ENTEROVIRUSNI MENINGITIS

Liječnik sa Sv. Duha: ‘Beba koja se liječi kod nas je stabilno, ali je bolesna. Virus je nekako došao u naš kolektiv...‘

U Klinici sada detaljno čiste prostore i dezinficiraju sve površine

Bolnica Sveti Duh (lijevo), Ratko Matijević (desno)

 Ronald Goršić/Cropix/

Iz Kliničke bolnice "Sveti Duh" u utorak su potvrdili da šestero novorođenčadi rođenih u toj bolnici ima simptome enterovirusnog meningitisa, o čemu je prvi pisao Jutarnji list. Predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh Ratko Matijević izvijestio je da je novorođenče koje se kod njih liječi stabilno.

"Jučer, u popodnevnim satima, osoblje neonatologije naše klinike obavijestilo nas je da imamo saznanja iz naše ustanove te iz drugih ustanova koje se bave zbrinjavanjem djece, da postoji šestero djece koja su rođena u KB Sveti Duh koja imaju simptome bolesti uzrokovane enterovirusom", rekao je predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh Ratko Matijević i dodao da su u to vrijeme imali saznanja da je njih četvero pozitivno na enterovirus.

"Jedno dijete se liječi kod nas, četvero djece se liječi u Klaićevoj bolnici, a jedno dijete je liječeno i otpušteno iz infektivne klinike Fran Mihaljević", kazao je Matijević.

Objasnio je i da je enterovirusna bolest sezonska bolest koja se javlja u ovo doba godine. Bolest je koja može imati vrlo široki dijapazon simptoma. Može biti potpuno asimptomatska, a može biti i s vrlo ozbiljnim posljedicama kao što je bio meningitis u nekoliko slučajeva ove djece.

"Dijete koje liječimo kod nas je bolje i stabilno, ali je bolesno. Ne mogu vam predvidjeti kada će dijete biti otpušteno", rekao je.

Istaknuo je da su obično tri puta prenošenja enterovirusa te da su trenutno u fazi da ispituju sva tri puta.

"Virus je nekako došao u naš kolektiv i to ili putem vode, putem ruku ili kapljičnim putem. U tijeku je uzimanje uzoraka svih ljudi koji su bili u kontaktu s tom djecom kako bi otkrili je li klica nositeljica među nama te pokušali utvrditi kako je do infekcije došlo", objasnio je Matijević.

Trenutno je na snazi mjera da osobe u klinici nose zaštitne maske, a epidemiološka služba je donijela i mjeru zabrane posjeta na Klinici za ginekologiju i porodništvo.

U Klinici sada detaljno čiste prostore i dezinficiraju sve površine.

Matijević je naglasio da je problem klinike u tome što su izrazito opterećeni brojem poroda. "Mi imamo zaista 25 posto pacijenata više nego što je to inače, ali činimo sve, osoblje, uprava bolnice, svi činimo sve što možemo kako bi spriječili daljnje prijenose bolesti", poručio je.

Naglašeno je i kako djeca nisu potpuno imunološki razvijena kao odrasli te su ona sklonija ozbiljnim simptomima bolesti, pogotovo novorođenčadi.

"Meningitis je jedan od simptoma bolesti. Enterovirusna bolest je bolest koja može proći potpuno asimptomatski, da je prebolite, a da ne znate da ste je imali, a možete dobiti i meningitis. Prema našim saznanjima, troje djece ima simptome meningitisa", objasnio je Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:18