NACIONALNA 'SPAJALICA'

Tri blagdana u jednom tjednu: Pola milijuna Hrvata neće raditi čak devet dana

Krajem lipnja očekuje se značajno povećanje turističkog prometa u jadranskim županijama, čiji hoteli i kampovi već bilježe porast rezervacija domaćih gostiju u tom razdoblju za oko 15 posto.
Dubrovnik, 210910.Dok je ostatak drzave pogodjen sa obilnim oborinama i poplavama, na dubrovackom podrucju "vlada" lijepo i suncano vrijeme, koje je izmamilo kupace na poznatu dubrovacku plazu Banje u neposrednoj blizini stare gradske jezgre.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Hrvati će u posljednjem tjednu lipnja konačno dočekati prvo ovogodišnje spajanje praznika, pa se očekuje da će mogućnost da s tri dana godišnjeg odmora dobiju čak devet dana praznika iskoristiti najmanje pola milijuna naših radnika, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, iako i ovogodišnji blagdan Duhova, 12. lipnja, pada u nedjelju, ipak su se čak tri praznika i blagdana zbila u posljednjim danima toga mjeseca. Od srijede, 22. lipnja, kad je Dan antifašističke borbe, preko 23. lipnja (četvrtak) kad je Tijelovo, većina zaposlenih uzet će u petak slobodni dan kako bi te praznike spojila s vikendom. Uz malo sreće, ako se tom nizu priključe još dva dana godišnjeg odmora (ponedjeljak i utorak), dobiva se lijepi niz od čak devet slobodnih dana.

Procjenjuje se da takvu mogućnost za mali godišnji odmor u prvim danima ljeta, kad više nema ni školskih obveza, koristi svaki drugi zaposleni u Hrvatskoj, osobito ove godine u kojoj su svi dosadašnji praznici i blagdani (Nova godina, Praznik rada, Dan neovisnosti) “padali” u dane vikenda, pa omiljenu “spajalicu” nije bilo moguće primijeniti. Zbog svega toga, značajno povećanje turističkog prometa upravo na kraju lipnja očekuju i u jadranskim županijama, čiji hoteli i kampovi već bilježe porast rezervacija domaćih gostiju u tom razdoblju za oko 15 posto.

− U lipanjskom tjednu bogatom praznicima već se osjeća porast bookinga domaćih gostiju. Najtraženije su priobalne destinacije, jer je more već ugodno za kupanje, a temperature su prave ljetne, ali najvažnije je da su cijene u tom razdoblju još uvijek značajno niže nego u špici sezone. Ove godine osjeća se i povećano zanimanje građana s mora za kratak odmor na rijekama, u planinama ili toplicama Hrvatske, tako da će sve to pridonijeti dobrom turističkom rezultatu u lipnju − kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Toplo ljetno vrijeme ove je godine ranije nego prije napunilo i kampove u Dalmaciji, pa tako kamp “Solarisa” već ugošćava oko tisuću turista, što je 30 posto više nego lani u ovo vrijeme, kazao je Goran Zrilić, direktor “Solarisa” pokraj Šibenika.

Inače, hotelijeri su dali povoljne cijene za lipanjski odmor, koje su oko 20 posto niže nego u špici, ali najviše će građana ipak krenuti prema jugu u privatnim aranžmanima, u posjet obitelji ili prijateljima na moru, tako da ih u službenim statistikama neće biti ni izbliza onoliko koliko će ih se tih dana kupati na Jadranu. U cijelom lipnju, naime, Hrvatska očekuje ugostiti registriranih oko 170 tisuća domaćih gostiju, dok njih 1,2 milijuna stiže sa stranom putovnicom, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:25