DOLAZAK GOSTIJU U HRVATSKU

TRAČAK NADE ZA TURISTIČKU SEZONU: U LIPNJU SKLAPAMO DOGOVOR S PET DRŽAVA Na Jadran će dolaziti gosti s nekih od naših najdražih tržišta

 
Ilustracija
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Bude li epidemiološka situacija u Hrvatskoj i svijetu u redu do jeseni, negdje od kraja kolovoza odnosno početka rujna, neslužbeno doznajemo iz Ministarstva turizma, postoji mogućnost da bi nam u Hrvatsku mogli početi stizati i prvi kineski turisti.

Cijela stvar, doznajemo, ovisit će o tome hoće li se do tog perioda uspostaviti zračne veze između Kine i Mađarske s obzirom na to da je Budimpešta hub za dolazak kineskih gostiju, a bude li situacija dobra, ponovno uspostavljanje kinesko-hrvatskih turističkih odnosa je sasvim izgledno.

Zračne veze

“Sve će, naravno, ovisiti o Mađarima, no odluče li oni obnoviti zračne veze s Kinezima, a zasad djeluje kao da hoće, ne vidimo nikakvog razloga zašto i Hrvatska ovdje ne bi uletjela. No, to je nešto što je u planu tek za kasno ljeto odnosno jesen”, kaže izvor Jutarnjeg lista.

Prije toga bit će ipak potrebno uspostaviti bilateralne odnose s europskim državama, po uzoru na ugovor sa Slovenijom, a koje će nam biti važne zbog dolaska auto i drugih gostiju. Kako zasad stvari stoje, krajem tjedna moglo bi biti poznato koje će države biti sljedeće u nizu za dogovorno otvaranje s 1. lipnjem, a najizglednije je da će to biti Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

“Nije nužno da će otvaranja sa svima biti u isto vrijeme, ali početak lipnja plan je za drugi val bilateralnih sporazuma, dok bi treći bio od 15. lipnja kad bi trebali biti uspostavljeni odnosi s Njemačkom”, doznajemo.

Turoperatori

Interes prema Hrvatskoj u međuvremenu imaju i neki od najvećih turoperatera pa je tako TUI, otkrio je to direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, već poslao inicijativu za ponovno uspostavljanje zračnih mostova s našom zemljom.

Osim toga, neslužbeno doznajemo, TUI uskoro u Njemačkoj planira započeti medijsku kampanju koju će vrlo vjerojatno otvoriti s reklamom Hrvatske, a naša zemlja je također, zajedno s Grčkom, Ciprom, Majorcom, Menorcom i Ibizom, u planu kao dio prvog vala otvaranja TUI-jeva tržišta do 1. srpnja. Kako zasad stoje stvari, velika je vjerojatnost da će ove godine od naših emotivnih tržišta nastradati američko i britansko, što je izrazito loše za Dubrovnik, a Skandinavce pak u većem broju ne treba očekivati prije rujna.

EUROPSKI PLANOVI ZA SEZONU:

ŠPANJOLSKA

Još ne znaju kada će početi primati goste

Jedna od najteže pogođenih zemalja koronavirusom zasad još jasno ne vidi kada bi se mogle stvoriti pretpostavke za propuštanje stranih gostiju, a njihov ministar vanjskih poslova Arancha González Laya prošli je tjedan najavio da će se to dogoditi kad će “zemlja moći garantirati sigurnost”.

Zasad oni rijetki koju u zemlju pristižu izvana od 15. svibnja moraju u obveznu 14-dnevnu karantenu, a pridošlicama u zemlju zasad je dozvoljeno da mjesta boravka napuštaju samo kako bi kupili namirnice, lijekove, potražili zdravstvenu pomoć ili iz bilo kojih drugih hitnih razloga.

Kako se zasad čini, obveza karantene u zemlji će ostati do kraja lipnja, iako različite španjolske regije iz lockdowna izlaze u različitom tempu. U nekim regijama hotelima je dozvoljeno da počnu s radom iako većina njih to zbog nedostatka gostiju ne čini, a otvaranje plaža u planu je tek za sredinu lipnja.

ITALIJA

Otvaraju se 3. lipnja i vjeruju u sezonu

Talijanski premijer Giuseppe Conte prošli je tjedan najavio da će Talijani ovo ljeto moći putovati izvan zemlje na godišnji odmor, a službeno će granice za napuštanje Italije biti otvorene 3. lipnja.

Osim toga, ovih je dana u Italiji opet dozvoljeno putovanje između regija, a otvaraju se i trgovine pa Talijani vjeruju da bi ipak uspjeli spasiti nešto od ovogodišnje sezone.

Najavljeno je i otvaranje barova i restorana.

FRANCUSKA

Velike nade polažu u domaće turiste

Budući da je riječ o jednoj od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija koju je samo prošle godine posjetilo 90 milijuna ljudi, Francuska je ujedno i jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom, kako po pitanju zdravlja tako i po pitanju turizma.

Premijer Eduard Philippe prošli je tjedan najavio da će država u spas turizma ići s 18 milijardi eura vrijednim paketom, računajući da će pomoć turizmu automatski značiti pomoć samoj Francuskoj.

Od ožujka u zemlji je zatvoreno 95 posto hotela te je njihovo postepeno otvaranje najavljeno za lipanj, no kako stvari zasad stoje, vlasti nemaju namjeru otvarati granice kako bi Francuzi mogli putovati izvan zemlje što znači da ove godine računaju na domaće turiste.

TURSKA

Prije ulaska u zemlju svi će se strani turisti morati testirati

Prema najavama ministra turizma Mehmeta Nuri Ersoya, Turska se za domaće turiste otvara od 28. svibnja, a otvaranje granica za strane turiste predviđeno je tek od sredine lipnja, i to nakon što su bile zatvorene od 27. ožujka.

Za početak, piše Daily Sabah, Ersoy je najavio putovanja iz Azije, prvenstveno destinacija koje pandemiju drže pod kontrolom, a zemlja je izradila i protokol za hotelijere o postupanjima u doba pandemije.

Također, u naporima da opet uspostavi zdravstveni turizam, Turska u srijedu svoje granice otvara za zdravstvene turiste iz 31 zemlje svijeta, no prije ulaska u zemlju posjetitelji će se morati testirati.

GRČKA I CIPAR

Reklamirat će se kao “koronafree”

Ako ijedna država, pored Hrvatske, ima razloga reklamirati se ove godine kao “koronafree” destinacija, onda je to definitivno Grčka koja je broj zaraženih i oboljelih uspjela zadržati na 2834 odnosno 163.

Ipak, u odnosu na prošlogodišnjih 33 milijuna gostiju, vlastodršci ove godine poručuju da će biti sretni ostvare li trećinu lanjskih brojki, s time da 65 posto grčkih hotelijera strahuje da će završiti u bankrotu. Prošli tjedan premijer Kyriakos Mitsotakis poručio je da će se zemlja, bude li sve u redu, za strance otvoriti 1. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:33