TKO JE VINKO GRGIĆ

Trebao je biti SDP-ov ministar graditeljstva, evo što je naveo u imovinskoj kartici

Politički protivnici zamjeraju mu da je, kako tvrde, u gradskoj upravi zaposlio nekolicinu svojih prijatelja
Vinko Grgić
 Goran Mehkek/Cropix

Da je SDP pobijedio na proteklim parlamentarnim izborima i da je Davor Bernardić dobio mandat za sastavljanje nove Vlade, jedan od njezinih članova, kako neslužbeno doznajemo, postao bi i Vinko Grgić, aktualni gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik SDP-a, za kojeg je jučer objavljeno da je jedan od osumnjičenih u velikoj akciji USKOK-a i policije zbog kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

Grgića je, naime, čekala dužnost ministra graditeljstva, što mu prema spremi i odgovara s obzirom na to da je riječ o diplomiranom inženjeru arhitekture koji je na čelo Nove Gradiške došao na izvanrednim izborima 2016. godine, a mandat je potvrdio pobjedom u prvom krugu redovnih izbora 2017., osvojivši čak 62,04 posto glasova.

Na prošlim parlamentarnim izborima bio je i koordinator SDP-a za V. izbornu jedinicu, ali je na listi stavljen na četvrto mjesto. Na Iblerovu trgu očito su računali da će to biti ulazno mjesto za Sabor, no prevarili su se, ali su Grgića spasili preferencijalni glasovi pa je uspio zadržati saborski mandat. Naime, bio je zastupnik i u prošlom mandatu, ali kao zamjena Predragu Fredu Matiću.

Vodio arhitektonski ured

O tome koliko je popularan u Novoj Gradiški dovoljno govori činjenica da je Restart koalicija jedino u tom slavonskom gradu ostvarila pobjedu na parlamentarnim izborima, a sada će se vidjeti što će, zbog ove afere, biti s njegovom popularnošću. Nova Gradiška je, naime, već godinama svojevrsni posljednji bastion SDP-a u Brodsko-posavskoj županiji. Grgić je prije aktivnog ulaska u politiku vodio svoj arhitektonski ured Entazis u Zagrebu, a onda se na nagovor prijatelja i suradnika iz Nove Gradiške odlučio vratiti u svoj grad i politički aktivirati.

Na redovnim lokalnim izborima 2013. porazio ga je HDZ-ov kandidat Željko Bigović, a onda je na izvanrednima 2016. pobijedio HDZ-ova Dražena Oršulića. Dolaskom na dužnost gradonačelnika upravljačka prava svoje tvrtke prenio je na jedan odvjetnički ured, ali je u tvrtki ostala zaposlena njegova supruga koja je i danas tamo u radnom odnosu. Grgićeva tvrtka radila je dosta poslova ugovorenih putem narudžbenica za Grad Novu Gradišku prije 2013. godine kada je gradonačelnik bio SDP-ov Josip Vuković.

Kao arhitekt stoji iza projekata kao što su stadion Tušanj u Tuzli, nekoliko stambeno-poslovnih zgrada u Novoj Gradiški, poslovni centar Planet obuće u Zagrebu, spomenik Toši Proeskom u Novoj Gradiški i šoping-centar City Colosseum u Slavonskom Brodu. Od 2016., otkako je na funkciji gradonačelnika, Grgić je realizirao i nekoliko gradskih kapitalnih projekata kao što su Centar kompetencije, Tehnološki inkubator, fotonaponska elektrana i poduzetnička infrastruktura. Politički protivnici zamjeraju mu da je, kako tvrde, u gradskoj upravi zaposlio nekolicinu svojih prijatelja, pa i na neka dotad nepostojeća radna mjesta.

Imovinska kartica

Kad je riječ o njegovoj imovinskoj kartici, Grgić je danas na saborskoj plaći dok kao gradonačelnik volontira, a što se tiče imovine, vlasnik je ili suvlasnik pet nekretnina, automobila i motocikla. Od nekretnina, izdvaja se moderna i velebna obiteljska kuća u Novoj Gradiški koja se s okućnicom prostire na gotovo 3500 kvadrata, a vrijednost joj je procijenjena na 1,5 milijuna kuna.

Tu je i kuća na Pagu od 32 kvadrata, vrijedna milijun kuna, kao i trećina suvlasništva nad kućom u Zagrebu čija je ukupna vrijednost tri milijuna kuna. U Novoj Gradiški ima i vlasništvo nad polovicom stana od 73 kvadrata, vrijednog 200.000 kuna, a u Zagrebu u suvlasništvu ima i nekretninu od 164 kvadrata vrijednu 10.000 kuna. Pretpostavljamo da je riječ o zemljištu. Vozi Peugeot 2008 vrijedan 100.000 kuna i Vespu od 30.000 kuna, a uštedio je 115.000 eura. Ima i kredit kod Addiko banke od 100.000 CHF za koji mjesečno izdvaja 380 CHF.

U usporedbi s imovinom koju je prijavio kada je stupio na dužnost gradonačelnika 2016. godine, vidljivo je da se Grgić riješio kredita od 15.000 eura koji je imao u PBZ-u, da je za ovaj kredit kod Addiko banke uspio sniziti kamatu sa 6,06 na 3,5 posto. Tada nije imao stan u Novoj Gradiški i zemljište u Zagrebu, a u međuvremenu je prodao i VW Touareg. Iznos štednje, pak, u ove je četiri godine povisio za 40.000 eura. Kuća i zemljište u Zagrebu kupljeni su na kredit, a ostalo od nesamostalnog rada, nasljedstva i prodaje imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:18