PREKO TVRTKE NA MALTI

Tvrtka Rade Škugor otkupila dugove Dalekovoda i preprodala ih za duplo više; Oglasio se Pavao Vujnovac

Milijunski iznos tvrtki Rade Škugor, piše Telegram, uplaćen je lani u travnju za transakciju s otkupom dugova tvrtke Dalekovod

Rada Škugor

 Volim Šibenik/youtube Screenshot/

"Neki od ključnih ljudi tvrtke Pavla Vujnovca uplatili su 23 milijuna kuna na račun tvrtke u vlasništvu majke Damira Škugora, nedavno uhićenog direktora Ine kojeg se sumnjiči za organizaciju pljačke od milijardu kuna", piše portal Telegram u uvodu velikog istraživačkog teksta u kojem objašnjavaju komplicirani tijek te novčane transakcije.

Milijunski iznos tvrtki Rade Škugor, piše Telegram, uplaćen je lani u travnju za transakciju s otkupom dugova tvrtke Dalekovod. Ovo otkriće, tvrdi Telegram, konačno razjašnjava kako je tek osnovana tvrtka Škugorove mame, Tri D Rada iz Šibenika bez ijednog zaposlenog, iznenada ostvarila 23 milijuna kuna prihoda i astronomsku dobit od 9,4 milijuna kuna.

Komplicirana transakcija, piše Telegram, išla je ovako: Tri D Rada otkupila je dugove poznate hrvatske kompanije Dalekovod i zatim ih je, šest dana kasnije, preprodala tvrtki Construction Line LTD registriranoj na Malti. I to za gotovo dvostruko višu cijenu. "Kako je lani potvrdila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), stvarni vlasnik Construction Linea je Josip Jurčević, poslovni partner Pavla Vujnovca.

Ukratko, tvrtka u stvarnom vlasništvu gospodina Vujnovca dala je pozajmicu kojom su tvrtki Tri D Rada isplaćena 23 milijuna kuna", piše Telegram.

Na njihov upit iz ENNA Grupe su im, kažu, potvrdili transakcije Construction Linea s tvrtkom Rade Škugor: "Otkup potraživanja obavljen je u potpunosti u skladu sa zakonom. Taj poslovni odnos nije ni na koji način povezan s trgovinom plinom ili drugim energentima".

image

Pavao Vujnovac

Damir Krajač/Cropix

Vujnovac: ‘Nemam nikakve veze s plinskom aferom u Ini‘

Čelni čovjek PPD-a Pavao Vujnovac poslao je priopćenje medijima koje prenosimo u cijelosti.

- Niti ja, niti ENNA, niti PPD, niti navedena transakcija nemamo nikakvih dodirnih točaka s plinskom aferom u INI.

Niti jedna tvrtka vlasnički, upravljački ili na bilo koji drugi relevantan način povezana sa mnom nema nikakvih dodirnih točaka s plinskom aferom u INI.

Poznato je da sam ja vlasnik tvrtke Erdal sa sjedištem na Malti. To su javno dostupni podaci. Poznato je i da je g Jurčević vlasnik tvrtke Construction line. To su tkđ javno dostupni podaci. Javnosti je također poznato da smo g Jurčević i ja partneri u više tvrtki i poslovnih poduhvata izvan ENNA/PPD sustava.

Kao što je već potvrđeno iz tvrtke Construction line, ta tvrtka imala je poslovni odnos kupoprodaje potraživanja s tvrtkom Tri D Rada d.o.o. u 2021. godini. Međutim, taj poslovni odnos nije ni na koji način povezan s trgovinom plinom ili drugim energentima.

Otkup potraživanja obavljen je u potpunosti u skladu sa zakonom.

Do poslovnog odnosa kupoprodaje potraživanja s tvrtkom Tri D Rada došlo je jer je ta tvrtka bila u mogućnosti steći potraživanja Dalekovoda, a Construction line je kupovao potraživanja Dalekovoda.

Jedina djelatnost tvrtke Construction line je otkup novčanih potraživanja. Tvrtka nije registrirana za obavljanje energetskih djelatnosti, ne raspolaže dozvolom za trgovanje energentima te nikada nije poslovala na tržištu energenata.

Tvrtka Construction line limited ima sjedište na Malti, zemlji članici Europske unije te u potpunosti posluje u skladu sa svim pozitivnim pravnim propisima, a krajnji vlasnik društva je g. Josip Jurčević.

Budući da se ovakvi poslovni poduhvati ne financiraju bankarskim kreditima, financijska konstrukcija zatvorena je putem komercijalnih pozajmica tvrtki koje su u vlasništvu partnera iz drugih biznisa od kojih je jedna i tvrtka Erdal Trading.

Erdal Trading je tvrtka sa sjedištem na Malti osnovana 2016. godine, koja se bavi trgovinom commodityima (ugljen, petrol koks, aluminij, cement, prirodni plin i drugo) na tržištima Mađarske, Ukrajine, Rumunjske, Češke, Bosne i Hercegovine.

Erdal kao malteška tvrtka posluje u potpunosti u skladu s propisima Europske unije, ima svoje zaposlenike i upravu. Istoimene tvrtke grupacije Erdal otvorene su i u Rumunjskoj, Češkoj i Ukrajini.

I na kraju također ističem kako Erdal nikada nije trgovao energentima u Republici Hrvatskoj. ERDAL nikada nije poslovao s INOM u RH niti u inozemstvu. Slijedom toga ni ERDAL nema nikakve veze s plinskom aferom u INI - navodi se u priopćenju,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:52