TRAGEDIJA NA KORNATIMA

'Trebao sam poginuti s njima, no vratio sam se po izgubljeni mobitel'

Prizor je bio užasan. Nekima je kosa bila potpuno izgorena. Drhtali su u groznici i tražili vode, a mi im nismo mogli pomoći, priča Krešimir Grgas, 22-godišnji vatrogasac DVD-a Zablaće
 Andrija Lučić/ cropix

ZADAR - Prizor je bio užasan. Nekima je kosa bila potpuno izgorena, a drugima djelomično. Drhtali su u groznici i tražili vode, a mi ništa nismo mogli učiniti jer nismo imali vode za piće, niti ikakvu prvu pomoć. Jednog smo pokrili folijom za opekline, a druge svojim košuljama - ispričao je u utorak svoju potresnu priču Krešimir Grgas, 22-godišnji vatrogasac DVD-a Zablaće koji je 30. kolovoza 2007. godine samo igrom slučaja sačuvao život sebi i još dvojici vatrogasaca DVD-a Zablaće.

Iako se kobnog 30. kolovoza sa Kristijanom Popovićem i Ivicom Perkovićem iskrcao na Kornat u drugoj grupi od 17 vatrogasaca koje je vodio pokojni Dino Klarić i koji su nedugo zatim poginuli, mladi Zablaćani nisu stradali jer su ostali tražiti mobitel i radio stanicu koje je Grgas izgubio trčeći nazad prema helikopteru.

Kako je posvjedočio na današnjem nastavku suđenja bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici na Županijskom sudu u Zadru, prva grupa od šest vatrogasaca, od čega pet iz šibenske postrojbe, te jedan iz DVD-a Vodice, izašla je u Kravljačici.

- Nas sedamnaest iskrcalo se bilzu maslinika između Kravljačice i Šipnata. Nakon što je helikopter otišao u Tisno po krušku s vodom, Dino Klarić je kazao da ćemo morati ići dalje i da će helikopter ponovno doći po nas. Nakon što je helikopter ponovno sletio shvatio sam da mi je putem ispao mobitel i radio stanica. Dino nam je odobrio da ostanemo i dao nam radio stanicu od DVD-a Tisno. Oni su potom helikopterom odletjeli u smjeru požara - posvjedočio je Grgas koji je pokraj maslinika ostao zajedno sa Popovićem i Perkovićem gledajući kako se udaljavaju vatrogasci koji su ne znajući odletjeli ravno u smrt.

- Požar je bio žestok, a jugo tako jako da smo se držali za stijene. Perkoviću je plamen uhvatio kosu. Krenuli smo pješice prema čelu požara i po putu smo sreli Joška Klarića. Nismo znali gdje su ostali. Odlučili smo da Popović i ja odemo na Veli vrh kako bi pokušali uspostaviti kontakt sa Dinom Klarićem, mo kada smo došli do kruške sa vodom nije nam bilo jasno kako oni nisu već tu.

Tek nakon pedesetak metara hoda čuli smo prvi poziv u pomoć. Zvao je Knežević i rekao da ima ozlijeđenih. Nije znao objasniti gdje se nalaze. Spominjao je dva mrtva, te da pod hitno zovemo helikoptere za izvlačenje. Preko operativnog centra dobio sam Slavicu koji mi je kazao da su helikopteri poslani, te da nastavim tražiti vatrogasce - ispričao je Grgas koji je nakon pronalaska stradalih vatrogasaca, na koje su prvi naišli Joško Klarić i Ivica Perković koji su išli drugom stranom, krenuo u uvalu Šipnat po vodu zajedno sa Kristijanom Popovićem koji je u utorak također svjedočio o šokantnim trenucima potrage i pronalaska stradalih vatrogasaca.

- Svugdje je bila razbacana oprema. Jedan vatrogasac koji je umro u sjedećem položaju imao je lice prekriveno kapuljačom - posvjedočio je Popović koji je jednako kao i Grgas potvrdio kako je u to vrijeme u zraku vidio tri helikoptera.

- Kada smo se vraćali vidjeli smo bijeli izviđački helikopter koji je bio iznad nas, nakon čega smo vidjeli da stiže i zeleni maskirni. Kada smo došli sa vodom iz Šipnata počelo je spašavanje sa trećim helikopterom u kojem je došao GSS. Stipe Božić je već zakačio troje unesrećenih. Pomogli smo im da ih dignu. Kasnije smo došli do druge grupe gdje su bila četiri unesrećena i dali im da piju. Bilo im je hladno - posvjedočio je Popović.

Helikopter je vidio unesrećene, ali nije mogao sletiti

- Na devetom vatrogasnom kanalu čuli smo se sa helikopterom koji je za tragao za stradalim vatrogascima. Nakon sat i pol helikopter je javio da vidi unesrećene, ali da ne može sletjeti - posvjedočio je Grgas koji je prema zabilješkama na mjesto nesreće sa Popovićem stigao u 17.41 sat.

Nakon saznanja o nesreći 93 je nazvao u 17.39 i 17.41 sati.

- Kada smo našli unesrećene operativni centar sam zvao više puta. Kazao sam im da treba pozvati GSS - naveo je u svjedočenju Grgas.

Također je dodao da su radio stanicu DVD-a Tisno koju su imali sa sobom ostavili na mjestu nesreće, jednako kao i plastične boce u kojima su naknadno donijeli vodu. Na mjestu nesreće ostalo je i njihove odjeće kojom su pokrivali ranjene.

Zapovjednik DVD-a Zablaće: Ljude sam predao Dinu Klariću!

Petar Popović, zapovjednik DVD-a Zablaće u svom je svjedočenju ispričao kako je kobnog dana dežurni operativac JVP-a Šibenik zatražio pet vatrogasaca iz DVD-a Zablaće.

- Skupio sam vatrogsce i odveo ih u vojarnu Bribirski knezovi u Šibeniku gdje je u 12.40 sati po njih trebao doći helikopter. Ljude sam predao pod zapovjedništvo Dina Klarića, a on je potom dvojici rekao da zbog preopterećenosti napuste helikopter. S njima sam se i vratio u Tisno - kazao je Popović.

Dodao je kako Slavicu poznaje kao dobrog organizatora i dobrog vatrogasca.

Suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, jedinom optuženom za kornatsku tragediju, na Županijskom sudu u Zadru nastavlja se 23. i 24 veljače.

Na ta su ročišta kao svjedoci prvi dan pozvani vatrogasci JVP-a Šibenik Josip Zoričić, Mario Jozić, mate Bačić i Mario Cvitan. Drugi će dan pak svjedočiti pilot kanadera Stjepan lešković, te pilot i posada helikoptera: Neven Brozović, Denis Duranji i Ivica Krlec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:38