gasa morati objaviti i globalni opoziv najpopularnijeg hibridnog automobila na svijetu
 Drago Sopta/Cropix

LONDON - Toyotinim nevoljama, čini se, nema kraja - japanski će div nakon blamaže s povlačenjem milijuna automobila zbog problema s papučicom gasa morati objaviti i globalni opoziv najpopularnijeg hibridnog automobila na svijetu, Priusa .

Krizu najvećeg svjetskog proizvođača automobila uvelike će pogoršati činjenica da će Toyota ovog tjedna upozoriti 300.000 vlasnika Priusa da kočnice na tom 'zelenom' automobilu mogu zakazati na zaleđenim i neravnim kolnicima, piše engleski Times.

Podsjetimo, prošlog je mjeseca opozvano čak 8 milijuna Toyotinih vozila (1,8 milijuna u Europi ) zbog problema s papučicom gasa kod nekoliko modela. Izvori iz japanskog automobilskog diva, koji je upravo zahvaljujući reputaciji vrhunske kvalitete i pouzdanosti prije dvije godine od General Motorsa preuzeo titulu najvećeg svjetskog proizvođača automobila, Timesu su rekli kako će povlačenje treće generacije Priusa Toyota službeno objaviti u sljedeća 72 sata.

- Rečeno nam je da će sve poduzete mjere biti na globalnoj razini, pa je pitanje što mi uopće možemo uraditi kako bi umirili naše kupce - rekao je glasnogovornik Toyote Europa.

Novo izdanje najomiljenijeg automobila hollywoodskih zvijezda (voze ga Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopez, Cameron Diaz...), koje je od prije par mjeseci dostupno i na hrvatskom tržištu, stoji oko 29.000 eura. Od svibnja prošle godine u Japanu je prodano 170.000 komada, 100.000 u SAD-u, a oko 30.000 na Starom kontinentu.

No, problemi s Priusom bi mogli biti samo vrh ledenog brijega poteškoća s hibridnim Toyotinim vozilima uopće. Naime, Toyota istražuje odnose li se problemi s kočnicama i na sve Toyotine hibridne modele, uključujući nekoliko Lexusa koji koriste istu tehnologiju.

Prema japanskim zakonima, očekuje se kako će Toyota povlačenje Priusa s domaćeg tržišta morati najaviti japanskoj vladi prije nego sve objavi javnosti. Osim ugleda kompanije, slučaj s Priusovim kočnicama prilično će financijski naštetiti Toyoti koju je povlačenje automobila zbog papučice gasa samo do sada stajalo dvije milijarde dolara.

Toyotini servisi širom svijeta pripremaju se na navalu vozača, a mehaničarima je najavljeno kako će morati raditi dulje. Inače, problem s Priusovim kočnicama povezan je s komjutorskim sustavom koji povezuje dva sustava kočenja na toj vrsti automobila - jednim konvencionalnim te drugim koji je dio tehnologije za očuvanje energije tj. manju potrošnju. Može se popraviti nadogradnjom softwarea, a za koju će po jednom automobilu trebati oko sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:54