ODLUKA DSV-a

Turudić ipak nije uspio: Željko Horvatović imenovan predsjednikom Visokog kaznenog suda

Iako se očekivalo imenovanje predsjednika Županijskog suda u Zagrebu ni jedno od šestero kandidata koji su se javili na natječaj nije dobio natpolovičnu većinu glasova
Željko Horvatović
 Goran Mehkek/Cropix

Sudac Visokog kaznenog suda Željko Horvatović imenovan je za predsjednika toga suda na četverogodišnji mandat. Ivan Turudić, koji je među troje kandidata koji su se natjecali za tu poziciju slovio kao favorit za predsjednika VKS-a, nije uspio. Za Horvatovića je glasalo 6 članova DSV-a, natpolovična većinu od 11 članova toga tijela, za Turudića 4 člana, a jedan je glas bio nevažeći.

Visoki kazneni sud kolokvijalno je još od inicijative za njegovim osnivanjem dobio naziv "Turudićev sud" jer je upravo Turudiću bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ožujku 2019. povjerio tehničko administrativne poslove osnivanja toga suda. Bošnjaković je time prekršio Zakona o sudovima u kojem stoji da se poslovi osnivanja VKS-a mogu povjeriti sucu suda istog ili više ranga, jer je Turudić kad mu je Bošnjaković povjerio taj posao bio sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. to jest suda koji je po rangu niži od KS-a. Turudić je u drugoj polovici 2019. s još deset sudaca imenovan za suca Visokog kaznenog suda, a povjeren mu je i posao v.d. predsjednika do današnjeg izbora redovnog predsjednika.

Treća kandidatkinja za predsjednicu toga suda, Lana Petö Kujundžić, nije dobila ni jedan glas DSV-a, ali je uspjela uskomešati duhove na današnjoj sjednici toga tijela kad je prije intervjua pred DSV-om zatražila izuzeće četvero članova DSV-a zbog bliske povezanosti s Turudićem i sumnje u njihovu pristranost. Izuzeće je tražila za bivšeg ministra Dražena Bošnjakovića, te trojicu sudaca, predsjednika DSV-a Darka Milkovića, Nevena Cambija i Lidije Viđak. DSV je odbio njezin zahtjev za izuzećem, a nisu joj dali ni jedan glas.

Iako se očekivalo imenovanje predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, nitko od šestero kandidata koji su se javili na natječaj nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu glasova DSV-a pa će se natječaj morati ponoviti.

Za predsjednicu Općinskog građanskog suda u Zagrebu imenovana je sutkinja toga suda Petra Kušević Fraculj. Dosadašnja predsjednica toga suda Jadranka Liović Merkaš, koja se natjecala za još jedan četverogodišnji mandat na čelu toga suda, nije uspjela izboriti reizbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 10:19