SLOM

TUŽNA ISTINA O PROPASTI JEDNE OD NEKOĆ NAJUSPJEŠNIJIH REGIJA RH Nekretnine se prodaju u bescjenje: Kuća s okućnicom od 20.500 m2 nudi se za 9.000 €

 Goran Flauder / HANZA MEDIA

Samo 67.800 kuna vrijednost je na koju je procijenjena kuća, građena 70-ih, s čak 20.500 m2 okućnice, vrta, voćnjaka, vinograda i oranica u Svetoblažju, selu općine Trnava, a koja se na javnoj dražbi prodaje 26. travnja, kako piše Glas Slavonije.

Pritom je vrijednost kuće samo 41.000, a 20.500 m2 potkućnice, vrta, voćnjaka, oranica i vinograda nevjerojatno niskih 26.800 kuna, što svjedoči o bagatelnosti cijena nekretnina u tom kraju, bez obzira što se radi o ovrsi.

Na koncu, i lokalni trgovci nekretninama kažu “Što udaljenije od Đakova, to tužnije, jeftinije…”. Bagatelnost lokalnih cijena potvrđuje i načelnica Irena Mikić Brezina, koja naglašava da su prodavatelji nekretnina prisiljeni spuštati cijene do “granice podnošljivosti” jer u suprotnom neće naći kupca.

"U odnosu prema Đakovu, nekretnine u trnavačkom kraju jeftinije su za čak 50, pa i 70 posto, ovisno koji je dio tog kraja i što se prodaje. Nekretnine tu, iako je to i poznata vikendaška zona, slabo idu. Možete davati i besplatno, no ako nema nikoga – džabe vam je", kaže vlasnik Rehnšiber nekretnina Vlado Rechner. Ocjenjuje, vikendice tu idu osrednje – cijene su im od 6-7 do 15-20 tisuća eura. Jer u zlatno vrijeme gradnje kuća za odmor po Đakovštini, krajem 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, ondje su se gradile postrane, dobro opremljene vikendice, mnoge i nalik na kuće za trajno stanovanje, a uz koje, jer je to vinogradarski kraj, u pravilu idu vinogradi, voćnjaci.

"U Trnavi je prodana katnica s velikom okućnicom, građena 70-ih, za 28.000 eura. Ovdje ne možete prodati kuću za 30-40 tisuća eura", kaže načelnica Mikić Brezina.

Broj stanovnika pada - 2001. godine ova je općina imala 1900, a samo deset godina poslije, prema popisu iz 2011. godine, 1600 stanovnika, čak 300 mještana manje.

Općinski pročelnik Hrvoje Lukačević napominje kako je općina Trnava područje posebne državne skrbi prve skupine.

Poljoprivredno zemljište u trnavačkom kraju ipak ne dijeli sudbinu tamošnjih nekretnina, a što potvrđuju i trgovci. “Jutro dobre zemlje kreće se od 2000 do 3000 eura. Imate li novac odmah, ide već za dvije tisuće eura”, kaže Irena Mikić Brezina. Time taj kraj ne zaostaje za drugima. Jer sveopći je trend (u Đakovštini) kupnja zemlje, trend okrupnjavanja ratarskih površina, stvaranja što većih tehnoloških cjelina, a ne, kao sada, rascjepkanost čestica na mnogo lokacija, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:47