PODRŽAVATE LI JE?

Turisti ostavili 65 eura napojnice, konobarica podivljala: ‘Škrtice j**ene, satima ste sjedili...‘

Mrzim Europljane, napala ih je na Twitteru konobarica međutim ubrzo se suočila s kritikama pratitelja: ‘Nezahvalna si‘

Ilustracija

 Jeffrey Isaac Greenberg 20+/Alamy/Alamy/Profimedia/Jeffrey Isaac Greenberg 20+/alamy/alamy/profimedia

Konobarica iz New Yorka izazvala je veliku svađu na društvenim mrežama nakon što je goste iz Europe prozvala škrtima jer joj nisu ostavili veću napojnicu.

- Mrzim *ebene Europljane, napisala je u objavi na Twitteru stanovita Madison Tayt, a prenosi Daily Mail. Ona radi u restoranu čije ime nije otkrila, a razljutilo ju je što je grupa turista na račun od 700 dolara (650 eura) ostavila samo 10 posto napojnice, dakle 70 dolara (65 eura). Nepisano pravilo u SAD-u je da se osoblju u restoranima i barovima ostavlja između 15 i 25 posto.

-Na stolu su mi ostavili 70 dolara napojnice nakon što su se satima zabavljali. Moj šef ih je pitao kakva im je bila usluga, a oni su bili potpuno oduševljeni pa im je on objasnio da je običaj ostaviti 20 posto iznosa od računa. Oni su rekli ‘OK‘ i jednostavno se pokupili, nastavila je konobarica svoj rant na Twitteru. Prijedlog iznosa napojnice otisnut je i na računu koji je konobarica objavila.

Rasprava međutim nije krenula u smjeru u kojem je očekivala, a mnogi su je brutalno napali zbog čega je objavu kasnije uklonila. Oni pristojniji pokušali su je upozoriti da turisti ne znaju lokalne običaje, pa čak i kad im gazda restorana objasni ne znaju vara li ih ili misli ozbiljno.

image

Račun s predloženom napojnicom iz spornog restorana

Twitter/

- Ma Europljani su najgore mušterije, napisao joj je netko a ona je odgovorila da ih može ‘tolerirati‘ ako joj ostave dovoljno novca. Krenula je nabrajati njihove najgore navike- satima ‘okupiraju‘ stolove, bezobrazni su i nametljivi...

Običaji ostavljanja napojnica uvijek su zapaljiva tema- dok su jedni u raspravi tvrdili da je 15 posto premalo, drugi su rekli da restorani uopće ne bi na računima trebali nametati gostima postotak. Tema je ponovno došla u fokus u posljednje vrijeme zbog galopirajuće inflacije, a mnogi stanovnici New Yorka žale se kako ih mobingiraju po ugostiteljskim objektima i dućanima tražeći od njih napojnice na nametljiv način.

Spomenutu konobaricu korisnici Twittera su pokušali educirati kako se u različitim zemljama ostavljaju različiti iznosi bakše, ali da je 10 posto prihvatljivo uvijek.

Javio joj se i Joe Stefanelli, CEO kompanije Cryptech Solutions.

- U Europi je 10 posto normalno. Upravo sam u Amsterdamu ostavio napojnicu od 25 posto, pa su me odmah došli pitati zašto sam to učinio. Umjesto da ih vrijeđate, educirajte se. Svijet je puno veći od SAD-a, napisao joj je.

- Mi u Argentini ostavljamo uvijek 10 posto, a ništa samo kad želimo poručiti da je usluga bila grozna, napisala joj je jedna pratiteljica pojasnivši da Europljani nisu naviknuti na velike napojnice jer su poslužitelji u barovima i restoranima tamo puno bolje plaćeni nego u SAD-u.

image
True Images/Alamy/Alamy/Profimedia/True Images/alamy/alamy/profimedia

- Krivi američki kapitalizam za svoj bijes, poručili su joj, dok su je neki otvoreno napali.

-Srami se, nosaš tanjure od kuhinje do stola i očekuješ 130 dolara za to od svakog gosta. Nezahvalna si, pisali su joj.

Na kraju joj je netko napisao- krivi svog šefa što te tako malo plaća, a ne turiste koji te nisu dužni sponzorirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:50