kao iz bajke

U ovu zgradu Vlada RH je ulupala skoro 500 tisuća eura. Nitko iz Zagreba godinama ne pita ni za nju, ni za novac

Kao u bajci - Dom za starije i nemoćne na Ramskom jezeru

 Zoran Stojanović/Ramski vjesnik

Trebala je to biti ustanova u kojoj će 40 Ramljaka naći posao, a još duplo toliko starijih sumještana provesti svoje pozne dane. Općina Prozor i franjevački samostan na Šćitu još su 2011. godine dogovorili da će se na bajkovitoj lokaciji, tik uz Ramsko jezero, graditi Dom za starije i nemoćne.

Ugovor je potpisan, načelnik i gvardijan stisnuli su ruku jedan drugome i gradnja je ubrzo počela. Uskočila je i Republika Hrvatska, i to s nemalih 3,3 milijuna nekadašnjih kuna u dvije tranše. Radovi su se zahuktali, čak se počela nabavljati oprema, od kreveta do televizora, i onda odjednom sve 2016. godine staje.

Tada je samostan preuzeo novi gvardijan, fra Andrija Jozić. Sve što će on kasnije učiniti, prvi čovjek svjetovnih vlasti Prozora, dr. Jozo Ivančević, objašnjava jednom riječju:

- Politika. I to politika u službi HDZ-a BiH!

Zemljište i novac

Ivančević trenutačno odrađuje četvrti i sprema se za peti mandat. Nekada je i sam bio u HDZ-u, ali onda je otišao u HDZ 1990., a na koncu osnovao i svoju Ramsku narodnu snagu.

image
Zoran Stojanović/Ramski vjesnik

Prozor je uvijek bio trn u oku Draganu Čoviću, i to ne toliko zbog same vlasti, jer je imaju u gotovo svim općinama gdje žive Hrvati, koliko zbog Hidroelektrane ‘Rama‘, komunalnih naknada i onih za potopljeno zemljište. U tom političko-interesnom ratu, koji traje već godinama, sredstva se nisu birala.

- Kada smo počeli izgradnju doma i dogovorili s franjevcima, svi su bili suglasni da se zajedno ide u projekt. Oni su jedino imali zemljište, a i oni nije njihovo, jer ga je dao narod, sirotinja. I njihov Kapitul, najviše tijelo samostana, koji dođe nešto kao svjetovna skupština, dao je potvrdu da se tu radi. Sve je krenulo naopako s dolaskom novoga gvardijana, tegobe i mučnine. Prvo je rastjerao fratre koji nisu po volji njemu i Čoviću, a onda su htjeli i mene. Pa u samostanu je tijekom nekoliko izbora bio stožer HDZ-a. Gdje to ima, recite vi meni?! - veli načelnik.

image

Jozo Ivančević

Privatni album

Sukob unutar samostana o kojemu on govori, nije od jučer. Ramski fratri desetljećima su podijeljeni na probosansku i struju naslonjenu na Mostar. Ivančević tvrdi da je gvardijan odmah krenuo micati braću koja mu nisu po volji, pa da čak nije birao ni sredstva:

- On je trebao većinu u Kapitulu, a nije je imao. Zato je nepodobne rastjerao na sve strane, od Vareša, preko Trogira do Australije, a da bi ovladao Humanitarnom udrugom ‘Kuća mira‘, koja je s Općinom suosnivač Doma umirovljenika ‘Rama‘, čak je falsificirao potpise fra Luke Šarčevića i fra Ivana Jelića, pa čak i jednog mrtvog fratra. To mu je u prvu ruku čak prošlo u županijskom Ministarstvu uprave u Mostaru, ali smo mi dobili rješenje i ostali u šoku. Dvojica fratara prvo su tužili Ministarstvo i uspjeli srušiti rješenje o preregistraciji udruge, a onda su podnesene i kaznene prijave zbog falsificiranja potpisa. Uključilo se Tužiteljstvo, saslušavalo sve i uskoro se očekuje presuda suda – kaže nam Ivančević.

Otužno stanje

Kako to obično biva u sličnim pričama, puklo je i zbog novca. Iako su franjevci u Upravnom vijeću imali dva člana, a Općina jednog, omjer u ulaganjima je posve drukčiji. Po Ivančeviću, Općina je uložila svojih 2,5 milijuna maraka, a s donacijama koje su osigurali, u što se uključuje i spomenuta Vlade RH, to se penje na 3,7 milijuna KM.

