Trbušni tifus zarazna je bolest koja se prenosi stolicom ili mokraćom oboljelih osoba ili kontaminacijom preko hrane. Neodgovarajuća higijena nakon obavljanja nužde, potom dodirivanje usta ili gutanje hrane kojom se rukovalo neopranim rukama ili putem vode kontaminirane izmetom povisuju rizik za širenje zaraze.
U razvijenim zemljama do prijenosa dolazi uglavnom hranom koju su tijekom pripreme zagadili zdravi nosioci. Muhe mogu proširiti bolest s izmeta na hranu, no u endemskim područjima gdje su sanitarne mjere loše, ova se bolest češće prenosi vodom nego hranom.
Tifus je sistemska bolest koju uzrokuje gram-negativna bakterija Salmonella enterica serotip Typhi (S.Typhi), koja ulazi u tijelo putem probavnog sustava te limfe i dospijeva u krvotok. U teškim slučajevima može doći d...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....