- Samostan je dao tu zemlju i mi smo je velikodušno procijenili na 500.000 maraka, iako ne vrijedi ni 100 tisuća. Pa mi smo za taj novac mogli kupiti super parcelu uz more u Splitu! - priznaje naknadno grešku načelnik, čijoj strani u prilog nisu išle ni presude oko upravljačkih prava, donesene na sudovima u Konjicu i Mostaru.

Stanje na terenu je sada takvo da meštri već devet godina nisu ušli u dom, koji je prethodno bio doveden do visokog stupnja dovršenosti. Sve je ostavljeno zubu vremena i prilično je upitno na koji će se način izaći iz ove situacije. Vlasti u Zagrebu, iako su dale nemali novac, ni same više ne pitaju za njega. Posljednji koji je pokušao pomiriti zavađene strane bio je Zvonko Milas, dok je prije šest godina bio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan domovine. Dogovor koji je tada postignut da načelnik i gvardijan imenuju novog vd. ravnatelja, ali sve su srušili pravni savjetnici nakon povratka u Ramu.

Upravo zbog repova koji se vuku mnogi su ostali iznenađeni informacijom prošlog tjedna objavljenom u Nacionalu, a po kojoj je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a odobrilo 210 tisuća eura za obnovu samostanske galerije i knjižnice, koja je izgorjela 1942. godine. Pojavila se i sumnja u nepotizam, jer je projekt pisala Razvojna agencija Požeško-slavonske županije, koju vodi županica Antonija Jozić i čiji je suprug nećak ramskoga gvardijana fra Andrije Jozića.

image

Fra Andrija Jozić

Ramski vjesnik

Došli i do suda

- Notorna je laž da ja opstruiram dovršetak doma. Dom je javna ustanova, a ona ima svog ravnatelja. Kako ja mogu onda opstruirati rad ako javna ustanova ima svog ravnatelja? A v.d. je Miljenko Petričević. Ovih dana očekuje se presude, pa pričekajte da ne bi skakali – kazao nam je fra Andrija.

Samostan je suosnivač doma, imate većinska upravljačka prava pa kako ...

- A tko je je pokrenuo zadnjih 4-5 godina sudske procese u Konjicu, Mostaru, Vrhovnom sudu FBIH. Pokrenula ih je Općina. Izgubili su jedan, drugi, treći.

Hoće li dom ikada biti dovršen?

- Hoće, zašto ne?!

Kada?

- Evo vrlo brzo. Sada se očekuju te sudske presude, a i ja radim neke poteze. Zato sam rekao nemojte žuriti. Možemo se čuti za 15- 20 dana, neke stvari ćete čuti, neka rješenja biti.

Ako je sve u redu, zašto su se podijelili fratri?

- To su obične priče načelnika, sve je to iz njegove kuhinje, on to vodi.

A presuda da su falsificirani potpisi dvojice fratara, jedan je čak umro?

- Mi imamo to rješenje, ta sjednica je dokinuta, ostalo niša nije.

Pr kraju razgovora koji smo vodili fra Andrija Jozić je još jednom poručio da dom kao javna ustanova ima svog ravnatelja, ali da samostan na njega nema utjecaja, jer je ‘načelnikov igrač‘. Mi smo ga ponovno pitali za rok dovršenja, ako se stvari poslože kako on i njegova struja očekuju.

image

Zgrada doma već je bila u visokom stupnju izgrađena

Zoran Stojanović/Ramski vjesnik

Presudni izbori

- Ja su nadam do kraja ove godine. Unutra ništa nije urađeno. Mi smo angažirali jednog inženjera i njegova je procjena da će trebati milijun i pol maraka da se sve sredi, znači oprema i radovi zajedno. Ja se nadam s pomoću Božjom da hoćemo – uvjeren je gvardijan.

Druga strana nije baš tako optimistična. Načelnik kaže da mu se sve ‘zgadilo‘ i da čak više nema volje otići do jezera i vidjeti u kakvom je stanju dom.

- Ja imam rješenje za dovršetak projekta, ali budimo pošteni, to će se dogoditi jedino kada ode gvardijanova struktura. Njemu je smjena dogodine, više ne može biti na toj dužnosti nakon tri mandata. Kada dođe normalan čovjek, netko tko želi pomoći i surađivati, mi smo otvoreni. Čut ćemo se nakon mojih i njegovih izbora. Mene duša boli da naši ljudi odoše u domove u u Tomislavgrad, čak Ravno, a ova ljepota neiskorištena. Mene Splićani pitaju da bi doveli nekog svog. Kažem, sve će biti gotovo kada se u Rami ne bude vodila politika Dragana Čovića – poručuje načelnik Jozo Ivančević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2024 19:42